Mobile menu
Uloga roditelja u sportu

Uloga roditelja u sportu

 
26/3/2019 - 09:21 sati
Akademija
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr

Roditelji, uz trenere, imaju najvažniji utjecaj u razvoju i formiranju cjelokupnog iskustva sportaša. O važnosti načina uključivanja roditelja u sportske aktivnosti porazgovarali smo s Hajdukovom sportskom psihologinjom Doris Matošić, ujedno i doktoricom znanosti iz područja psihologije sporta. 

- Roditelji pružaju financijsku, logističku, socijalnu i emocionalnu podršku te njihovo kvalitetno uključivanje u sportske aktivnosti je iznimno važno. Svaki roditelj na različit način odgaja svoje dijete i razvija kod djeteta različite životne vrijednosti. U sportskom okruženju, roditelji su ponekad nedovoljno uključeni u sportski život svog djeteta (npr. ne brinu o djetetovim odlascima na treninge), a ponekad pretjerano uključeni (npr. uvijek su uz dijete i na treningu i na natjecanju). Kako bi djeca bila što zadovoljnija potrebno je pronaći optimalni model, tzv. umjerenu uključenost - ističe psihologinja Matošić. 

Prije svega ističe kako treba izbjegavati prevelika očekivanja od djeteta jer ona mogu izazvati dodatni stres kod djeteta. Nadalje, navodi obrasce ponašanja koja su se pokazala kao pozitivni utjecaj na djetetov cjelokupni sportski razvoj i dobar su vodič kako pružiti podršku svom djetetu u sportu. 

- Pomozite djetetu da postavi realne ciljeve. Ciljevi usmjereni na izvedbu dovode do veće šanse za uspjehom nego ciljevi usmjereni na rezultat.

- Fokusirajte se na djetetov trud, upornost i disciplinu.

- Pokažite poštovanje prema trenerskom timu Vašeg djeteta. I suzdržite se komentara vezanih za trenerski posao. Sjetite se da miješanjem u trenerski posao djetetu uskraćujete ulogu roditelja koja mu je najpotrebnija.

- Pružajte podršku i ohrabrenje svojem djetetu i dolazite na natjecanja bodriti ga. Razvijajte kod djeteta pozitivan stav.

- Budite model svome djetetu svojim primjerenim ponašanjem i aktivnim životnim stilom. 

- Budite oprezni da ne ”oživljavate” svoje sportsko iskustvo kroz svoje dijete. Pustite ih da se bave sportom za sebe, a ne za Vas.

- Volite svoje dijete bez obzira na njegove pobjede ili poraze. Podjednako reagirajte u smislu količine i intenziteta emocionalne reakcije i u slučaju poraza kao i u slučaju pobjede. 

- Pokušajte pretjerano ne raspravljati o treningu/natjecanju s djetetom. Pustite dijete da samo inicira taj razgovor kada bude spremno. 

- Nastojte ne kritizirati djetetovu izvedbu jer to je posao trenera. 

- Imajte na umu bit sporta, a to je stvoriti priliku za zabavom, uživanjem i razvojem. 

Kvalitetna roditeljska, uz trenersku podršku, je od iznimne važnosti za postizanje dugoročnog uspjeha sportaša u sportu i životu općenito -zaključila je Hajdukova sportska psihologinja.

26/3/2019 - 09:21 sati
Akademija
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr