Mobile menu
Prije 30 godina umro je barba Luka Kaliterna

Prije 30 godina umro je barba Luka Kaliterna

 
24/2/2014 - 13:55 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: HNK Hajduk Split
Prije 30 godina umro je barba Luka KaliternaPrije 30 godina umro je barba Luka KaliternaPrije 30 godina umro je barba Luka KaliternaPrije 30 godina umro je barba Luka Kaliterna
Prije 30 godina umro je barba Luka Kaliterna

S imenom barba Luke Kaliterne, legendom i nestorom splitskog i hrvatskog nogometa, nerazdvojno su vezani počeci i kasnije gotovo svi uspjesi Hajduka i našeg nogometa uopće. Izvanredni poznavatelj nogometne vještine, originalnih zamisli u metodama učenja i sprovođenja igre, odličan pedagog i sjajni stvaratelj plejade vrsnih nogometaša.

Barba Luka je rođen 13. listopada 1893. godine u Splitu. Brata mu Fabjana u sportskim se krugovima s pravom smatra "ocem splitskog sporta". 

Od 1911. do 1923. godine bio je vratar Hajduka, za koji je nastupio 160 puta.

Po prestanku igranja postaje trener seniorske momčadi Bijelih, na kojoj dužnosti ostaje do 1930. godine. U tom vremenskom razdoblju s Hajdukom 1927. i 1929. godine osvaja titulu prvaka države. Potom, od 1931. do 1937. (s kraćim prekidom 1936.), te od 1948. do 1951. godine, ponovno je trener Hajduka s kojim 1950. godine osvaja titulu državnog prvaka, bez poraza. Trener je juniora Hajduka koji su 1952. prvi put postali prvaci Jugoslavije. Trenirao je i momčad Splita, te ga uveo u Prvu saveznu ligu 1957. godine, zatim Rijeku i Zadar, a potom se u cijelosti posvetio radu s mladima.

Osnivanjem Saveza nogometnih trenera Hrvatske 1950. godine, Luka postaje njegov potpredsjednik. Osnivanjem Odbora nogometnih trenera Dalmacije 1952. godine, postao je njegov prvi predsjednik. Predsjednik Zbora nogometnih trenera Splitskog nogometnog podsaveza postaje njegovim osnutkom 1955. godine i ostaje na toj dužnosti do 1958. godine. Ispit za nogometnog trenera barba Luka je položio 1946. godine na drugom trenerskom ispitu organiziranom u Hrvatskoj, te je time stekao zvanje nogometnog instruktora. Kada smo već kod polaganja, zanimljivo je napomenuti da je barba Luka davne 1922. godine položio ispit i za nogometnog suca na prvom sudačkom tečaju što ga je te godine organizirao Splitski nogometni podsavez. Već iduće 1923. godine Luka Kaliterna je dobio status saveznog nogometnog suca.

Usporedno s radom u Hajduku veslao je u splitskom Gusaru, podučavao prvu generaciju njegovih juniora, sudjelovao na regatama 1923. u Crikvenici i 1924. u Zürichu.

Legendarni barba Luka Kaliterna zasigurno je prvo i najveće ime splitskog baluna i Hajduka. Ostat će zapisano da je bio nestor hrvatskih nogometnih trenera, da je stvorio tisuće igrača mnogih generacija. Bio je akter mnogih najvećih sportskih događaja, utakmica, turneja, putovanja, stručnjak najvećeg autoriteta. Bio je potpredsjednik ratnog Hajduka obnovljeno na otoku Visu 1944. godine.

Nositelj je najvećih Hajdukovih priznanja, Zlatne značke s briljantom i Zlatne kapetanske trake. Dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo, a 1979. godine nagrađen je Trofejem pomlatka Hrvatskog nogometnog saveza. Vječno će živjeti njegova poznata uzrečica: "Igra onaj igrač koji nema balun, a osnova nogometne igre je precizno dodavanje suigraču, i to po mogućnosti iz prve".

"Nogomet je u prvom redu kolektivna igra. U njoj nema mjesta egoistima. Tko igra za sebe, taj igra za protivnika. Svaka lopta mora na sebi nositi određenu adresu. A osnovni princip u igri je da se igra u dubinu"- govorio je barba Luka.

Još za života barba Luka Kaliterna postao je nogometna legenda. On je u pravom smislu riječi stvarao povijest nogometa, bio je vremeplov Hajduka, čovjek koji je od prvih dana nastanka majstora s mora bio neraskidivo vezan za bijele, bez obzira na povremene razvode. 

Veliko je životno djelo Luke Kaliterne. Bio je nogometni vizionar. U nogometu je gledao 20 godina unaprijed. Njegovi principi, vježbe i treninzi i danas predstavljaju bit nogometne igre. I kao velikan i kao čovjek, bio je jedinstven u našem nogometu. Svojim pogledima na nogomet uzdigao se daleko iznad granica Splita i Dalmacije. Stvorio je tisuće igrača mnogih generacija. Autor je abecede baluna. Bio je nogometni stručnjak najvećeg autoriteta.

Luka Kaliterna preminuo je u Splitu 25. veljače 1984. godine i sahranjen je na groblju Lovrinac. 

Od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa, a jedna od ulica na njegovim rodnim Bačvicama, u spomen na njega i brata mu Fabjana, nosi naziv Prilaz braće Kaliterna. 

Na fotografijama:
Dva portreta; 
Luka Kaliterna ispod  murve u dvoru Starog placa nadgleda trening udaranja lopte Hajdukova juniora Stjepana Jukića Peladića; U povodu 103. rođendana Hajduka, i 30 godina od Lukine smti delegacija kluba položila je 13. veljače 2014. cvijeće na njegov grob na splitskom Lovrincu

24/2/2014 - 13:55 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: HNK Hajduk Split