Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Davor Živković

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Davor Živković

 
21/11/2018 - 18:28 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad Kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?
- Nisam član nikakve stranke, niti sam bio član ičega donedavno, osim Našeg Hajduka, niti me zanima članstvo u stranci. Ova situacija koja nas je dovela do ovog modela, upravo je najbolji pokazatelj što politika ustvari donosi jednom nogometnom klubu i ovo je jedini ispravan model. Tako da se ni u kojem slučaju ne bih vraćao na taj put. Ovo je jedini ispravan put i nisam za nikakav povratak politike u klub. Mada je, bojim se, sve više zagovaratelja i pokušat će opet da se politika vrati u klub, ali moramo jednostavno izdržati sve te napade, ići ovim putem koji smo zacrtali, za kojeg držim da je jedini ispravan. 

2. Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- Mislim da nismo mi ti koje bi trebalo ocjenjivati, nego mi tu postojimo da ocjenjujemo kako predsjednik uprave i ljudi koje on dovede, rade svoj posao. Pa bi vjerojatno nekakvo opće mišljenje bilo, koliko je uprava pošteno i dobro odradila posao, da bi i naša ocjena bila visoka. Odnosno ako uprava ne bi uspjela u onome što je naumila, zacrtala i planirala, da bi tako mišljenje javnosti bilo i da mi nismo dobro odradili svoj posao. S obzirom da je naš posao samo nadziranje i kontrola rada uprave, mislim da nas ne bi trebalo ocjenjivati. 

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati?
- Kao što sam pisao u motivacijskom pismu, posebnih vještina i vrlina nemam. Isto tako mislim da nemam nikakvih posebnih mana, odnosno ne mislim za sebe da sam išta bolji od drugih kandidata, ali isto tako neću nikome priznati da je bolji od mene. Jedine kvalitete koje bi budući članovi Nadzornog odbora trebali imati su čast, poštenje i moral, a za sve drugo ćemo se malo detaljnije upoznati s problematikom koja bude postavljena pred nas. I onda ćemo morati svi zajedno poraditi na tim problemima koji iskrsnu.

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Što se tiče rada aktualnog Nadzornog odbora, mislim da nije u danom trenutku bilo razloga za smjenu gospodina Brbića s mjesta predsjednika uprave i dovođenje gospodina Kosa na čelo. I to je u biti njihova najveća mana, zato što se bespotrebno izgubio kontinuitet i, kako je izgledalo u onom trenutku, dobar rad trenera te sportskog direktora. Mislim da je ovaj prošli Nadzorni odbor sebi uzeo za pravo da se miješa u neke stvari, u koje se ne bi smjelo miješati. Čini mi se da se izgubila linija između nadziranja i upravljanja klubom. Tako Nadzorni odbor gubi na objektivnosti jer je aktivno sudjelovao u radu uprave i tako u biti, kad glasuje o povjerenju upravi, ne može biti objektivan jer kao da glasa protiv samog sebe i protiv odluka u čijem donošenju je i on sudjelovao. To bi se definitivno trebalo promijeniti. Trenutnim stanjem, naravno kao i svaki pravi navijač Hajduka, nisam zadovoljan. Predsjednik je doduše tek nedavno došao, no kada predsjednik uprave dolazi u klub morao bi imati par rješenja u rukavu za mjesto sportskog direktora i trenera, a ne biti zadovoljan postojećim stanjem za koje se pokazalo da nije funkcioniralo kako treba. Iz toga razloga ne mogu biti zadovoljan. 

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
- Najprije bi se trebalo detaljno upoznati s programom predsjednika uprave kako bismo vidjeli u kojem smjeru idu njegova razmišljanja i koji su njegovi zacrtani planovi i ciljevi za budućnost. Nakon toga trebao bih se detaljno upoznati s kompletnim stanjem u klubu, od financija, ustroja Akademije, prve momčadi, planiranog proračuna za iduću godinu, u što će se ulagati sredstva itd. Onda kad bih se upoznao sa stanjem, trebao bih samo nastaviti nadzirati ispunjava li se i provodi plan predsjednika uprave i dalje. 

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Strateški okvir je zacrtan odavno: financijska stabilnost, poboljšanje rada Akademije, poboljšanje uvjeta, napredak u svim segmentima poslovanja kluba, ustrojstvo Akademije, proizvodnja mladih igrača i njihovo polagano uvođenje u prvu momčad. S obzirom da je proizvodnja mladih igrača najvažnija, da je najvažnija veza između predsjednika uprave, sportskog direktora i voditelja Akademije. To je trokut na kojem bi sve trebalo počivati. Znači, predsjednik donese okvirni proračun, u okviru tog proračuna se radi transferna politika za iduću sezonu, sportski direktor u dogovoru s trenerom prve momčadi procijeni kakvo je stanje prve momčadi, na kojim mjestima trebaju pojačanja, a trener mora biti u stalnom kontaktu s trenerom B momčadi i voditeljem Akademije tako da se prema njihovim predviđanjima zna za koje pozicije se uskoro može očekivati da će se moći popuniti iz Akademije, odnosno na kojim pozicijama se ne može očekivati da će biti adekvatnih igrača za prvu momčad, pa se onda za tu poziciju treba okrenuti tržištu, a sve u okviru proračuna kojeg imamo na raspolaganju i naše platežne moći. Tako mislim da je upravo ta spona predsjednik uprave – sportski direktor - trener prve momčadi – voditelj akademije; ako to sve štima, onda mislim da u klubu ne bi trebalo biti nikakvih problema. Predsjednik uprave bi u tom slučaju imao potpuno povjerenje u ovaj sportski dio i on bi se mogao baviti drugim situacijama u klubu kojima nije zadovoljan i gdje se može napraviti određeni pomak i poboljšanje kao što su npr. marketinški dio. Ako nije zadovoljan, može pokušati pronaći druga rješenja i ljude, isto tako što se tiče infrastrukture, liječničke službe i ostalih. 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako bi vi postigli tu transparentnost?
- Ja se zalažem za kompletnu transparentnost rada Nadzornog odbora. Ne bih imao nikakvih problema ni da se sjednice Nadzornog odbora javno snimaju, da se emitiraju na televiziji, portalu, da se objave javno zapisnici sa sjednica Nadzornog odbora, gdje bi se vidjelo o čemu će se raspravljati, kako je tko glasovao za koje pitanje koje je stavljeno pred Nadzorni odbor... Ali jasno, u okviru koji dopušta statut kluba. 

8. Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?
- Poštovao bih, to je demokracija. Naravno da bih poštovao takvu odluku Nadzornog odbora, ne bih imao problem s time, ali bih svoj rad u Nadzornom odboru usmjerio prema tome, u stilu, da se svi dobro posvađamo i da svaku temu dobro pretresemo i koliko je god moguće da se odluke donose jednoglasno. Mislim da bi to bilo baš to. 

21/11/2018 - 18:28 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk