Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Željko Šundov

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Željko Šundov

 
21/11/2018 - 18:17 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Preuzmi Hajduk Digital TV i budi korak ispred! Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad Kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka? 
- Nisam član nijedne političke stranke. Nemam razumijevanja za uplitanje politike u rad bilo kojeg društva ili kluba, a u ovom slučaju mi smo klub ili društvo, ali budući da je naš vlasnik Grad Split, on kao vlasnik može u zakonskim okvirima utjecati na klub, ali izvan toga ne. Znači Grad Split kao 56- postotni vlasnik kluba, većinski, on ima skupštinu kluba, on ima organe koje bira i on kroz to može djelovati. Normalno, postoji i onaj drugi dio posla, to da uvijek treba komunicirati, uvijek tražiti zajednički najbolje rješenje. Jer nema isključivosti, mi radimo ovo, oni rade ono. Znači, možemo pričati, možemo argumentirati, možemo vidjeti što je najbolje za obje strane, ali uvijek odluka ostaje na upravi najprije, a u onoj domeni u kojoj je Nadzorni odbor na Nadzornom odboru 

2. Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Treba to malo sistematizirati, jer imamo i sportski i poslovni dio. Sigurno rast prihoda u poslovnom dijelu neovisno od transfera igrača. U tom poslovnom dijelu ono što je ključ je kako da povećamo te prihode kroz period od četiri godine koliko je mandat i tu treba puno raditi, zato što ako se pogledaju prihodi u zadnjih par godina oni su više manje stabilni i na istom iznosu što se tiče poslovanja neovisno od transfera. Drugo, sigurno kroz sportske uspjehe kluba. Iako NO ne utječe na taj dio, ni na sportski ni na poslovni direktno, ali sa svojim odlukama i s izborom ljudi, a ja bi rekao i djelovanjem na sastancima kad se definiraju određene stvari.

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati? 
- Najprije nekoliko stvari - dugogodišnje iskustvo u poslovnom dijelu. Bio sam i član uprava, i direktor, i član nadzornih odbora. Radio sam u međunarodnim firmama. bio sam član međunarodnih nadzornih odbora, bio sam i član uprava na koje je djelovao neki nadzorni odbor tako da mislim da imam dosta iskustava i razumijem taj dio, to je prvo. Drugo, dosta dobro poznam Zakon o trgovačkim društvima, nešto konkretno i malo Zakon o športu, ali isto tako jako dobro znam kako treba djelovati NO, a kako uprava i članovi uprave. Treće, nešto sportskih iskustava, ali to je više na onoj bazi osjećaja, ja bih tako rekao, kako jedan sportski klub treba djelovati. Nekad sam igrao vaterpolo, bio predsjednik jednog kluba, pa onda bio prvoligaški sudac, ali kažem, to je više na onoj osjećajnoj razini. Kad bi gledali što mi nedostaje, hajdemo tako kazat, onda možda malo više razumijevanja funkcioniranja u ovom sportskom dijelu, naročito onog dijela koji se tiče transfera igrača itd. Teško je sad kazat da li to učiti, ali to je nešto kad krenete radit takav posao onda se počnete u to udubljivati i sve više i više saznajete kako sustav funkcionira. 

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Hajdemo ovako kazati. Stvari oko nas se strašno mijenjaju i ja mislim i da u strateškom okviru Hajduka postoje dvije stvari koje su u stvari lijepo napisane, samo ono šta je najgore kako to apstraktno pretvoriti u konkretno. Znači moramo više iz analognog ići u digitalno. I moramo više ići iz reaktivnog u proaktivno. I to tako piše u strateškom okviru. A što bi sad to trebalo značiti? Hajduk da bi mogao ići u rast prihoda koji su na strani poslovnog dijela, ne sportskog, mora jako promijeniti svoj pristup prema tržištu, okrenuti se prema korisnicima. Tu mislim i na navijače i na ljubitelje tog dijela. Jer samo sa bazom jakih korisnika možemo unaprijediti i privući sponzore, povećati prihode od ulaznica, povećati prihode od onih stvari koji se dešavaju na samom stadionu, itd itd. To će biti mjerilo bar po kojem bih ja kao član budući, ako me izaberu članovi, mjerio uspješnost uprave. Jer naše je da budemo mjesto na kojem će Uprava prezentirati svoje određene stavove, a mi trebamo biti oni koji im pomažemo da se sve to implementira i napravi. A na kraju onda i kontroliramo. To je u onom poslovnom dijelu. U onom sportskom dijelu znam da su pomaci napravljeni u samoj Akademiji. Vjerovatno može biti i bolje, ali teško mogu ja u ovom trenutku izvana procijeniti koliko može biti bolje, ali ono što je sigurno moramo napravit posebnu strategiju rada s klubovima u regiji, pristup u tim klubovima. Ne mora biti samo u regiji, u cijeloj Hrvatskoj vidjeti kako da na najbolji način dođemo do najvećih talenata. 

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
- U prvoj godini mandata dobro napraviti analizu potencijala koje Hajduk ima. Ovo će malo grubo izgledati, jer to su naši igrači, to su naši ljudi itd., al da vidimo s kojim mi to potencijalom raspolažemo u financijskom smislu ako trebamo igrače da možemo onda donijeti poslovne odluke. U onom drugom smislu da vidimo koliko trebamo rasti u prihodima u prvoj godini da smanjimo rizik tog dijela. Ne gledam sada na kredite koje je spominjao predsjednik Hajduka, ali u prvoj godini jasnu i dugoročnu strategiju koja će bit transparentna prema svim dionicima Hajduka. Ali baš konkretno strategiju, ovo je sad strateški okvir. Da znamo ciljeve i ono šta moramo napravit kroz četiri godine, što moramo napravit u prvoj godini, što očekujemo u prvoj godini, tako dan svi koji nas prate mogu mjeriti. Ne mi samo kao NO upravu, nego svi koji su izvan kluba nas. 

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Strateški okvir Hajduka poznam super. Druga je stvar da li i na koji način ga razumijem. U njemu piše sve. U njemu su vrijednosti, u njemu su naši strateški okviri i strateški ciljevi, tri su, imamo određene vrijednosti koje zastupamo itd. Ali od toga se ne živi. On se mora konkretizirati s brojkama, s ciljevima, s ostvarenjima, s politikom prema sportskom dijelu kluba. S onim što mi hoćemo i što nećemo. Ima dosta posla kako to konkretizirati, ja iz svoje prakse znam da to nekad nije jednostavno. Ali to ćemo morati napraviti vrlo hitno i ja bi rekao i odmah kad se krene s poslom, u prva tri mjeseca. 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako bi vi postigli tu transparentnost? A što vi mislite što bi trebalo biti transparentno? 
- Članovi NO moraju stajati najprije zakonski iza svojih odluka. Rad treba biti transparentan, samo je pitanje do koje mjere i što mislite pod transparentnošću? Odluke NO moraju biti javne. Kako smo došli do određenih odluka, koje dileme smo imali - da li trebamo toliko biti transparentni da svi sve znaju, tu imam mali upitnik, ali možemo pričati o tome. Hajduk nije samo poslovni subjekt, Hajduk je daleko više od toga. Imamo dionike koji su zainteresirani, od vlasnika Grada i Našeg Hajduka, od navijača, do svih onih koji ja bi rekao i nisu vezani uz Hajduk, ali Hajduk je brend. Pogledajte broj članaka koji su napisani o Hajduku zadnjih godinu dana i pogledajte bilo kojeg drugog kluba u Hrvatskoj, to je nevjerovatno. Interes za Hajduk postoji zato i transparentnost rada i poslovanja NO treba biti jaka. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Pa zavisi koja je situacija. To je sastavni dio života, najprije. Ukoliko se radi o stvarima koje po meni nisu moralne, etičke, koje nisu po zakonu itd., onda bih razmišljao što bih napravio. Ukoliko je to rasprava među članovima NO oko jedne druge ili treće, ja bi rekao odluke ili pogleda na život, moje je da sprovodim takve odluke

21/11/2018 - 18:17 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk