Mobile menu
Trofejni trener Juga Vjekoslav Kobešćak održao predavanje trenerima Akademije

Trofejni trener Juga Vjekoslav Kobešćak održao predavanje trenerima Akademije

 
10/5/2020 - 11:05 sati
Akademija
Foto: VK Jug AO

Vjekoslav Kobešćak, trener najtrofejnijeg hrvatskog kluba svih vremena VK Jug AO održao je online prezentaciju svim trenerima Akademije HNK Hajduk ''Luka Kaliterna na čelu s voditeljem Borom Primorcem. U predavanju pod nazivom ''Mlađe selekcije Jug AO - stvaranje olimpijaca'' uspješni trener vaterpolskog giganta iz Dubrovnika pokušao je objasniti ravnotežu između razvoja i pobjede u mlađim kategorijama. Naime, osim što je glavni trener, Kobešćak je koordinator svih mlađih selekcija, u pet godina na klupi osvojio je čak 13 trofeja na klupi, a kao igrač može se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama i titulama. 

- Cilj ovog predavanja je da treneri u Akademiji dobiju perspektivu razvoja djece u drugim sportovima. Mi kao nogometni treneri često tražimo odgovore na svakodnevna pitanja te poteškoće unutar samog nogometa, međutim kako bi promijenili ili dodatno razvili igru odgovori se nerijetko kriju u potpuno drugačijim okruženjima, kao što su drugi sportovi ili zanimanja. Vjeko kao glavni trener i voditelj struke (škole vaterpola) Juga je održao zanimljivo predavanje u kojem nam je opisao specifičnosti razvoj mladih vaterpolista u sredini kao sto je Dubrovnik. Od upečatljivih poruka svakako bih izdvojio njegova razmišljanja o važnosti edukacije na Kineziološkom Fakultetu bivših profesionalnih sportaša i amatera koji imaju ambiciju rada u sportu - rekao je Andro Fistonić, zamjenik voditelja Akademije HNK Hajduk ''Luka Kaliterna''.


Gotovo 40-ak članova Akademije (treneri, kondicijski treneri, psihološka, pedagoška služba...) s iznimnim su zanimanjem putem Zoom aplikacije pratili sva znanja i iskustva koje im je Kobešćak prenio u svom izlaganju. Ovo je još jedna u nizu edukacija kojoj su prisustvovali u prisilno doba pandemije...

- Izuzetno mi je drago da sam mogao održati predavanje trenerima Hajdukove Akademije. Želio sam im prikazati kako organizirati školu u mlađim selekcijama te na koji način ujediniti stvaranje igrača i ostvarivanje rezultata. Ako bih mogao napraviti usporedbu vaterpola i nogometa, svakako mi je bilo zanimljivo vidjeti mnoštvo educiranih trenera u Hajduku, a njihovo pozorno praćenje moje prezentacije reklo mi je koliko studiozno pristupaju svakom problemu. Broj educiranih trenera je ono što nama u vaterpolu u neku ruku nedostaje i nadam se da će se s vremenom i to poboljšati i promijeniti. Također, zanimalo me kako uspostaviti kvalitetnu logistiku za rad u mlađim selekcijama. Isto tako za sve trenere, uvijek je pitanje koja je najkritičnija dob u stvaranju igrača, odnosno kakvu psihologija ima vrlo važnu ulogu za postizanje dugoročnog uspjeha sportaša u sportu i životu općenito - rekao je trener Juga te dodao:

- Uvijek se mogu pronaći dodirne točke u svim sportovima, ma koliko oni različiti bili. Kao trener, uvijek nastojim koristiti iskustva iz momčadskih sportova, a pogotovo u doba pandemije koje nas je snašlo. Iskoristio sam vrijeme i proučavao što mogu primijeniti svojim igračima, a sigurno je i da će mi Hajduk svojom veličinom i iskustvom u tome itekako pomoći - zaključio je uspješni strateg dubrovačkog Juga.

10/5/2020 - 11:05 sati
Akademija
Foto: VK Jug AO