Mobile menu
Juniori i kadeti Hajduka na čelu ljestvica!

Juniori i kadeti Hajduka na čelu ljestvica!

 
21/9/2011 - 08:32 sati
Akademija

Hajduk je na prvom mjestu! Kad već to ne polazi za nogom seniorima s Poljuda juniori i kadeti pet prvenstvenih kola predvode konkurenciju. Juniori trenera Miše Krstičevića i pomoćnika Stipe Andrijaševića nakon pet susreta imaju 13 bodova i dva boda bježe Dinamu. S druge strane, još bolji, stopostotni učinak, imaju kadeti trenera Harija Vukasa kojem asistira Jurica Vučko. Pet pobjeda iz pet susreta i dva boda prednosti u odnosu na rivala iz Maksimira.

Optimistična je to najava pred nastavak sezone i odlična uvertira pred subotnji gradski derbi u kojem su Bijeli gosti Splita.
- Nisam iznenađen rezultatima. Tu je veliki doprinos iskusnijih trenera - Krstičevića i Andrijaševića, a rezultati dolaze i zahvaljujući kontinuitetu rada trenera Vukasa i Vučka, Pirije i Špalja - istaknuo je voditelj omladinskog pogona Hajduka Ivica Matković.

- Od prvog je dana ova Uprava definirala Omladinsku školu strateškim dijelom poslovanja i o njoj ovisi budućnost velikog Hajduka. Zato smo odmah po dolasku prvo analizirali postojeću situaciju, zatim osnažili stručni kadar, definirali prioritete i smjernice djelovanja... Protekli vikend su svi Hajdukovci nizali pobjede - od pionira, preko kadeta i juniora, naša druga momčad Primorac i prva momčad u Vinkovcima - svi su donijeli bodove i siguran sam da je ovo tek početak - najavio je član uprave zadužen za struku Milo Nižetić.

Međutim, predsjednik uprave Hajduka Hrvoje Maleš, stao je na balun kao nekad u igračkim danima.
- Nema mjesta euforiji. Moramo iz dana u dan nastaviti s kvalitetnim radom i jačanjem momčadi - naglasio je prvi čovjek kluba koji je pogledao većinu domaćih susreta kadeta i juniora, a bio je i na gostovanju u Zadru.

Na Poljudu su usmjereni na dugoročne, a ne na kratkoročne ciljeve. Ni juniori ni kadeti, poput seniora, nisu već šest godina prvaci, od 2005. godine (Dinamo je četiri godine zaredom prvak u juniorskoj, a tri u kadetskoj konkurenciji). Čeka se prekid te suše, ali i više od toga ispunjenje glavnog cilja, da u što većem broju domaći mladi igrači popunjavaju prvu momčad, da opet Hajdukova omladinska škola bude prepoznatljiva, i to ne samo u Hrvatskoj. Često se kod nas kune u mlade kao budućnost od koje klub živi, a u te mlade se ne ulaže kune!

Mnogo je toga već napravljeno da bi se unaprijedili način i uvjeti rada s mladima. Koji su pak budući koraci?
- Osim ulaganja u trenerski kadar, poboljšali smo i infrastrukturu. Promijenjena je podloga pomoćnog terena novom umjetnom travom, kompletno smo obnovili dvoranu i nastavit ćemo s ulaganjima u tom smjeru što podrazumijeva i izgradnju još jednog pomoćnog terena na Dalmatincu - najavio je Matković.

Navijače najviše zanima koji su to mladići koji kucaju na vrata prve momčadi. Nekako su ove sezone u prvi plan izbili najbolji strijelci svojih sastava, kadet Ante Kušeta koji je zabio već deset pogodaka i junior Tomislav Kiš koji je pet puta matirao suparničke vratare. Tu je more talentiranih igrača. Ne zaboravimo ni one koji su već na pragu prve momčadi ili su joj priključeni, poput napadača Ivana Jakova Džonija (bio na probi u Manchester Cityju) i Marija Jelavića, stopera Antonija Milića, a koji još imaju pravo nastupa za juniore.

No nije stvar u jednom ili dva imena, bljesku, već u kontinuitetu dobrog rada, proizvodnji modernih nogometaša.
- Cilj je stvaranje igrača za prvu momčad i stvaranje igre. Radi se po istom modelu od najnižih uzrasta pa sve do prve momčadi. Od velike važnosti nam je i profesionalna edukacija trenera na svim razinama, a nezaobilazan dio cijele priče je i kamp. Bez kampa je gotovo nemoguće razvijati ozbiljan rad velikog kluba kao što je Hajduk - najavio je Nižetić.

Hajduk kreće u budućnost, ali ne zaboravljajući prošlost i sve ono što je u prvom stoljeću krasilo Hajduk. Iz svega treba zadržati ono najbolje, po čemu je klub nadaleko poznat.
- Strateški cilj nam je osuvremeniti omladinski pogon na svim razinama, ali njegujući postulate i filozofiju velikana od Kaliterne, preko Mladinića, Ivića, Poklepovića: tehnički dotjerana igra, napadačka, atraktivna, brza, puna vica... nogomet kojeg navijači Hajduka žele gledati. Sve što smo do sada učinili su tek prvi koraci, a naš konačni cilj je da većinu prve momčadi sačinjavaju igrači iz vlastite škole. Svjesni smo da je to dug proces i ne želim reći da nije bilo dobro ono što se dosad radilo, dapače, ali ono na ćemu radimo je podizanje dosadašnjeg rada na višu, profesionalniju razinu što će nam u konačnici dati i bolje rezultate - zaključio je Nižetić.

- Kvalitetan rad omladinske škole jedina je garancija velikog Hajduka i naš je cilj da već kroz naredne tri godina 85 posto prve momčadi sačinjavaju igrači iz našeg pogona. Tek tada ćemo moći govoriti o uspjehu - poručio je Maleš.




preneseno sa slobodnadalmacija.hr
 

21/9/2011 - 08:32 sati
Akademija