Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Denis Burmaz

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Denis Burmaz

 
13/11/2018 - 14:00 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad Kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?
- Nisam član nijedne političke stranke, apolitičan sam, ali sam tradicionalno blago desno orijentiran, više odgojno i načinom života, ali nisam član stranke. To je dosta teško pitanje vezano za Grad pošto je Grad vlasnik Hajduka. Nisam za to da se politika miješa u rad Kluba, iako ne mogu reći da ne mislim da danas barem na tim krovnim razinama to nije tako. 

2. Koji su parametri kojima biste na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Definitivno sportski i financijski uspjesi i imidž Kluba. 

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO. Koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da biste se još trebali educirati?
- Dobar sam kandidat iz nekoliko bitnih razloga. Rođen sam i odrastao u Dalmaciji. Cijeli svoj život sam navijač Hajduka, idem na utakmice od 10. Godine. Član sam Hajduka, član sam Torcide te sam i mali dioničar. Mislim da su mi glavne prednosti to što sam cijeli svoj život postigao ovo što jesam i to radom, znanjem i edukacijom. Diplomirao sam elektrotehniku, radio sam kao inženjer, a bio sam u drugim državama. Magistrirao sam na ekonomiji smjer Organizacija i menadžment i zadnjih, preko 10 godina radim u korporativnom okruženju na top menadžment pozicijama. Poznajem vještine upravljanja firmom, vođenja ljudi, a danas vodim preko 500 ljudi u tvrtci u kojoj radim. Sustav upravljanja poznajem u cijelosti. Dalmatinac sam, volim Hajduk i mislim da je to sve u paketu nešto što vama treba. Ono što je minus je što dosad nisam sudjelovao u radu sportskog kluba na ovakav način. Ja jesam promijenio više industrija - telekomunikacije, IT, sad osiguranje, ali u principu nisam nikad radio u sportskim društvima i to je sigurno nešto što mi je određeni minus. Bilancu znam gledati, razmišljati znam, apsolutno pratim sve sportove cijeli svoj život tako da mi je sport u krvi. Igrao sam prije i profesionalno i par godina i košarku, tako da sam u principu u sportu kao doma. 

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Da se malo dublje uđe u samu strukturu poslovanja društva, mogu reći ono što se vidi izvana. Izvana nije jasno tko što radi. Tu su se isprepleli sustav nadziranja i sustav upravljanja. Strategija Kluba koju sam detaljno pročitao je nejasna jer strategija koja kaže da treba pobjeđivati i biti održiv te se razvijati ne znači ništa bez definiranih strateških ciljeva. Pitanje je po kojim parametrima se zaista prati i nadzire rad uprave Kluba, tako da mislim da je tu puno tih stvari “izmiksano” pa se izvana stječe dojam da Klub vode svi, a samo ne oni koji bi trebali. To je površinski moja prva slika. Budući da sam i bio u užem izboru za predsjednika Kluba, to sam sve na neki način i tada iskomentirao u trenutnom NO. Čini mi se da trenutni NO nije homogen, a mislim da je to ključ uspjeha Kluba u budućnosti - da jednostavno svi pušu u isti rog i razmišljaju na isti način

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
- Definitivno bi prioritet trebao biti da se konsolidira financijska pozicija Kluba i da se Klub na neki način usmjeri u ostvarivanje dugoročnih sportskih rezultata. Mislim da Klub danas financijski nije stabilan i onda iz tih razloga, događaju se ove neke nejasne prodaje igrača, dovođenja, odvođenja. Jednostavno, vidi se da lutamo. Krenemo u jednom smjeru i onda nakon pola godine krenemo drugim smjerom. Mora se jasno izdefinirati što Klub želi u prvoj godini, a što u ostalim godinama. Fokus mora biti na razvoju omladinske škole. Ja mislim da se Hajduk, osim što potpisuje ugovore s klubovima po Dalmaciji, nije ni s kim jače vezao. Mislim da je to loše i mislim da je na neki način potrebno ostvariti dijalog i Hajduka vratiti u upravljačke strukture hrvatskog nogometa. Činjenica je da mi godinama imamo nategnute odnose, a niti smo ih pukli niti smo ih ublažili i mislim da to ne vodi nikamo. 

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Maloprije sam rekao za tu strategiju i da to je strateški okvir, ali iz tog okvira treba izdefinirati ciljeve. Po mom razmišljanju, ciljevi bi trebali biti svakako jačanje omladinske škole i fokus na naše igrače i popunjavanje samo onih mjesta gdje vidimo da imamo rupu u omladinskog školi tako da uz starije i stabilne igrače ti mladi stasaju. Danas mi se čini da to nije tako pa po tom pitanju sigurno razmišljam da Hajduk treba graditi svoju poziciju na ovim prostorima. Nešto se pokrenulo, ali se nije do kraja izdefiniralo. S druge strane, trebali bi se jasno izdefinirati strateški ciljevi, kako i na koji način ćemo postići taj okvir da se razvijamo, budemo održivi i da pobjeđujemo. To danas nije jasno. Mislim da tu novi NO zajedno s vlasnikom, tj. Našim Hajdukom treba sjesti i izdefinirati točno koji su to ciljevi i što NO treba nadzirati. S druge strane, mislim da Klub isto treba raditi na financijskoj stabilnosti, da se osigura kroz godinu cash flow koji će omogućiti poslovanje Kluba bez prevelike ovisnosti o prodaji igrača, a to se može i kroz marketing i kroz jače sponzore i dugoročne partnerske suradnje.

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako biste vi postigli tu transparentnost?
- Rad NO mora biti potpuno transparentan. Sjednice NO moraju biti redovite, periodičke. Mora se imati dnevni red, moraju se uvoditi zapisnici, voditi evidencija glasanja u svim odlukama koje su u domeni NO. Sad ne znam kakav je pravilnik, do koje razine je Uprava samostalna, do koje razine NO odlučuje, ali jednostavno sve se to mora evidentirati tako da se u pravilu u potpunosti poštuju strateški ciljevi i da, na neki način, NO svakako podnosi izvješće i Skupštini. U principu, cijeli taj sustav upravljanja mora biti posložen do kraja. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Ovisi o kakvoj se odluci radi. Moj stav i prije ulaska u ovu kandidaturu je bio da, dok čovjek nije unutra, ne zna što se događa unutra. Ukoliko NO neće biti homogen, u smislu da svi isto razmišljamo, ja osobno ne želim biti u NO gdje se odluke donose i kose s mojim razmišljanjem oko samog Hajduka i smjera u kojem Hajduk treba ići. Hajduk nam, na kraju priče, svima mora biti na prvom mjestu, a nikakvi drugi interesi. Moj stav je da, ukoliko sam preglasan oko nebitne odluke, onda to mogu podnijeti. Ako ih više glasa na jednu stranu, onda valjda imaju jače argumente. Međutim, ako se radi o bitnim odlukama, naprimjer ja nikad ne bih digao ruku da se kupi Almeidu, ali to se dogodilo, sigurno ne bih htio biti dio toga.

13/11/2018 - 14:00 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk