Mobile menu
130 godina od rođenja Fabjana Kaliterne

130 godina od rođenja Fabjana Kaliterne

 
20/1/2016 - 16:23 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: hajduk.hr

Ono što je dr. Franjo Bučar općenito u sportu u Hrvatskoj, to je zasigurno inž. Fabjan Kaliterna u splitskom sportu. 

Rođen je u Splitu na današnji dan, 20. siječnja, 1886. godine. Osnivač mnogih klubova, utemeljitelj više sportova, sportski dužnosnik, jedno vrijeme čak i aktivan sportaš, doista Fabjan Kaliterna, bio je otac splitskog sporta.

Diplomirani inženjer arhitekture Fabjan Kaliterna ostavio je veliki trag i stekao ogromnu popularnost u širim masama pri osnivanju glavnih sportskih klubova u Splitu. Osobitu popularnost dobio je zbog Hajduka, koji je bio i ostao simbol grada i cijele Dalmacije. 

Početkom prošlog stoljeća budi se nacionalna svijest mladih Splićana, 1904. godine, pojavljuje se učenik Realne gimnazije Fabjan Kaliterna, koji zajedno sa svojom braćom Lukom i Antom, te prijateljima iz pučkih obitelji osniva divlji klub Šator, kao preteča sporta u Splitu. Klub je gajio nogomet, plivanje i vaterpolo.

Još uvijek student Fabjan Kaliterna 1911. godine, zajedno sa Lucijanom Stellom, Vjekoslavom Ivaniševićem, Ivanom Šakićem i Vladimirom Šorom, osniva Hrvatski športski  klub Hajduk. 

Fabjan Kaliterna u isto vrijeme o svom trošku nabavlja nogometnu loptu, kopačke i dresove koje kupuje u Pragu. 

Za svoj Hajduk, njegov prvi sin, Fabjan Kaliterna, jednom i nastupa 1912. godine, a na toj utakmici postiže i gol. 

Više godina član je Upravnog odbora kluba i klupski potpredsjednik, a 1936.godine i predsjednik kluba. Vođa puta „bijelih“ je na povijesnoj turneji 1931. godine u Južnoj Americi. Na njegov nagovor Ivo Tijardović, sklada 1926. godine operetu „Kraljica lopte“. Fabjan Kaliterna vodi odlučnu riječ i na povijesnom Hajdukovom sastanku 1941. godine, kada je čelništvo Hajduka reklo povijesno „ne“ talijanskom okupatoru. Proglašen je zaslužnim članom kluba. 

Uz Hajduka, Kaliterna je jedan od osnivača i veslačkog kluba Gusar, dao je veliki obol pri osnutku vaterpolsko – plivačkog kluba Jadran i jedriličarskog kluba Labud. 

Pored navedenog  Fabjana Kaliternu, nalazimo i u atletici, biciklizmu, boksu, hazeni, skokovima u more i zrakoplovstvu. Član je Jugoslavenskog olimpijskog odbora od 1921, član Upravnog odbora Plivačkog saveza Jugoslavije od 1921. godine kada je osnovan, član Upravnog odbora i predsjednik plivačkog podsaveza Splita, član Upravnog odbora i predsjednik Splitskog veslačkog podsaveza, član Upravnog odbora i predsjednik Splitskog nogometnog podsaveza, savezni nogometni sudac i prvi predsjednik Zbora nogometnih sudaca Splitskog nogometnog podsaveza. Bio je i član Skupštine Hrvatske športske sloge…

Ako se u Hrvatskoj, dr. Franjo Bučar s pravom smatra ocem hrvatskog športa, onda u Splitu, bez sumnje taj naslov pripada diplomiranom inženjeru Fabjanu Kaliterni

Treba istaći da je ovaj znameniti Splićanin, bio i poznati arhitekt koji je projektirao preko 300 objekata diljem cijele Dalmacije, bio je član Društva „Marjan“, veliki domoljub, kojeg čuveni arheolog i svećenik don Frane Bulić, naziva splitskim „čuvarem tradicije“.

Po riječima mnogih inž. Fabjan Kaliterna zasigurno je najveće sportsko ime u povijesti grada Splita, a ubraja se među najznačajnije Splićane u povijesti.

Preminuo je u Splitu, 30. siječnja 1952. godine, te je sahranjen na splitskom groblju Lovrinac. 

20/1/2016 - 16:23 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: hajduk.hr