Mobile menu
Preminuo Anđelko Gabrić, bivši predsjednik Hajduka

Preminuo Anđelko Gabrić, bivši predsjednik Hajduka

 
16/6/2019 - 08:54 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić

U 81. godini života napustio nas je bivši predsjednik Hajduka, Anđelko Gabrić.

Profesor Anđelko Gabrić, rođen je u splitskom predgrađu Kamen, 2. listopada 1938. godine. Po završetku osnovne i srednje tehničke škole u Splitu, u Rijeci završava pedagoški fakultet gdje stiće zvanje profesora strojarstva.

Po završetku fakulteta, kao profesor najveći dio radnog vijeka provodi u Tehničkom školskom centru u Splitu gdje radi od 1960. do 1992. godine.

Slijedom demokratskih promjena u društvu 1990. godine, prof. Anđelko Gabrić, aktivno se uključuje u društveno – politički život Republike Hrvatske.

Zastupnik je u Hrvatskom Saboru od 1992. do 1999. godine, kao i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita od 1990. do 2003. godine.

U sportu je obnašao više značajnih dužnosti. Aktivan je igrač i predsjednik Boćarskog kluba Marjan iz Splita od 1995. do 2000. godine. Sa splitskim boćarima sudjeluje na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Nastupaju u Chicagu, Montrealu, u više gradova u Italiji, Francuskoj itd.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Anđelko Gabrić, godinu dana predsjednik je Rukometnog kluba Split. Predsjednik Upravnog odbora Hajduka bio je od rujna 1996. do  lipnja 1997. godine.

Bio je istinski zaljubljenik u dalmatinsku klapsku „pismu“. Više godine aktivno je pjevao u klapi Kamen. Bio  je i aktivan pjevač u crkvenom zboru župe Bratovštine Svetog Mihovila na Kamenu, kao i član klape Pučki pivači Kamen. Također aktivno je obavljao i dužnost predsjednika Kulturno umjetničkog društva Kamen.

U Hajduka je došao u izrazito teškom klupskom trenutku. Generacija koja je harala hrvatskim nogometnom u prvom dijelu i sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, otišla je diljem Europe, trebalo je stvarati pretpostavke, za Hajdukovo bolje sutra, za jedan novi Hajduk.

Profesor Anđelko Gabrić, bio je čovjek kojega je trebalo dobro poznavati da bi se sagledala veličina tog čovjeka sa svih strana.  Bio je profesor Gabrić iskonski čovjek splitskog okruženja, kojemu je boljitak hrvatskog čovjeka uvijek bio životna vodilja. Nije bio od ljudi koji samo gledali sebe. Ljudski je bio pravičan, uvijek spreman drugome pomoći. Nikada se nije bojao izazova. Uvijek se hrabro u koštac hvatao s problemima. Tako je bilo i kada je dolazio na „vruću“ stolicu predsjednika Hajduka. Nije bilo lako nakon smjene generacija stati na čelo jednog Hajduka. Međutim to je upravo prof. Gabrić, kada je najteže, bio je jedan  od rijetkih koji će zasukati rukave i ići do kraja.

Kao umirovljenik uživao je u svom vinogradu i konobi na njegovu Kamenu, iz koje se često čula izvorna dalmatinska klapska „pisma“, naravno uz neozbježne priče o Hajduku.

Ispraćaj pokojnika biti će u utorak 18. lipnja u 15 sati na groblju Lovrinac, a pogreb istog dana u 17 sati na mjesnom groblju Kamen. 

16/6/2019 - 08:54 sati
Klub
Autor: Jurica Gizdić