Mobile menu
Tolić: Igrači su profesionalnim odnosom prema obvezama  pokazali da su spremni za seniorski nogomet

Tolić: Igrači su profesionalnim odnosom prema obvezama pokazali da su spremni za seniorski nogomet

 
16/6/2019 - 10:00 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Juniori Hajduka osvojili su treće mjesto u 1. HNL, a u Kupu su stigli do polufinala gdje su poraženi na gostovanju u Osijeku. Evo kako sezonu ocjenjuje trener Hajduka Igor Tolić.

- Pa generalno sam zadovoljan, bila je izazovna i zahtjevna polusezona te ostaje žal što nismo došli do trofeja, ali vise faktora određuje rezultat, a na neke ne možemo utjecati. Pripremali smo utakmice na temelju onoga sto se događalo i pokušavali se prilagoditi, pa smo npr. u jednom periodu trenirali i uigravali momčad s igračem manje, a na kraju smo osvojili treće mjesto koje smo imali i na početku polusezone, kada sam zajedno sa stožerom prebačen iz kadeta u juniore. Tijekom cijelog proljetnog dijela sezone usko smo surađivali sa stožerom druge momčadi i seniora u smislu pravilnog razvoja igrača za sljedeće sezone, te smo ciljano raspoređivali minutažu igračima, bilo u smislu daljneg razvoja ili povratka u formu. Praktički cijela momčad juniora trenirala je i igrala za drugu momčad, a u isto vrijeme smo sastav juniora dodatno podmladili priključivši treninzima nekoliko kadeta. Svim igračima smo nastojali stvoriti okruženje koje je od njih iziskivalo dodatne napore u smislu brze prilagodbe na okolnosti, a to će im sigurno mnogo pomoći u seniorskoj karijeri. Do kraja prvenstva smo ostali u borbi za prvo mjesto, u polusezoni smo izgubili samo jednu utakmicu, ali smo ipak u finišu završili na trećoj poziciji.  


I neki statistički podaci pokazuju da se radilo kvalitetno, posebno u želji za otvorenim i napadačkim nogometom .

- Naravno, nogomet se igra zbog publike i to uvijek treba imati na umu. Postigli smo najviše i primili najmanje golova u ligi, a pritom imamo i najboljeg strijelca. No nema mjesta pretjeranom zadovoljstvu, očekuju nas novi izazovi, pred igračima je veliki prostor za napredak i moramo raditi još bolje bez obzira na vanjske faktore koji nas u nogometu okružuju. Veliki broj igrača, njih 16, nastupao je za reprezentacije, U-17, U-18 i U-19, u čemu smo opet vidjeli izazov, dozirajući opterećenje kako ne bi došlo do težih ozljeda. Igrači su se dobro razvijali, profesionalno se odnosili prema obvezama te im je sada jasnija slika što će se od njih tražiti u seniorskom nogometu. Svaki dan je nova prilika za učenje, svaki trening, sastanak, razgovor ili kritika su važni za individualni razvoj igrača, a ne samo minutaža i broj nastupa.

Igrači su sada na odmoru, kada se vraćaju sportskim obvezama.

- Da, oni su slobodni, iako ne sasvim. Dobili su program po kojem će raditi kako se ne bi sasvim opustili, a pripreme počinju 11. srpnja. Radit ćemo na Poljudu, uz mogućnost odlaska na poneku prijateljsku utakmicu. Naš kadar uvijek je fleksibilan i ovisi o potrebama druge momčadi, pa posljedično i fluktuaciji iz druge momčadi u seniore. Očekujem i nekoliko novih igrača, ciljano dovedenih na pojedine deficitarne pozicije u momčadi. 

16/6/2019 - 10:00 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr