Mobile menu
Prije točno 50 godina Hajduk je u Splitu odigrao prvu noćnu utakmicu

Prije točno 50 godina Hajduk je u Splitu odigrao prvu noćnu utakmicu

 
23/4/2020 - 10:10 sati
Klub
Foto: hajduk.hr
Produžite svoje članstvo za 2020. godinu!

Ljeti, u pauzi između dvaju prvenstava, nije se sakupljala znatiželjna navijačka čeljad na placu i uokolo barake. Ti i tamo navratio bi poneki član iz unutrašnjosti, skrenuo bi sa svoje turističke rute, došao da vidi kako to sve izgleda u Hajduku, doveo bi dijete, prijatelja. Domaći svijet zanesen nogometom, opuštao bi se u tom razdoblju nogometaške pasivnosti, odlazio na kupanje ili u debelu hladovinu. Drugačije je to ne nogometno ljeto izgledalo 1969. godine. 

U popodnevne kasnije ure i u nešto svježija predvečerja skupljali su se u lijepom broju klupski amaterki djelatnici, stručnjaci iz nogometne branše a ponajviše navijači. Začudo «balun», nije bio tema broj jedan u razgovorima između nezasitnih poklonika nogometa i nekih navijača, pasioniranih prenositelja raznih i najsitnijih novosti s treninga i svega što se govorilo ili šuškalo oko barake.A velike su se stvari događale izvan samog terena, velike novosti, ali otvorene, svima vidljive predstavljali su montažni radovi na rasvjetnim stupovima. 

Drugdje bi, u nekom velegradu i tamo negdje u svijetu, postavljanje rasvjete bila vijest od nekoliko redaka. U Splitu, nekoliko desetaka metara od zamrle, ruševne plinare, u najbližem srodstvu stare murve, u ambijentu drvenih montažnih tribina i plitkih betonskih stepenica na stajalištima uokolo igrališta, željezni stupovi bili su kao giganti i vjesnici novog razdoblja u razvitku Hajduka. Postavljanje rasvjete nije rezultat odluke upravnog odbora kluba iza koje bi se zatim ispostavila narudžbenica specijaliziranom montažerskom poduzeću. Kad kažemo ''akcija'', onda se to misli na široku razvijenu djelatnost u namicanju sredstava za takav potez. Tu se provjeravala istinska privrženost Klubu i ovome gradu. Članovi Kluba, prijatelji, navijači te poštovaoci nogometa daleko od Splita i zemlje, sve tamo do Novog Zelanda do zaleđenog dijela goleme Kanade, odazvali su se apelu za pomoć. To je bila pozamašna investicija na igralištu Hajduka, čiji su se članovi crvenili pri upotrebi naziva «stadion» za ono što je prostorom i izgledom predstavljalo nekadašnje egzicirište za austrougarsku konjicu. Baš se poradi toga može reći kako u gotovo punih šest desetljeća Hajduka ona večer u kojoj zasjaše snažne žarulje na četiri gigantska stupa, navijačima draža i za njih veća od Eiffelova tornja, što predstavlja početak jedne nove etape modernizacije i europeizacije starog kluba. Onog istog što je počeo u doba plinskih ferala i konjskih zaprega u javnom prometu težačke Vele Varoši. «Fešta» uoči prve noćne utakmice. Tom povijesnom trenutku odgovarao je protivnik na terenu ranga jedne proslavljene Benfice iz Lisabona, s Eusebiom, Simoesom, Torresom i ostalim imenima svjetske nogometne klase. (rezultat 1:1). 

Višestruka radost i uzbuđenje razdragalo je gledaoce, svjedoke prve noćne utakmice u Dioklecijanovu gradu. U tom je stilu jedan od brojnih novinarskih izvjestitelja pisao svoj raport iz kojega evo jednog ulomka: «…Trideset tisuća gledalaca. Rakete se ukrašavaju iznad igrališta, paraju nebo. Igrači se zagrijavaju, a u dnu igrališta sviraju Dubrovački trubaduri. Nastupa i popularni glumac, nekadašnji junior Hajduka Boris Dvornik, pjeva uvodnu ariju iz TV serije Miljenka Smoje «Naše malo misto». Oči gledalaca uprte su u vrhove željeznih stupova u očekivanju da se upale reflektori. Pošto je u 19 sati i 11 minuta okrenut prekidač, travnati teren bljesnuo je kao usred dana…Poklici, pljesak, skandiranje i konačno toliko tišine da se mogla čuti sučeva zviždaljka koja je pokrenula dvije momčadi u borbu za ljepotu nogometa, za nadmoć na terenu, za pobjedu koja se ne nagrađuje bodovima….»Zbilo se to 23. travnja 1970. godine. Veliki dan za Split, Hajduk i Stari plac.

Iz knjige: ''Stari plac od ledine do legende'', autora Jurica Gizdića i Roberta Kučića

23/4/2020 - 10:10 sati
Klub
Foto: hajduk.hr