Mobile menu
Nezaboravna saljska fešta za 100. rođendan Hajduka

Nezaboravna saljska fešta za 100. rođendan Hajduka

 
17/3/2011 - 08:50 sati
Živio Hajduk!
Saljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otokSaljska fešta, Dugi otok
Saljska fešta, Dugi otok

S Dugog otoka nam je stigla fotogalerija s njihove fešte u čast 100 godina Hajduka. Tekst je preuzet iz Zadarskog lista, autor mu je Ivo Dominis.


Visoki jubilej splitskog Hajduka obilježili su i Saljani, na jedan samosvojan i originalan način. Ova drevna "zaštitna marka" hrvatskog nogometa iz grada pod Marjanom već poodavno ima svoje fanove i vjerne navijače na Dugom otoku, pa time i u Salima, a prije par godina utemeljen je ovdje i ogranak "Torcide".

Slijedom te logike i već poslovične zagrijanosti "bodula" za "bubamaru" i bijelu boju, Dugootočani su se poveli za ostatkom nacije te proslavili 100. Hajdukov rođendan, ali originalno, na način kazališnog spektakla i mediteranskog uprizorenja ruralnog urbaniteta. Saljski entuzijasti pri organizaciji ovog događaja posegnuli su za povijesnom datotekom splitskog stogodišnjaka koncentriranoj u mega-dramaturgiji Smojinog i Marušićeva Velog Mista. Poznate sekvence iz ove nekad rado gledane TV-serije koja je vraćala gledateljstvo iz nedjelje u nedjelju malim ekranima budile su sjećanja mještana na te dane, a likovi Picaferaja, Škovacina, Načelnika, Brice, Ferate, Pegule, šjore Violete, Mare Mulice... preplavile su prirodni proscenij duž cijelog saljskog porta.

Vrckali su sočni dijalozi, od "požjola" na jednoj do "funestre" i "kanižele" na drugoj "bandi" uvale. Legendarna Mare Mulica koju je na saljskoj sceni te večeri oživila Mira Maretić-Milić, s jedne funestre "zgor saliža" viče na "tu mulariju koja povazdan igra na balun brajne, a neće da gre čagoder doma laurati i pomoći u intradi". Tu je i Meštrova brijačnica gdje Meštar (Zdenko Dominis) i Duje (Ante Mihić) u briljantnom dijalogu bruse dnevnu politiku pod egidom "neću politiku u moju butigu" i pričaju kako je "stara bečka frajla Auštrija dosta učinila za naše lipe školje". Scenografija sva u bijelom na pozornici saljskog porta, preko kanižela rastegnute žice na kojima vise bijele mudante, maje, škarpini, bičve, lancuni... sve od požjola Marije Kraljev-Pužice i onog Lovre i Nede Armanini na jednoj bandi, do tarace Nede Filipi na drugoj. Posvuda transparenti i šalovi s grbom Hajduka saljske Torcide.

Ukratko, jedan kreativni konfužjun. Glumci se na otvorenoj sceni s lakoćom prebacuju iz jedne uloge u drugu. Mare Mulica učas je Violeta koja svoga Pegulu brižno upozorava da "pazi na svoje šesne nogice jer će joj još tribat", a Meštar je već Picaferaj i Duje Načelnik Vice s novim tiradama na aktualne (ne)prilike. Savršeno je pogođena paralela između 1911. i 20011., onog i ovog vremena u Splitu i Salima u dramaturškoj koncepciji.

Uprizorena je i nogometna utakmica na terenu Saliža, pri čemu je sav teren bio u onim povijesnim Hajdukovim bojama prve službene utakmice s gradskim rivalom Calciom. Između branki dica šuljaju obruče s gvozdenom šipkom i natiraju krpenjaču. Istrčavanju igrača na teren prethodi izvikivanje njihovih imena, pri čemu oni pojedinačno izlaze iz Geta i Knjižnice. Igrači su u bijelim majama s prorezom i špigetom oko vrata, gaćama od trliša zavrnutim do koljena po ribarsku. Sudac Palokaj, Mađar iz Pešte (kojeg utjelovljuje Zdravko Raljević - Čarli), uzorno sudi no kada dosudi penal za protivničku ekipu Meštar naprosto pobjesni i skoči iz kože.

U poluvremenu nastupaju prave can-can plesačice iz Pariza koje "tu večer nastupaju u HNK pa su se rado odazvale pozivu ludoga grada i zaplesale na igralištu". Plesačice iz pariškog Moulin Rougea uspješno su ovdje "skinule" saljske cure i žene, uz poneko vrijedno žmansko pojačanje. Prije nastupa one su gordo prošetale rivom evocirajući time uspomenu na nekadašnje kultne saljske promenade u svakonedjeljna predvečerja nakon Blagoslova u crikvi svete Marije. Tu treba spomenuti i Đuliju Milin u ulozi vješte kostimografkinje, koja je šila kostime i rekvizite. Sve to je bilo zaliveno pučkim veseljem uz kroštule, fritule, mlince i ostale delicije iz radionica umješnih saljskih domaćica, te pitko vino i prošek iz konoba njihovih muževa. Pivaju se starinski milozvučni napjevi, bala neizostavno saljsko kolo, odzvanja "igram kolo, kosa mi se vije..."

Na vanjskom zidu tik pred ulazom u knjižnicu postavljena je zanimljiva izložba s mnoštvom podataka o splitskom nogometu i Hajduku, ustvari foto-dokumentarni materijal što putem 300 slika i kronoloških jedinica podsjeća na najbolje golgetere, vratare, predsjednike kluba, hajdučka srca, grbove kroz povijest. Sve je to sakupio i vrijedno dokumentirao Dragan - Dado Orlić sa svojim suradnicima. Izložbu je s posebnim guštom i radošću otvorio najstariji saljski hajdukovac Ante Frka - Petešić, istinska saljska legenda Hajduka i živa enciklopedija nogometa i "baluna" na otoku.

A svoj bili kantun tu negdje je imao informator Marin Milić koji je pored stola ispunjenim brošurama koje ljubomorno čuva zbog potpisa Tita Kirigina, Tomislava Ivića, Solde... mnoge informirao o još neotkrivenim detaljima o Hajduku i događajima na "placu".

Navečer je na prostoru ljetnog kina na Peškariji održan i filmski dio programa. Na DVD platnu se je "vrtila" češko-hrvatska koprodukcija koja počinje starim snimkama Splita i Sali i u sižeu koje praška starleta (koju izvrsnom glumom donosi Jindriška Jagić, saljska nevista) u čuvenoj kavani Flek priča kako je nedavno ovdje slušala studente iz Dalmacije kako pričaju o nikom Ajduku iz Splita. Sve je to ona odmah dojavila svojoj splitskoj kumi i prijateljici Lepi, a ova izvjestila svog muža Miljenka koji je o tom napisao iscrpnu kronisteriju. Ovaj filmski uradak najnoviji je u nizu kinoprodukcije saljske knjižnice, pri čemu je lavovski dio posla napravio montažer Nikola Milić.

Pri organizaciji opsežnog posla zdušno su se uključili gotovo svi mještani i radili do dugo unoć, doprinoseći time da ovaj konfužjun uđe u kolektivnu saljsku memoriju kao neponovljiv i kompleksan događaj u njihovoj sredini.

Najavljen je ovom prilikom još jedan događaj u godini Hajduka u Salima za 24. lipnja, kada ovdje dolaze veterani Hajduka koji je uz prigodan program odmjeriti snage sa lokalnim nogometašima na Finkinom brigu.

Po sredini saljskog porta u toj "biloj noći" ponosno se je isticala tradicijska crna gajeta sa razapetim Latinskim idrom, a tom slikom je Krešo Dominis na najbolji način počastio uspomenu na svog oca Ivana, koji je do zadnjeg daha nastojao na očuvanju baštinske tradicije i obiteljskog opredjeljenja za more.

A u veličanstvenom finišu ove "bile fešte" dugo u noć je cijelu saljsku valu osvjetljavala bakljada i maštovito priređen vatromet.

17/3/2011 - 08:50 sati
Živio Hajduk!