Mobile menu
Susreti Bijelih i siječanjskih suparnika kroz povijest

Susreti Bijelih i siječanjskih suparnika kroz povijest

 
23/12/2018 - 12:45 sati
Prva momčad
Foto: arhiva Miro Gabela / HNK Hajduk

Kao što smo već najavili, Hajduk će u siječnju u okviru priprema u Turskoj odigrati pet prijateljskih susreta.  Suparnici će momčadi Siniše Oreščanina redom biti rumunjski Dinamo Bukurešt (13.01.), švicarski Grasshopper (19.01.), ukrajinski Šahtar Donjeck (22.01.), mađarski Újpest (24.01.) i bjeloruski Šahtjor Saligorsk.

Sa četiri od pet navedenih suparnika Hajduk se kroz povijest već susretao u službenim ili prijateljskim ogledima.

Újpestu je zabio Sušić
Hajduk je s Újpestom igrao samo jednom i to ne tako davno. U lipnju 2016. godine prijateljski dvoboj, također na pripremama, ali u austrijskom Steyru, završio je bez pobjednika. Jedini strijelac u momčadi tadašnjeg trenera Marijana Pušnika bio je Tino Sušić

Prije pet desetljeća protiv momčadi iz Donjecka
Sa Šahtarom iz Donjecka Bijeli su također igrali samo jednom, također u prijateljskom utakmici, ali prije više od pet desetljeća. Na Starom placu je u studenom 1962. godine Šahtar slavio s 2:1, strijelac za Hajduk trenera Florijana Matekala bio je Stjepan Ilić.


Grasshopperom igrali najčešće
U siječnju će se Hajduk i Grasshopper susresti peti put u povijesti dvaju klubova. Prvi susret su Bijeli i švicarska momčad igrali u Zürichu u rujnu 1957. godine, bio je to prijateljski ogled, našu je momčad trenirao Frane Matošić, a Joško Pleško i Joško Vidošević bili su strijelci u remiju 2:2. Prijateljski je bio i idući ogled, u srpnju 2001. godine, u okviru turnira Sempione Cup Hajduk je poražen sa 4:1 od domaćina, za momčad tadašnjeg trenera Nenada Gračana jedini je strijelac bio Mate Bilić. Iduća dva dvoboja ovih suparnika bila su u okviru 1. kola Kupa UEFA u rujnu i listopadu 2003. godine. U Zürichu je bilo 1:1, Hajduk je vodio trener Zoran Vulić, a strijelac je bio Mato Neretljak. Na Poljudu u uzvratu nije bilo golova.

Lijepe uspomene s Rumunjima...
S Dinamom iz Bukurešta Hajduk je igrao triput do sada. Prva dva susreta su iz srpnja i kolovoza 2010. godine u 3. pretkolu Europske lige. U Bukureštu su najprije domaćini slavili s 3:1, strijelac za momčad Stanka Poklepovića bio je Marin Tomasov. U uzvratu je Hajduk nadoknadio minus i slavio s 3:0, golove su postigli Ante Vukušić, Mario Brkljača i ponovno Tomasov. Pola godine kasnije ovi su suparnici odigrali i prijateljski susret, također u okviru priprema u Beleku, bilo je 1:1, a strijelac za momčad Gorana Vučevića bio je Dinko Trebotić.

Sa Šahtjorom iz Saligorska Hajduk će se u siječnju u Turskoj sastati prvi put u povijesti.


23/12/2018 - 12:45 sati
Prva momčad
Foto: arhiva Miro Gabela / HNK Hajduk