Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Stjepan Luetić

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Stjepan Luetić

 
16/11/2018 - 15:38 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?
- Moj stav je istovjetan tome kako je Udruga to propisala u Statutu, kako je Torcida propisala Statutom, dakle nepoželjno mi je apsolutno da politika ima ikakvog upliva u poslovanje kluba, u razvoj kluba, jer se to pokazalo u prošlosti kao vrlo loše za klub. A ja sam inače član političke stranke, ali nisam aktivan politički, niti sam se cijeli život bavio politikom. Isključivo me profesija zanimala, ali sam simpatizer i član političke stranke. 

2. Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Ima dosta parametara s kojima bih ja ocijenio svoj vlastiti rad u NO. Prvo je doslovna primjena svih dokumenata koji su vezani za rad Nadzornog odbora, kao što su recimo Statut udruge Naš Hajduk, kao što je Statut dioničkog društva Naš Hajduk i kao što su odredbe Zakona o trgovačkim društvima. Znači, to su ovlasti Nadzornog odbora, a naravno, kroz svoje djelovanje kroz NO poticao bih puno područja o kojima bi trebalo razgovarati. Prvo bi trebalo razgovarati na temu revizije svega što su radili ovi koji su bili prije sljedećeg Nadzornog odbora koji se sad bira. Tu treba vidjeti revizijom je li Hajduk oštećen. Tu se u medijima plasiraju raznorazne informacije i ja sam jako zainteresiran da se to sve rasvijetli i da se utvrdi ustvari za koga su ti ljudi radili. Jesu li radili za klub ili su radili za neke treće osobe ili su možda radili za sebe. Nadalje, nakon što se to napravi, treba odlučiti zapravo na koji način klub može biti samoodrživ na dugi rok. Koji su to potencijali, koji su to projekti oko kojih se NO kroz, naravno, svoje ovlasti koje sam rekao po kojim propisima su sve definirane, može angažirati da klub postane dugoročno samoodrživ. Svi mi se zalažemo, i Udruga i jedan dobar dio navijačkog potencijala kluba, da se naša djeca i naši igrači, i klase i ekstraklase koje stvaramo i koje ćemo stvarati u našoj Akademiji i kroz naše škole, da oni budu nositelji. Da samo ekstraklase mogu doći i to eventualno 1-2 igrača u prvu momčad, i to je prva stvar. A druga stvar je ono što ja mislim i za što se zalažem jako, da mi moramo stvoriti uvjete da se stalno borimo za vrh. Na taj način ćemo imati pun stadion, na taj način ćemo imati perspektivu u europskim natjecanjima, na taj način ćemo imati punu blagajnu i na taj način ćemo napraviti samoodrživ klub. Postoji još čitav niz projekata, recimo, o kojima bi se moglo u suradnji s upravom razgovarati, a to je recimo kompleks stadiona na kojemu se mogu, osim održavanja Ultre tri dana i možda još nekih povremenih manifestacija za koje se koristi stadion, napraviti klubovi, hoteli, posebno s Gradom za malo ozbiljnije projekte razgovarati i nalaziti investitore. A posebno pitanje je, po meni, dokapitalizacija kluba koja isto može generirati dodatni razvoj kluba, ali naravno, tu i postojeći vlasnici moraju voditi glavnu riječ.

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati? 
- Ja sam magistar ekonomskih znanosti iz područja računovodstva i financija. Ja sam bivši stalni sudski vještak za područje računovodstva i financija. Dakle, to je moj forte i, pod broj jedan, moja struka i moje zanimanje što se tiče kontrole materijalnog, financijskog i računovodstvenog poslovanja kluba. Nadalje, ja sam sedam godina bio član uprave Hajduka i kroz sedam godina sam ostvario značajne rezultate i upoznao sve procese i na koji način klub funkcionira. Kako sam napisao u svom motivacijskom pismu, sudjelovao sam u cijelom nizu trofeja koje je Hajduk osvojio u vrijeme od 90' do 97' kad sam bio član upravnog odbora.

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Jako je loše trenutačno stanje. Mislim da se najveći dio odluka koji se donosio, donosio protiv interesa kluba. Ja ne znam u čijem interesu su se donosile odluke, pogotovo postojeći Nadzorni odbor koji ima ovlasti stopirati čitav niz odluka. I koje su vezane uz transfere igrača i koje su vezane uz prodaju igrača, kupnju igrača... Tu se spominju u javnosti i u medijima raznorazni iznosi koji su isplaćeni posrednicima, menadžerima i ne znam kome sve ne. Pitanje je koliko je sve to bilo transparentno, koliko je bilo zakonito. U tom dijelu bih se maksimalno angažirao da sam bio sad u ovom postojećem sazivu. I naravno, sigurno bih stopirao kod tolikog priljeva koji smo napravili od tranfera igrača, pa jedan određeni dio transfera koje smo napravili za male novce, danas se pokazalo da su to ključni igrači u klubovima u kojima igraju nakon Hajduka. 

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
- Prioritet u prvoj godini mandata, treba vidjeti s upravom kluba koje su oni prioritete postavili sukladno strategiji i razvoju kluba, jer klub ima svoju strategiju koje se svi moramo držati. Ona doduše nije sveto pismo, mi kao NO možemo poticati i promjene te strategije ako procijenimo zajedno na razini uprave kluba i NO-a da tu strategiju treba mijenjati, jer će ona brže dovesti do pomicanja Hajduka na prvo, drugo mjesto. Jer, ključ za iskorak je da u prvoj godini moramo moći stvoriti uvjete da u idućoj sezoni budemo stalno u borbi za prvo mjesto. Znači, mi moramo cijelu sezonu biti u borbi za prvo mjesto i moramo stvoriti te uvjete u ovoj prvoj godini da se to događa, jer to najbrže generira potreban kapital da bi klub postao dugoročno samoodrživ. A s druge strane, kroz četiri godine treba s upravom kluba razgovarati o čitavom nizu projekata koji će klubu donositi dodatan profit i omogućiti mu da se stalno bori u vrhu nacionalne nogometne lige i da konstantno bude sudionik europskih natjecanja.

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati? 
- Pokušavao sam na internetu taj strateški okvir skinuti u nekakvom PDF-u. Doduše, to sam sve pokušavao preko telefona, ne preko računala i nisam uspio proučiti strateški okvir kao što sam proučio Statut. I kluba i udruge Naš Hajduk i Zakon o trgovačkim društvima. Tako da na to pitanje ne bih mogao dati decidiran odgovor ovog trena. U svakom slučaju, to je na jedan stanoviti način sveto pismo, koje se uvijek može mijenjati ako su vlasnici suglasni da se ono mijenja i ako će te promjene imati za posljedicu još brži razvoj i napredak kluba. Ali je uprava ta koja treba ponuditi Nadzornom odboru rješenja za implementaciju tog strateškog dokumenta i strateškog razvoja kluba 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako bi vi postigli tu transparentnost?
- Rad NO-a mora biti maksimalno transparentan. Ako dobijem povjerenje, ja sam spreman razgovarati svaki tjedan sa svim relevantnim čimbenicima koji donose odluke za prosperitet kluba, počevši od uprave, vlasnika, navijača, udruge Naš Hajduk, Grada... Mislim da NO mora imati po jednog člana određenog za svako područje rada kluba, da se svaki ponedjeljak treba napravit sastanak na kojem će se podnositi izvještaj o radu u proteklom tjednu i da se trebaju odrediti smjernice za rad članova kroz idući tjedan. NO mora stalno nadzirati rad svih segmenata kluba, u Akademiji od najnižih uzrasta pa do druge momčadi, imati posebnu osobu koja će biti zadužena za prvu momčad, posebnu osobu koja će biti zadužena za materijalno-financijsko poslovanje. I naravno, kad vlasnici žele razgovarati na neku temu, neka od kompetentnih osoba, pa i predsjednik, moraju se odazvati na poziv za razgovor o temama koje vlasnike zanimaju. I tu, po meni, nema alternative. I na koncu, uvijek se u tim razgovorima mogu čuti i neka nova rješenja i neke nove dobre sugestije koje su uvijek dobrodošle. Ne treba robovati terminima, nego kad god neka od zainteresiranih strana ocijeni da je to u interesu kluba, da taj čas treba sjesti i razgovarati. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Sve ovisi o kojoj je odluci riječ. Ako smatram da je većina donijela odluku u interesu kluba, a ja primjerice imam ideju za još bolju odluku u interesu kluba, ja bih poštivao takvu jednu odluku koja je u interesu kluba, ali bih javno obznanio i svoj prijedlog koji nije prihvaćen na Nadzornom odboru. Iznio bih to u medije ili putem Našeg Hajduka ili bi to objavio putem nekakve redovne konferencije za medije koju bih organizirao s medijima koji prate Hajduk.

16/11/2018 - 15:38 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk