Mobile menu
Oreščanin: Zadovoljan sam polusezonom, Hajduk ne treba brinuti za svoju budućnost

Oreščanin: Zadovoljan sam polusezonom, Hajduk ne treba brinuti za svoju budućnost

 
19/11/2018 - 10:00 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

Druga momčad Hajduka završila je prvi dio prvenstva pobjedom protiv momčadi Lučkog, rezultat je bio 1:0, a strijelac još jednom Ivan Prtajin. Trener Bijelih Siniša Oreščanin ne krije zadovoljstvo načinom na koji su Bijeli završili polusezonu.

- Zadovoljan sam pobjedom, ali i načinom na koji smo je ostvarili. Mislim da smo bili bolji protivnik i zasluženo osvojili bodove. Zbog nekoliko ozlijeđenih igrača, reprezentativnih obveza i gostovanja prve momčadi u Livnu jedva smo popunili zapisnik, a na klupi je sjedio i Hrvoje Relota koji je tog jutra dobio temperaturu i neplanirano je ispao iz prvih 11. Još jednom smo pokazali da možemo sačuvati minimalno vodstvo, a bez obzira na velike rotacije u momčadi nismo odustali od svog stila igre.

Igrači idu na zasluženi odmor, nastavak prvenstva je tek u ožujku?

- Pauza je preduga, to sam govorio i na početku prvenstva, no što je tu je, nastavit ćemo raditi još dva-tri tjedna jer su to mahom mladi igrači kojima preduga pauza ne može koristiti. Isto tako započet ćemo pripreme nešto ranije i pokušati dogovoriti nekoliko kvalitetnih utakmica tijekom priprema.

Kako ocjenjujete cijelu polusezonu, Hajduk II je na petom mjestu s 20 bodova iz 13 utakmica?

- U ovoj polusezoni dogodilo se nekoliko stvari koje nismo planirali. Odradili smo odlične pripreme na Kupresu na koje smo poveli i pet ulaznih juniora koji su dobili jasnu poruku kako se na njih ozbiljno računa. Usvojili smo sustav i stil igre, profilirali se po pozicijama, a onda se dogodilo dosta neplaniranih stvari, neke igrače izgubili smo zbog bolesti, neke zbog ozljeda. Tu mi prvi pada na pamet Josip Bašić – sjajna osoba, pozitivac i odličan igrač, no nažalost česte ozljede poremetile su njegov razvoj. Još prošle sezone odlučili smo da nakon saniranja ozljede kroz drugu momčad Bašić dobije potrebnu minutažu i vrati samopouzdanje jer je procjena kako u budućnosti može biti od koristi i prvoj momčadi. Isto tako ciljano su dovedeni Jurica Pršir i Dario Špikić, kako bi popunili određene pozicije i kroz drugu momčad se nametnuli za najbolji sastav. Mladi Jakov Blagaić predodređen je da bude naša nova 'desetka' i naslijedi Tonija Teklića koji polako ide prema najboljem sastavu. Sada sam spomenuo četiri igrača koja su planski trebala biti dio naše momčadi, ali su nažalost najveći dio polusezone proveli na liječenju (mononukleoza Pršira) i saniranju ozljeda, ističem da se radi o mehaničkim ozljedama (udarcima), koje nisu vezane uz trenažni proces. Istaknut ću Bašića koji je nama počeo pokazivati odlične stvari i samo tjedan dana prije ozljede u Solinu dobio je predpoziv za mladu reprezentaciju, a i preostala trojica bi sigurno participirala u reprezentativnim selekcijama da su bili zdravi. Kada spominjem Bašića, treba dodati kako je i Hrvoje Relota zbog bolesti i ozljede propustio nekoliko utakmica, a kako znamo da je tijekom polusezone i Domagoj Bradarić priključen prvotimcima, mogu konstatirati kako su nam nekako te bočne pozicije bile najproblematičnije. Ovome treba dodati kako su nam ždrijeb natjecanja i objektivne okolnosti vezane za travnjak na Poljudu donijele čak devet gostovanja i samo četiri domaće utakmice u prvom dijelu, što za mladu momčad nije lako, ali spada u dio njihova odrastanja i mislim da im može biti korisno.

Određeni broj igrača priključen je i prvoj momčadi?

- Da, to je ono što nas veseli i što je upravo i bit našeg postojanja i razvojnog koncepta. Stvaranje igrača je dug i mukotrpan proces, a posljednju stepenicu kojom igrač postaje prvotimac najteže je preskočiti, pogotovo u velikom klubu s velikim očekivanjima kao što je Hajduk. Moram istaknuti kako je zadovoljstvo vidjeti u prvoj momčadi Hajduka Antu Palaversu i Domagoja Bradarića, tamo je već Stanko Jurić a na tom putu je još nekoliko mladih igrača. Nama je to gušt, moramo zaboraviti da smo ih imali i nastaviti s kadrom koji je tu, ali ne treba se bojati, mi ćemo se snaći jer iz Akademije dolaze odlični klinci i siguran sam kako Hajduk ima budućnost. S obzirom na sve navedeno smatram da mogu biti zadovoljan upravo završenom polusezonom.

Žalite li za nečim u prvom dijelu prvenstva?

- Ono što mi je sigurno žao je što nismo bili lišeni bolesti i ozljeda, ali nažalost na to ne možemo utjecati. Što se bodovnog stanja tiče, mislim da smo mogli imati pokoji bod više. Osobno najviše žalim za bodovima u Zadru, gdje mislim da smo u najmanju ruku zaslužili ostati neporaženi, ako ne i pobijediti, ali takav je nogomet i taj poraz spada u proces odrastanja. Moram spomenuti i dva gostovanja na kojima smo osvojili po bod, a s obzirom na izgled ljestvice neki te remije mogu smatrati neuspjesima. Radi se o utakmicama protiv Kustošije i BSK-a koje su po mom mišljenju najteža gostovanja i ti bodovi itekako vrijede. Tu se najbolje može osjetiti ono pravo drugoligaško okruženje, specifični uvjeti, mali i neravni tereni i protivnik koji se u takvim uvjetima odlično snalazi. Takve utakmice umnogome ubrzavaju postupak sazrijevanja naših mladih igrača.

Što se može postaviti kao cilj u nastavku prvenstva?

- Mislim da se ne trebamo opterećivati nekakvim imperativom oko plasmana. Znamo naš put, stvaramo igru i igrače, spomenut ću ovom prigodom najmlađeg među njima Marija Vuškovića koji je projekt kluba i svakom novom utakmicom dokazuje svoju vrijednost, ali i dobiva na kvaliteti. Ističem kako Vušković nije jedini, spominjem ga ovdje zbog činjenice da je najmlađi, igra redovito, na svom prvenstvenom debiju bio je i strijelac, uz to je i reprezentativac. U nastavku prvenstva važan cilj nam je priključiti momčadi u potpunosti igrače koji se vraćaju nakon ozljeda i bolesti. Isto tako, ono što bih dodatno želio je možda stvoriti jedan naglašeni pobjednički mentalitet na Poljudu. Nema tu nikakvog imperativa, ali volio bih da naši protivnici kao nekad imaju veliki respekt i znaju što ih čeka na ovom stadionu. Dobro smo započeli, u četiri domaće utakmice imamo maksimalan učinak bez primljenog pogotka, pa ćemo nastojati tako i nastaviti - zaključio je trener Hajduka II Siniša Oreščanin. 

19/11/2018 - 10:00 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr