Mobile menu
Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Antonio Kuzmanić

Izbori za Nadzorni odbor 2018.: Antonio Kuzmanić

 
16/11/2018 - 15:24 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2018. (HNK Hajduk Split)"

1. Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka? 
- Nisam član nijedne stranke osim Našeg Hajduka i mislim da to što je Grad većinski vlasnik u ovom modelu nema nikakvog utjecaja na rad i upravljanje klubom. Sama činjenica da je Grad prepustio navijačima mogućnost izbora NO-a i ne miješa se uopće u rad kluba, mislim da je tu već politika maknuta od samoga kluba. Jedino što moramo imati na umu da je Grad Split vlasnik stadiona Poljud i da tu Grad mora intervenirati u održavanje stadiona. Ne može Hajduk sam održavati stadion, a da politika, tj. Grad u ovom slučaju, ne pripomogne tom održavanju. Ujedno je to njihova obveza po ugovoru koji imaju s klubom. 

2. Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?
- U klubu je prije šest mjeseci donesen okvir strategije razvoja kluba. Ta strategija u principu je napravljena na način da predsjednik uprave skupa sa svim dionicima unutar kluba mora donijeti način implementacije te strategije. Zadatak Nadzornog odbora je da prati izradu te strategije, i ono što je još važnije, da prati poštuje li se ta strategija i da su ispunjeni ciljevi koji su određeni u toj strategiji. Na taj način štitite i interese dioničara, interese kluba, interese navijača i svih. Samo ocjenjivanje sebe samoga je u tome da nađemo model u kojem bi NO trebao dati najbolji okvir ponašanja predsjedniku i kontrolu njegove realizacije. Taj okvir mora biti usuglašen sa svim dionicima i u principu, uloga NO-a je da nadzire da se provelo sve što je dogovoreno. Ovdje ne pričamo konkretno o prvim mjestima, o Akademiji i slično, nego ovdje pričamo o cijelom sustavu koji se treba graditi da bi danas-sutra Hajduk bio stabilan i uspješan klub.

3. Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati?
- Samim time što sam u zadnjih godinu dana bio u NO kao priključeni član, dobio sam uvid u stanje kluba i mislim da još jako puno informacija koje smo dobili možemo još bolje iskoristiti za razvoj kluba. Ono što mogu napraviti i što sam već radio, jest dovođenje nekakvih sponzora koje smo već doveli kod prošloga i sadašnjeg predsjednika. I na njima je da te sponzore realiziraju. Naša uloga nije da upravljamo klubom, naša uloga je da pripomognemo klubu kako bi mogao danas-sutra što bolje funkcionirati. Znači, u skladu sa svojim kompetencijama da možete pridonijeti razvoju određenih dijelova. To ne znači da bi upravljali klubom, to znači samo da bi dali svoje znanje na uslugu klubu. Moje kompetencije su tu da prepoznajem nogomet i nogometne zakonitosti, jer sam se i bavio nogometom u mlađim danima, a ujedno i neke financijske pokazatelje, kao bivši bankar. Gdje mogu vidjeti novčani tijek, buduće financije, proračun, realizaciju proračuna, praćenje tih financija koje su u konačnici jedan od glavnih pokazatelja uspješnosti kluba, pored naravno osvojenih trofeja i prvih mjesta.

4. Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?
- Najvažnije je da nadzornik ima svoje mišljenje. Ono što je jako važno napomenuti, i mogu reći konkretno za sebe, da sam uvijek donosio odluke uzimajući u obzir što je najbolje za klub. U tom kontekstu nisam uzimao u obzir ni što kažu navijači, ni što kažu igrači, ni što kažu treneri, znači svaka odluka se mora donositi prema tome što je najbolje za klub u tom trenutku, s informacijama koje imate. Da bi NO funkcionirao, svi članovi NO-a moraju biti samostalni i samostalno donositi odluke na temelju informacija koje imaju u tom trenutku. Ono što javnost možda ne zna jest da neke informacije nisu izašle van i da je NO morao donijeti neku drukčiju odluku iz razloga što su te informacije u tom trenutku diktirale takav tempo. Izvana možda to drukčije izgleda i zato nije opravdano ponekad suditi na temelju one odluke koju je netko donio, a da cijela javnost nije upoznata sa svim detaljima. Trenutni NO ima problem nekonzistentnosti, gdje su pojedini članovi Nadzornog odbora razmišljali na jedan način, a drugi na drugi način i tu je jako teško ponekad. I sam sam bio nadglasan nekoliko puta i s takvim se odlukama morate pomiriti, jer je svaka odluka legitimna i kako se kaže u poslovnom svijetu, svaka je odluka dobra, pa makar i kriva. Znači, ne smije biti sustav bez nekakve odluke. Ono što je važno da budući NO mora biti samostalan, razmišljati svojom glavom, uzimati u obzir sve činjenice koje su stavljene ispred njih i na temelju toga donijeti nekakvu odluku. I uvijek će, naravno, biti različitih razmišljanja i različitih mišljenja, to je normalno jer se ne biramo kao jedna stranka, nego se biramo kao pojedinci. I svatko ima svoj stav, neko svoje mišljenje, pa čak ima i svatko svoje kompetencije u kojima je jači ili slabiji. 

5. Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata, a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?
- Strategija pod broj jedan, i pod broj dva inzistirati od predsjednika Huljaja da izgradi sustav do kraja. Pod time mislim da postoji sistematizacija radnih mjesta, postoji nekakva organizacija koja je predložena i koja je usvojena. I treba tu sistematizaciju popuniti odgovarajućim ljudima. Znači, u sljedećoj godini treba donijeti strategiju, popuniti ovu sistematizaciju radnih mjesta da svatko radi svoj posao i danas-sutra ako i predsjednik ode, da nam se ne dogodi što se dogodilo kad je otišao Kos, a da onda svatko ne radi svoj posao kako bi trebao, nego svatko nešto čeka. Sustav mora nastaviti raditi, da kad izvučete jednu jedinku iz tog sustava, da se sustav ne uruši. A to se dosad nije postiglo. U sljedeće četiri godine treba napraviti da cijeli Hajduk funkcionira kao jedan veliki sustav i da izvlačenjem pojedinaca nema urušavanja tog sustava. 

6. Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka, i kako mislite da bi se trebao implementirati?
- Mislim da sam odgovorio kroz prethodna pitanja. Upoznat sam sa strateškim okvirom, radio sam ga zajedno s konzultantima koji su tamo bili i imali bezbroj intervjua i razgovora. Kako sam i rekao, uprava i cijeli klub moraju donijeti način implementacije te strategije i konkretne ciljeve u vremenskim razdobljima kad i što se može implementirati. 

7. Koliko transparentan mora biti rad NO i kako bi vi postigli tu transparentnost?
- To je nešto o čemu smo konstantno raspravljali dok sam bio u NO i ponekad imate jedan problem, a to se zove poslovna tajna. Jer ako date sve informacije javno, onda vaši protivnici, sportski, a i životni, mogu to iskoristiti protiv kluba. Jako teško je naći granicu što može, a što ne može biti javno u transparentnosti rada i transparentnosti odlučivanja. Ponovit ću, kao što sam prije rekao, problem je što vi donosite neku odluku temeljem nekakvih informacija koje ste dobili i koje nisu za javnost. I vi sad donesete tu odluku i ne možete reći za te informacije, a donijeli ste odluku koja javnosti izgleda suludo. Tu je veliki problem izbaciti što se može objaviti, a što ne može. Ali nakon svake sjednice NO-a bi se mogao napraviti nekakav sažetak događanja i odluka, kakve jesu da jesu. Dakle nakon svakoga sastanka NO-a, novinarima bi se javilo da je NO imao sjednicu, odradilo se to i to, donijete su te i te odluke. Možda bez imena i financijskih podataka. 

8. Što bi ste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?  
- Imao sam takvu situaciju, ne jedanput. Jednostavno, svaka odluka je u nekom budućem odlučivanju neka varijabla. Jednostavno prihvatite tu odluku takva kakva je, ne možete je mijenjati jer je odluka donesena. Morate se pomiriti s njom i morate je uzeti u obzir, vidjeti što je sljedeća odluka koju treba donijeti. Staviti je u svojoj glavi u tu jednu jednadžbu i reći koja je to sad nova odluka koju morate donijeti, uzimajući u obzir razloge te odluke. Jer jednom kad se donese, morate je prihvatiti. Jednostavno, morate ići dalje.

16/11/2018 - 15:24 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk