Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Marlon Macanović

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Marlon Macanović

 
17/11/2018 - 15:45 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?
- Nisam član nijedne političke stranke i držim da se politika mora maknuti od kluba koliko god je to moguće. 

2. Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Nadam se da ćemo ja i moje kolege biti uspješni, transparentni, pošteni, marljivi, predani u svakom smislu. 

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati?
- Imam iskustvo rada u velikim sustavima, kako u državnom sektoru, tako i u privatnim tvrtkama. Radio sam kao neovisan stručnjak na dosta velikih projekata. Obično su to bile financijske analize i to velikih sustava, velikih tvrtki o čemu sam više u životopisu pisao, pa zainteresirana javnost može vidjeti. A što se tiče daljnjeg rada i učenja, svakako da smo uvijek pozvani na cjeloživotno učenje i obrazovanje. Tu se ne može stati, jer u biti, ako čovjek ne napreduje, on nazaduje. To je moje mišljenje. 

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Držim da je stanje solidno, ali ako budem izabran, svakako ću zatražiti određena pojašnjenja. Osobito po pitanju godišnjih financijskih izvještaja za 2017. godinu.

5. Koji bi prioritet NO-a trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine? 
- U prvom redu moramo vidjeti za 2019. godinu što nas sve čeka. Vidio sam da je predsjednik uprave, gospodin Huljaj, prošli mjesec najavio svoj plan poslovanja koji misli iznijeti. Pretpostavljam u siječnju, jer u prosincu neće stići, budući da mi još nećemo biti izabrani. Treba vidjeti što je s tim, vidio sam da on najavljuje i potencijalnu želju za nekim kreditom, pa bih malo želio po tom pitanju to rasvijetliti, jer on ga naziva razvojnim. Tako da bih zaista želio vidjeti u potpunosti na što sve misli. Smatram da društvo trenutačno solidno stoji, da nije prezaduženo. Mada postoji jedna blaga zabrinutost, osobito oko financijskih pokazatelja. U prvom redu mislim na koeficijent tekuće zaduženosti i koeficijent tekuće likvidnosti. Nije alarmantno, ali potreban je stanovit oprez. 

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Prošao sam kroz to kad sam se pripremao za sam natječaj. Smatram da je dokument izvrstan, ali ipak sve te njegove odrednice i sastavnice ovise o nama i kako će biti implementiran na svim razinama, od najniže do najviše. 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako biste vi postigli tu transparentnost?
- Transparentan mora biti u okvirima dopuštenog, u okvirima onoga šta zakon dopušta. Dakako, ne smije tu biti nikakvih soliranja ni samoreklamiranja, nego svi za jednog, jedan za sve. Ali konačna instanca mora biti predsjednik NO-a ili osoba koja će u njegovo ime naše odluke priopćiti javnosti. U prvom redu mislim na one odluke koje se mogu priopćiti, koje su inače javno dostupne u raznim izvorima i sudskim registrima, a postoje stvari koje su zakonska tajna, a i poslovna tajna. Odnosno što mi odredimo da je tajna. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Ovisi o kojoj stvari se radi. Treba biti sabrane i trijezne glave i ne smije čovjek, tako da kažem, puknuti na prvu loptu. Ali ako bi se neke stvari ponavljale i bile učestale, a osobito po pitanju nekih stručnih odluka, pogotovo ako je društvo u gubitku, onda bih pokušao argumentirati i ukazati, a ako ne, ne bih po svaku cijenu nastojao tu biti. Jer inače nastojim živjeti po načelu "mani pulite", znači čiste ruke i obraz, a ne karijera po svaku cijenu.

17/11/2018 - 15:45 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk