Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018: Denis Alajbeg

Izbori za Nadzorni odbor 2018: Denis Alajbeg

 
13/11/2018 - 11:55 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad kluba s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?
- Nisam član nijedne političke stranke niti imam namjeru biti. Što se upliva politike u rad kluba tiče, mislim da nam je to manje-više svima poznato, izabrali smo ovaj model upravo iz tog razloga da imamo što manji upliv politike jer smo vidjeli u zadnjih 20-ak godina što to konkretno znači za Hajduk – rezultati su bili daleko od optimalnih. Mislim da s politikom treba voditi dobar, konstruktivan razgovor jer smatram da Grad Split kao većinski dioničar Hajduka zaslužuje da ga se tretira kao najbitnijeg dionika cijelog ovog našeg modela i mislim da s njim u svakoj prilici treba kontaktirati i razgovarati. 

2. Koji su parametri kojima biste na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Najsretniji bih bio kad bih mogao reći titula prvaka. Štoviše, teško je u kvantitativnim parametrima izraziti kakvo bi mi to zadovoljstvo pričinjavalo, međutim realnost je da ću osobno biti zadovoljan ako našu razvojnu priču, segmente strateškog okvira koji se tiču financijske održivosti plus razvoj, dignemo na mnogo veću razinu nego što su sad. Konkretno, za primjer mogu reći da bi to bilo ako bismo nakon 4-5 godina imali većinu momčadi iz vlastitog pogona i kad bismo bili u stanju svake godine producirati jednu ekstra klasu poput Vlašića, a ono s čim bih svakako bio najsretniji bila bi titula prvaka, ali nisam siguran da je to realno za reći, ponuditi ili obećati.

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da biste se još trebali educirati?
- Kao ekonomist, poglavito financijaš, ono što ja vidim i ono što generalno jest funkcija Nadzornog odbora, nadzor je uprave i u tom smislu mislim da sam, zbog svog obrazovanja i iskustva upravo u tim ekonomskim i financijskim poslovima, odgovarajući kandidat koji može provjeravati rad uprave, pogotovo onaj dio koji se tiče gore navedenih dijelova rada. Dodatno bih se trebao educirati u sportskom segmentu jer se time dosad nisam bavio, iako sam u mladosti aktivnije igrao nogomet. 

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Iako je to uglavnom opće poznato, mislim da prethodni Nadzorni odbor nije imao kontinuitet ideje i vizije, skakali su s jednog na drugo, kad pogledate podatke oni će vrlo jasno govoriti tome u prilog. Ne možete očekivati nikakav rezultat ni iskorak ako u svom mandatu promijenite 3-4 predsjednika uprave, sportska direktora i trenera. U tom smislu sam mišljenja da prethodni Nadzorni odbor nije držao jedan predviđeni, zacrtani kontinuitet niti imao viziju ustrajavanja na jednom smjeru u kojem klub treba ići. Kad svake godine mijenjate strategiju, onda je svima jasno da rezultata tu ne može biti.

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
Ponovit ću da je prioritet Nadzornog odbora da nadgleda rad uprave, a ne da konkretno predlaže što napraviti. Po onome kako ja vidim njegovu funkciju, Nadzorni odbor je predstavnik vlasnika, dakle mi 2 s predstavnicima vlasnika moramo vidjeti što mi zapravo hoćemo i u kojem smjeru ćemo ići u iduće četiri godine. Ne bih razmišljao na način što će Nadzorni odbor napraviti u sljedećih godinu dana, to nije njegova funkcija, nego Nadzorni odbor mora upoznati upravu sa strategijom, a nju ćemo znati ako je dogovorimo sa svim dionicima modela. Tek onda Nadzorni odbor kao predstavnik vlasnika može reći upravi: U redu, želimo ići u tom smjeru sljedeće četiri godine i u tom razdoblju moramo inzistirati na mjerljivim rezultatima da vidimo idemo li stvarno u tom smjeru i kako se stvari razvijaju.

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Upoznat sam onoliko koliko je bilo dostupno na internetu, to sam i pregledao. Sviđa mi se temelj strateškog okvira, mislim da je dobro koncipiran: rezultat kao prvi stup, razvoj kao drugi i financijska održivost kao treći - koncepcijski gledano to je put kojim Hajduk treba ići. Međutim, kao ekonomistu mi je jasno da ne možete imati sve u istom trenutku, da raspolažemo s ograničenim resursima, a svaki ekonomist zna da su resursi ograničeni i gleda kamo će te ograničene resurse najprije kratkoročno usmjeriti. Idealno bi bilo i nadam se da ćemo za nekoliko godina moći reći da guramo taj strateški okvir i njegova tri glavna temelja: rezultat, razvoj i financijsku održivost. Kratkoročno gledano, znamo da raspolažemo ograničenim resursima i znamo da te resurse treba nekamo usmjeriti jer ih ne možemo ravnomjerno rasporediti na sva tri područja. Moj zaključak i stav je da u kraćem roku prioritet, što se tiče dodjeljivanja resursa, treba dobiti razvojni segment, ali uz financijsku održivost, jer bez toga sve pada u vodu. 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako biste vi postigli tu transparentnost? - Iskreno rečeno, teško mi je odgovoriti na to pitanje. Bio sam u nekoliko nadzornih odbora, u jednom sam i sad, ali Hajduk je nešto drugo. Nisam siguran da bih zastupao tezu da sve s Nadzornog odbora mora ići u javnost, od toga bih se ipak ogradio. No ako je klub u vlasništvu svojih članova, onda članovi imaju pravo znati više nego što su dosad znali. Dakle nisam za dostupnost apsolutno svih informacija s Nadzornog odbora, ali jesam za to da članovi kluba imaju više informacija nego dosad. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Prihvatio bih mišljenje većine, međutim, čisto hipotetski, ako bih bio nadglasan 5-6-7-8 puta zaredom od svih drugih članova, onda bi mi bilo savršeno jasno da neke stvari vidim drukčije te da očito s njima nisam kompatibilan pa bih vjerojatno otišao.

13/11/2018 - 11:55 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk