Mobile menu
Preminuo Hrvoje Čulić

Preminuo Hrvoje Čulić

 
27/12/2013 - 10:54 sati
Klub
Foto: Slobodna Dalmacija

Hrvoje Čulić
(1. siječnja 1923. - 27. prosinca 2013.)

U dubokoj starosti, 27. prosinca umro je najstariji nogometaš Hajduka, vratar koji je ostavio veliki trag i u splitskoj košarci.

Hrvoje Čulić rođen je u Splitu 1. siječnja 1923. godine. U nogomet je ušao tridesetih godina prošlog stoljeća dok je bio učenik Trgovačke akademije. Igrao je i s uličnim klapama koje su tada u Splitu bile brojne. Igralo se najviše na Tripalovoj ledini koju se poslije rata,zbog blizine ferate, nazvali igralište Željezničara, pa kod Mojsovića, današnja Sukoišanska ulica. Započeo je u momčadi SOŠK-a (Splitski omladinski športski klub), zajedno s pokojnim Miljenkom Šegvićem, gdje je Čulić bio vratar valjda zbog svoje visine od 1,90 što je onda bila rijetkost.  Nastavio je u AŠK-a (Akademski športski klub) kao centarhalf, opet zbog visine i igre glavom. Na gol AŠK-a ponovno je stao kao junior kada je trebao zamijeniti bolesnog vratara, seniora Novaka. Blato je bilo do koljena. AŠK je igrao protiv dubrovačkog Građanskog i pobijedio 4:3. AŠK je tada trenirao u Špinutu, a klupska je baraka bila kraj škole Varoš.

Padom Italije, 1943. godine, Čulić odlazi u partizane i pridružuje se antifašističkom pokretu.  Tijekom 1943. i 1944. godine najviše vremena provodi na Biokovu.

Tek povlačenjem na otok Vis, 1944. godine, Hrvoje dolazi u prvi dodir s Hajdukom i to na bizaran način. On je zbog narušenog zdravlja, zbog kompletne upale mišića, završio u bolnici.  Nije mogao stajati na nogama pa su mu bile potrebne svakodnevne masaže. Jednoga dana dođe novi maser, pogleda Čulića, prepozna ga i usklikne: ''Ma, jesi li to ti?'' Bio je to Jozo Matošić. Odmah ga je upitao bi li htio braniti za Hajduk jer im je nedostajao vratar. Čulić bi rado prihvatio, ali kako će braniti kada ne može ni hodati­­. Međutim, kao nekom providnošću, kroz dvadesetak dana sve je bilo u redu, Jozo ga povuče u njihovu 26. diviziju gdje se radilo na sakupljanju i formiranju Hajduka. I dogodilo se 7. svibnja 1944. godine.

Hrvoje Čulić ističe da je dr. Šime Poduje inzistirao da se osnivačka sjednica Skupštine kluba održi na dan splitskog patrona Svetog Dujma. Na sve se mislilo i u najtežim okolnostima. Desetak dana poslije osnivačke sjednice Skupštine Hrvoje Čulić prvi je put nastupio u Hajdukovom dresu. Kako je poslije njega došla cijela plejada vratara, predvođena pojavom velikog Vladimira Beare, Čulić je uspio zabilježiti 46 nastupa u dresu Hajduka. Ipak, treba naglasiti da je Hrvoje Čulić bio član šampionske momčadi Hajduka koja je u prvenstvenoj sezoni 1946. godine osvojila prvenstvo Narodne Republike Hrvatske. Njegov rođak bio je legendarni vratar Hajduka i državni reprezentativac Bartul Čulić. Godine 1946. Hrvoje prelazi u susjedni FD Split kada je klub napustio Slavko Arneri, koji je prešao u Dinamo. Pozvao ga je tadašnji predsjednik Splita Marin Krstulović. Prihvatio je i imao, kako kaže, čast upoznati i igrati protiv Bernarda Vukasa koji je tada 1946. godine nastupao za zagrebački Metalac.

Već iste 1946. godine Čulić, počinje igrati i košarku. Igrajući sada za košarkaški klub Split,''na svoju ruku'', 1948. godine počinje trenirati žene s kojima je već u juniorskom uzrastu radio pokojni Uroš Paja Tominić. Hrvoje Čulić imao je košarkaški početak ispod istočnog gledališta starog Hajdukovog placa, nastavak u Špinutu i pravo događanje košarke i modernih uvjeta na Gripama. U početcima žene su bile znatno ispred muških. Redovito su bile u samom vrhu i borile se za naslov prvaka. Uspio je Čulić s juniorkama 1962. godine osvojiti državno prvenstvo u Ljubljani.

Treba reći da je Hrvoje Čulić u košarkaškom klubu Split, kasnije Jugoplastika, pored igračkih aktivnosti, bio i tajnik, trener, vodio cijelu struku kluba te bio stalni član Uprave kluba. Trener košarkaša Solina postaje 1972. godine. Vodi ih tri godine i uvodi u hrvatsku ligu. S prekidima Solinjane je ponovno vodio u sezoni 1981./82. Jedno vrijeme 1976. godine vodio je Dalvina u  kvalifikacijama i uveo ga u Prvu ligu. Hrvoje Čulić rado je isticao da mu je u svemu što je radio u športu na prvom mjestu bila ljubav za klub i grad.

Pogreb Hrvoja Čulića biti će u utorak 31. prosinca u 14:15 sati na splitskom groblju Lovrinac. 


27/12/2013 - 10:54 sati
Klub
Foto: Slobodna Dalmacija