Mobile menu
Vratarskoj školi ime Vladimira Beare

Vratarskoj školi ime Vladimira Beare

 
8/7/2021 - 10:30 sati
Akademija
Foto: hajduk.hr

Na inicijativu trenera vratara iz Akademije HNK Hajduk Luka Kaliterna, uz suglasnost Uprave Kluba i odobrenje obitelji škola vratara dobila je naziv Vladimir Beara, u znak sjećanja i zahvalnosti našem Velikom Vladimiru jednom od najvećih vratara u povijesti nogometa. Za njega su mnogi reprezentativci, između ostalih Frane Matošić i Leo Lemešić, isticali: Vladimir Beara je najbolji vratar što ga je svijet ikada imao.

S Hajdukom je osvojio titule prvaka Jugoslavije: 1950., 1952., i 1955., i kao pomoćnik glavnog trenera Slavka Luštice u sezoni 1970./71. Nastupio je 60 puta za A reprezentaciju Jugoslavije.

Sudionik je triju svjetskih prvenstava: 1950. godine u Brazilu, 1954. godine u Švicarskoj i 1958. godine u Švedskoj.

Na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju osvojio je srebrnu medalju.


Najveće priznanje dobiva 21. listopada 1953. godine nastupivši s Vukasom, Zebecom i Čajkovskim za reprezentaciju FIFA-e protiv izabrane vrste Engleske. Tih zlatnih godina igračke karijere dostigao je svoj najveći domet te postao naš prvi i jedini vratar koji je čuvao mrežu reprezentacije Europe.

Jednom je čuvao gol veteranske reprezentacije Svijeta, a jednom veteranske reprezentacije Europe.

Izvrstan vratar sa spektakularnim intervencijama i stilom igre privlačne pojave. Bio je u svakom pogledu elegantan sa skokovima koji su osvajali ljepotom, izrazito elastičnim i munjevitim refleksima.

Slavni Lav Jašin nakon primanja Nagrade za najboljeg vratara Europe 1963., je izjavio: „Postoji ipak jedan bolji, a to je Vladimir Beara.“

8/7/2021 - 10:30 sati
Akademija
Foto: hajduk.hr