Mobile menu
Frane Matošić na poštanskom žigu i dopisnici

Frane Matošić na poštanskom žigu i dopisnici

 
24/11/2018 - 13:40 sati
Ostale vijesti
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Poštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu MatošićaPoštanski žig i prigodna dopisnica za Franu Matošića
Poštanski žig i prigodna dopisnica za Franu Matošića

U povodu 100. godina od rođenja Frana Matošića, legendarnog nogometaša Hajduka i osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu, u organizaciji Hrvatske pošte i HNK Hajduk, izdana je prigodna dopisnica s Matošićevom fotografijom i kratkom biografijom te poštanski žig. 

Prigodni žig s likom Frane Matošića danas 24. studenoga zamjenjuje dnevni žig pošte 21101 Split i udara se na cijelu poštu koja danas izlazi iz poštanskog ureda pod navedenim brojem na adresi Kralja Tomislava 9 u Splitu. 

Svečana prezentacija dopisnice i žiga održana je danas u splitskoj pošti, a pored obitelji pokojnog Matošića, kćeri Katje i Milojke, unučadi Frane i Igora, praunučadi, nazočili su i predstavnici Hrvatske pošte, Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, splitskog filatelističkog društva i naravno Hajduka, Torcide i Udruge Naš Hajduk. 

U ime Hrvatske pošte nazočnima se obratila Helena Tičinović, koja je to prigodom istaknula: „Frane Matošić Hajdukova je legenda za sva vremena. Nogometaš je koji je za klub odigrao najviše utakmica i postigao najviše zgoditaka - 739 utakmica i 729 golova. Taj rekord teško će ikada itko nadmašiti. Rodio se u Splitu u Matošićevoj ulici, 25. studenog 1918. godine. S devet godina počinje se družiti s nogometnom loptom, koja će obilježiti njegov život. Počeo je u Hajdukovu podmlatku u generaciji ''tića'' i ''rebaca'' čuvenog barba Luke Kaliterne. Za seniorsku momčad Hajduka debitirao je sa šesnaest godina, 1934., protiv Slavije iz Sarajeva. U momčadi je vladalo rivalstvo tko će igrati centarfora, Leo Lemešić ili Vlade Kragić jer to je mjesto u momčadi bilo rezervirano samo za odabrane. Obojica su bili toliki znalci da se Luki Kaliterni bilo teško odlučiti kome dati prednost. Barba Luka je razmišljanje prekinuo odlukom: „Leo igra jednu spojku, Vlade drugu, a ti mali Frane centarfora.“ Hajduk je tada pobijedio s 14:0, a ''mali'' je Frane postigao svoja prva tri zgoditka za Hajduk.

S Hajdukom je osvojio prvenstvo Banovine Hrvatske u sezoni 1940./41. te prvenstvo Narodne Republike i Federalne Države Hrvatske 1945. i 1946. godine. U prvenstvu Narodne Republike Hrvatske 1946. godine najbolji je strijelac s 13 postignutih zgoditaka, kao i u prvenstvu Jugoslavije u sezoni 1948./49. sa 16 postignutih zgoditaka. S Hajdukom je osvojio titule prvaka Jugoslavije 1950. i 1952. i u sezoni 1954./55.

Bio je sudionik Olimpijskih igara 1948. godine u Londonu i nositelj je srebrne olimpijske medalje. 

„I po Hajduku se Split poznaje“ – volio je napomenuti Frane Matošić.

Nositelj je najviših priznanja Hajduka, Zlatne značke s briljantom i Zlatne kapetanske trake. 

Svoje izlaganje završila je riječima: 

Velike pamtit ćemo dane, slavne dane Matošića Frane!

Predstavnik Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, Željko Perić naglasio je važnost ovakvih izdanja za očuvanje nacionalne baštine kroz filateliju i poštanska izdanja. 

U ime HNK Hajduk svečanosti su nazočili: legendarni Hajdukov vratar i trener Ivan Katalinić, Bearin suigrač i jedini živi nogometaš iz šampionske 1955., Bogdan Kragić, te klupski kroničar Jurica Gizdić

Obraćajući se nazočnima Gizdić je istaknuo: 

- Sve nas danas, u ovom prostoru splitske pošte, okupio je jedan čovjek. On se zove naš dragi barba Frane Matošić, kojemu ove godine obilježavamo jubilej 100., godina rođenja. Imao sam čast upoznati ga, bio je zbilja čovjek s velikim slovom Č, pun ljubavi za Hajduk i brigu za klub i sve oko Kluba. Zato mu i ovom prigodom njegov Hajduk zajedno s Hrvatskom poštom izdavajući njegovu dopisnicu i žig još jednom iskazuje zahvalnost na svemu što je dao svom Hajduku. 

U ime svih generacija Hajdukovih nogometaša i trenera obratio se proslavljeni vratar i trener Ivan Katalinić, koji je kazao: „Neobično sam ponosan što me dopala čast da u ime svih generacija i trenera Hajduka, danas na ovom mjestu rečem još jednom hvala, najvećem među nama dragom nam barba Frani Matošiću. Bio je poseban, velik, najveći u povijesti Kluba, ali isto tako skroman, pošten, ljudski pravičan…“ – istaknuo je proslavljeni vratar i trener. 

Prvi žig s Matošićevim likom na prigodnu dopisnicu zajednički su udarili kćerke Frane Matošića - Katja i Milojka, zajedno s Bogdanom Kragićem suigračem i prijateljem Frane Matošića i posljednjim živim nogometašem iz šampionske 1955., godine, 

Na kraju se nazočnima obratio Frane Spain, unuk Frane Matošića, koji je istaknuo: „Dragi prijatelji, zahvaljujem Vam se u ime obitelji i svoje osobno na evociranju sjećanja na moga dida Franu, koji bi da je živ sutra imao 100 godina. Iskreno zahvaljujem njegovom Hajduku, Hrvatskoj pošti, Hrvatskom društvu olimpijske filatelije i memorabilije,  i splitskom filatelističkom društvu. Aktivnosti koje se dešavaju u posljednje vrijeme, povodom 100., godina njegova rođenja pokazuju koliko je bio velik i poseban, iako je on za mene uvijek bio moj dida. Još jednom hvala Vam lipa i živili“.

Treba reći da je Hajduk više puta bio na prigodnim poštanskim žigovima. Njima su obilježene 60., 75., 85., i naravno 100. obljetnica djelovanja, obljetnica obnove na Visu, osvajanje prvenstva 1971., i kupa 2010. godine.

Od pojedinačnih žigova pojavljivali su se Luka Kaliterna, Bernard Vukas, Tomislav Ivić, Leo Lemešić, Ratko Kacian, Andrija Anković, Vladimir Beara, a od danas i Frane Matošić. 

24/11/2018 - 13:40 sati
Ostale vijesti
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr