Mobile menu
Preminuo Josip Pleško

Preminuo Josip Pleško

 
10/8/2019 - 08:46 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: HNK Hajduk

U Splitu je 8. kolovoza 2019. u 82. godini života preminuo bivši nogometaš Hajduka Josip Pleško.

Bio je veliki Hajdukov talent koji je vrhunac karijere doživio u prvoligaškoj momčadi Radničkog nogometnog kluba Split. Rođen je u Splitu 2. listopada 1937. godine. Igračku karijeru započeo je u juniorima Hajduka, pod vodstvom legendarnog Luke Kaliterne

Pripadao je momčadi Hajdukovih juniora koja je sezoni 1955./56. po drugi put osvojila juniorsko prvenstvo Jugoslavije. Bila je to izuzetno kvalitetna momčad pravih nogometnih znalaca u kojoj su još igrali Zvonko Bego, Ferante Colnago, Vinko Cuzzi, Pavao Garov i drugi, a koju su u šampionskoj sezoni trenirali Ive Radovniković i Frane Matošić. Navedena momčad prije prvenstva Jugoslavije osvojila je i prvenstvo SR Hrvatske. 

Nastupio je Pleško jednom i za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije 1956. godine. 

Za seniorsku momčad Hajduka Josip Pleško odigrao je 19 utakmica i postigao 4 zgoditka. Debitirao je u službenoj utakmici na prvenstvenom susretu protiv Veleža iz Mostara u Splitu, 26. studenog 1955., kada je Hajduk pobijedio sa 4:2, a Pleško je postigao svoj prvi službeni zgoditak. 

Postizao je Pleško zgoditke za Hajduk i u međunarodnim utakmicama. U rujnu 1957. u Zurichu su se sastali domaći Grasshopper i Hajduk, koji su remizirali 2:2, a zgoditke za Splićani postigli su Jole Vidošević i Josip Pleško. 

U sezoni 1957./58., igrao je u dresu Hajduka protiv RNK Split koji se prvi puta natjecao u Prvoj saveznoj nogometnoj ligi, da bi na kraju iste sa Starog placa prešao pod Tursku kulu u redove RNK Split, gdje igra više sezona tako i u drugoj prvoligaškoj Splitovoj sezoni 1960./61. 

Josip Pleško svakako je dio lijepe povijesti Hajduka, iako je najbolje igre ipak pružio pod Turskom kulom u dresu RNK Split. 

Posljednji ispračaj našeg bivšeg nogometaša Josipa Pleška održat će se u krugu obitelji. 

10/8/2019 - 08:46 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić
Foto: HNK Hajduk