Mobile menu
Samo najbolje je dovoljno dobro: Struka bira vina koje će nositi ime i grb Hajduka

Samo najbolje je dovoljno dobro: Struka bira vina koje će nositi ime i grb Hajduka

 
24/11/2022 - 18:51 sati
Ostale vijesti
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Struka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb HajdukaStruka bira vina koja će nositi ime i grb Hajduka
Struka bira vina koja će nositi ime i grb Hajduka

U suradnji s Udruženjem ‘Vino Dalmacije’, u cilju očuvanja nasljeđa autohtonih dalmatinskih sorti i stvaranja zajedničkog standarda kvalitete, u organizaciji HNK Hajduk danas je održana degustacija u Bijelom salonu, au okviru natječaja za proizvodnju i distribuciju službenih klupskih vina.

U Bijelom salonu na Poljudu danas je upriličena degustacija u okviru natječaja za proizvodnju i distribuciju službenih klupskih vina. Podsjetimo, Hajduk je putem natječaja pozvao sve zainteresirane ponuđače na dostavu ponuda za proizvodnju i distribuciju vina koja će nositi ime i znak Kluba, a sve u suradnji s Udruženjem "Vino Dalmacije" te u cilju očuvanja autohtonih dalmatinskih sorti i stvaranja zajedničkog standarda kvalitete. Prijavljene uzorke u Bijelom salonu danas je degustirao tim vinskih stručnjaka, a konačni odabir trebao bi biti poznat uoči Hajdukovog 112. rođendana. 

- Hajduk ima veliku odgovornost prema imenu i grbu. Za Hajduk je samo nabolje dovoljno dobro, želimo proizvod koji je najbolji na tržištu i koji svojom kvalitetom zaslužuje nositi ime i znak Kluba. Naša odgovornost je da našim potrošačima, navijačima i kupcima damo najbolje. Iako su proizvodi koje već imamo u ponudi kvalitetni, željeli smo da struka da svoj sud. Najbolji enolozi i stručnjaci iz tog područja kazat će što je najbolje za cijenu koju želimo dati našim potrošačima. Prijavilo se jedanaest zainteresiranih vinara iz Dalmacije koji žele ući u priču s nama, a mi bismo željeli imati pet različitih vrsta vina cjenovno različitih kategorija – kazala je članica uprave Hajduka Marinka Akrap te nadodala da su prigode kao što su rođendani uvijek su lijepi za slavlje i nove početke te dodala: 

- Nakon što je stručna komisija danas ocijenila vina, idemo u proces razgovora sa samim vinarima i potom ćemo dogovoriti uvjete suradnje s odabranima. Na kraju slijedi jednako važan dio - kreiranje etikete i ambalaže, a što također proizvod čini dobrim. Nastojat ćemo da kupac dobije maksimalnu kvalitetu za novac koji izdvaja. Obratili smo se Udruženju ‘Vino Dalmacije’ kao kompetentnom partneru u ovoj priči, oni su nam jamac koji će i u budućnosti kontrolirati zadovoljavaju li vina ono što smo danas definirali.

Znanstvenica sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr.sc. Ana Mucalo, koja se dugi niz godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, organizirala je današnju degustaciju na kojoj su kategorizirali prijavljene vinare s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji vina od autohtonih dalmatinskih sorti.

- Hajduk nas je pozvao s ciljem izbora pet vina u pet različitih kategorija. Izabrat ćemo bijelo vino srednje kvalitete, bijelo visoke kvalitete, crno vino srednje kvalitete, crno vino visoke kvalitete i premium vina. Na ovaj način Hajduk poziva na kvalitetu i na autentičnost pojedinog proizvoda. To su vina autohtonih sorti, koja imaju zaštićenu oznaku izvornosti. Na samo ocjenjivanje dospio je 31 uzorak vina od 11 različitih proizvođača, mahom s područja Dalmacije, a među njima je nešto više crnih vina. To ne čudi jer plavac mali je naša najzastupljenija sorta u uzgoju – sažeto je opisala sam proces Mucalo koja je potom s kolegama iz tima za ocjenjivanje, u sastavu Stipe Ivić, Nikola Colnago, Davor Mitrović i Ivan Bratinčević, započela degustaciju samih uzoraka.

Nakon nešto više od sat vremena degustacije, jedan od stručnjaka i kreator samog natječaja doc.dr.sc. Leo Gracin – Predsjednik udruženja “Vino Dalmacije” dao je kratak osvrt na sam natječaj i odaziv potencijalnih partnera.

- U dogovoru s Hajdukom smo krenuli u ovaj projekt, a glavna ideja Udruge je da pokušamo napraviti asortiman koji pokriva sve kategorije I vrste vina, te da pokriva cijelu Dalmaciju. Također, predložili smo da se i angažira kolegica Ana da napravi panel tj. degustacija koji će probati, ocijeniti I rangirati vina te dati zeleno svjetlo najboljima. Odaziv je vrlo dobar s obzirom na to da je ovo prvi ovakav natječaj koji smo proveli s jednim sportskim klubom i mislim da Hajduk ima što birati i s kim dogovoriti daljnju suradnju.

24/11/2022 - 18:51 sati
Ostale vijesti
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr