Mobile menu
U Trofejnom salonu otvorena vitrina legendarnog Lea Lemešića

U Trofejnom salonu otvorena vitrina legendarnog Lea Lemešića

 
15/2/2021 - 18:01 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Vitrina Lea LemešićaVitrina Lea LemešićaVitrina Lea Lemešića
Vitrina Lea Lemešića

Povodom 110. rođendana Kluba u Trofejnom salonu seniorske momčadi otvorena je vitrina legendarnog nogometaša Hajduka, trenera, dužnosnika i najvećeg nogometnog suca u povijesti hrvatskog nogometa Lea Lemešića

Zbog epidemiološke situacije nije se mogla prirediti prigodna svečanost, a slaganju artefakata u vitrine u ime obitelji prisustvo je njegov sinovac Marino Lemešić, koji je i donirao artefakte za vitrine. Marino je inače i sam legendarni nogometaš Hajduka, a prisutan je bio i Slaven Luštica, sin legendarnog Slavka Luštice

Treba reći da je ovo osma vitrina koja je u Trofejnom salonu seniorske momčadi otvorena jednom od legendarnih nogometaša Hajduka. Frani Matošiću, Bernardu Vukasu, Vladimiru Beari, Slavku Luštici, Ivici Hlevnjaku, Šimi Poduji, Ljubomiru Kokezi pridružio se vitrinom i Leo Lemešić. Sve legenda do legenda. Recimo i to da se u Trofejnom salonu mlađih uzrasta nalazi vitrine legendarnog trenera Ante Biće Mladinića

BIOGRAFIJA LEA LEMEŠIĆA

Leo Lemešić istinska je sportska legenda, legenda o kojoj hladni sportski trofeji ne mogu dovoljno rječito govoriti, koju ni priznanja ni brojke ne mogu iskazati.

Svijet je ugledao u Sinju 8. lipnja 1908. godine. Bio je jugoslavenski nogometni reprezentativac, igrač sredine terena i nogometni sudac. Sportom se počeo baviti 1921. godine u svojoj 13. godini kada je sudjelovao u jedriličarskoj regati. Iste se godine počeo baviti i atletikom u Hajdukovoj atletskoj sekciji. Zanimljivo je da je Lemešić aktivno igrao i ragbi te veslao u Gusaru. Na nagovor Luke Kaliterne 1924. godine prvi se put našao na placu. Prije toga nogomet je igrao za juniorsku momčad splitskog Dalmatinca, a sportsku sreću okušao je i u vaterpolu. 

Došavši na plac, postaje igrač prvog tima Hajdukova podmlatka. Potom je već 1926. godine odjenuo seniorski bijeli dres u kojem je dva puta osjetio draž osvajanja titule prvaka države 1927. i 1929. godine.

Bijeli dres Hajduka nosio je 491 put te postigao 455 zgoditaka. S 18 postignutih zgoditaka na 18 prvenstvenih utakmica 1935. godine postao je najbolji strijelac tadašnjeg nogometnog prvenstva Jugoslavije. Od 1929. do 1932. godine odigrao je kao nogometaš Hajduka za A reprezentaciju Jugoslavije 5 utakmica i postigao 3 zgoditka. Za A reprezentaciju debitirao je u Kupu prijateljskih zemalja u Bukureštu 10. svibnja 1929. godine protiv Rumunjske (3:2), a od reprezentativnog se dresa oprostio 29. svibnja 1932. godine u prijateljskoj utakmici protiv Poljske u Zagrebu (0:3). Od bijelog dresa službeno se oprostio u prosincu 1940. godine.

Rat ga je vratio nogometu kada je na Visu za svetog Duju 1944. godine ponovno formiran Hajduk, a Leo izabran u tadašnje klupsko rukovodstvo. Zajedno s Ljubomirom Benčićem trener je ratnog Hajduka. Obnovljeni Hajduk odigrao je svoju prvu utakmicu na Visu 13. svibnja iste godine. Protivnik je bila momčad engleske vojske Queen’s Regiment koju su bijeli pobijedili 7:1. Suca za tu utakmicu nije bilo, pa je zviždaljku uzeo Leo Lemešić. Sudački ispit položio je 1946. godine, a već 1948. Lemešić sudi na Olimpijskim igrama u Londonu te 1950. na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kao i na Svjetskom prvenstvu odigranom 1958. u Švedskoj.

Na listi međunarodnih sudaca nalazio se od 1948. do 1960. godine. Ukupno je u sudačkoj karijeri kao glavni sudac sudio 337 utakmica dok je uz aut liniju mahao zastavicom 101 put. Sudio je 12 međudržavnih i 43 međunarodne utakmice, od kojih većinu u europskim kupovima. Od sudačke se zviždaljke oprostio 12. lipnja 1960. godine na utakmici Crvena zvezda - Radnički (5:4), nakon točno 14 godina aktivnog suđenja. U splitskoj sudačkoj organizaciji obavljao je brojne odgovorne dužnosti. Tako je bio predsjednik Zbora nogometnih sudaca sudačke organizacije u Splitu od 1951. do 1953. godine, pa zatim od 1955. do 1956.  potom od 1957. do 1962. i od 1963. do 1978. godine kada je izabran za doživotnog počasnog predsjednika.

Dugogodišnji je član najužeg rukovodstva Zbora nogometnih sudaca Nogometnog saveza Hrvatske i Nogometnog saveza Jugoslavije. U ožujku 1968. godine Leo Lemešić dobiva od arbitražne komisije Fife najveće priznanje na nogometnom polju, specijalno odlikovanje za rad u nogometnim organizacijama. Iduće godine našao se na listi kontrolora Uefe za utakmice Kupa europskih prvaka.

Leo Lemešić je, kao što je poznato, bio i član selektorske komisije za izbor reprezentacije Jugoslavije u razdoblju od 1949. do 1954. godine, kao i član selektorske komisije za izbor reprezentacije Hrvatske protiv Indonezije u Zagrebu u rujnu 1956. godine. Pored toga što je bio aktivan nogometaš i sudac, te izbornik, Leo Lemešić je više desetljeća obavljao i trenersku dužnost. 

Bio je trener Solina, Vuka, Jadrana iz Kaštel Sućurca, Hajduka. Više godina obnašao je i dužnost izbornika reprezentacije Splitskog nogometnog podsaveza u kojem je desetljećima bio profesionalni tajnik i voditelj ureda. Bio je i počasni član International Boarda, tijela koje sugerira izmjene i dopune pravila nogometne igre.

Leo Lemešić preminuo je u Splitu 15. kolovoza 1978. godine. Sahranjen je na splitskom groblju Lovrinac.

15/2/2021 - 18:01 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr