Mobile menu
Intervju s kandidatom za Nadzorni odbor HNK Hajduk Split: Goran Jujnović Lučić

Intervju s kandidatom za Nadzorni odbor HNK Hajduk Split: Goran Jujnović Lučić

 
4/7/2022 - 10:00 sati
Klub
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za Nadzorni odbor 2022. (HNK Hajduk Split)"

Na ovogodišnjim izborima 15. srpnja, koji se održavaju elektronskim putem, sudjelovat će osam kandidata među kojima će aktivni članovi s pravom glasa odabrati petoricu nadzornika Hajduka. Svi aktivni članovi s pravom glasa koji žele sudjelovati mogu se registrirati do 6. srpnja na adresi https://izbori.nashajduk.hr/.

Kako biste pobliže upoznali kandidate, proučite njihove životopise na adresi https://hajduk.hr/klub/izbori/kandidati.

Uz životopis, možete također dobiti uvid u njihovo iskustvo, motivaciju i razumijevanje Hajduka možete također dobiti čitajući ovaj intervju koji je dostupan i u videoformatu na HDTV-u. 

Dobar dan, gospodine Jujnović Lučić. Možete li nam se za početak predstaviti u nekoliko kratkih rečenica? Koliko imate godina, odakle dolazite, gdje trenutačno radite?

- Dobar dan. Goran Jujnović Lučić, rodom iz Makarske, nepunih 36 godina. Radim u Zagrebu, imam svoje odvjetničko društvo. Kao odvjetnik bavim se trgovačkim i korporativnim pravom, a uz to sam i stečajni upravitelj.

Uz trenutačnu poziciju, možete li ukratko ispričati kako je teklo vaše obrazovanje te razvoj u poslovnoj karijeri?

- Srednja ekonomska škola u Makarskoj, zatim odlazak u Zagreb na fakultet i onda, kako je veća sredina, prvi posao u Zagrebu. Nakon toga ostajem u Zagrebu, obavljam vježbenički staž. Zapošljavam se kao partner u jednom odvjetničkom društvu i nakon toga osnivam svoje odvjetničko društvo i tu sam do danas.

Karijeru gradite u odvjetništvu, prije svega u korporativnom pravu. Kako vidite da vam poznavanje Zakona o trgovačkim društvima može pomoći u obnašanju nadzorničke funkcije?

- Definitivno mi može pomoći jer uz to što sam odvjetnik koji radi trgovačko pravo i stečajni sam upravitelj. U načelu, u funkciji si stečajnog upravitelja i uprava i nadzor. Preuzimaš sve funkcije u jednom društvu, korporaciji. A ono kako ja to vidim je neki raznoliki nadzorni odbor gdje će svaka struka naći svoje mjesto pa utoliko i pravnik, bilo odvjetnik ili pravnik koji poznaje korporativnu strukturu. Športsko dioničko društvo u korporativnom kontekstu nije ništa drugačije nego bilo koje društvo. Utoliko je drugačiji način poslovanja, odnosno drugačiji je proizvod. Tu ima i sportskog dijela i ostalog, ali u načelu, funkcioniranje kluba, organi i ostalo, kad izuzmemo ovaj sportski dio, jednako je kao i u svim korporacijama.

S obzirom na narav nadzorničke uloge koje od dosadašnjih poslovnih iskustava će vam najviše pomoći ako postanete član Nadzornog odbora Hajduka?

- U principu, moje dnevne poslovne aktivnosti jer funkcioniramo na način da smo kao savjetnici društava što uključuje i kontrolu rada i funkcioniranje i nadzornog odbora i uprave i nekog korporativnog konteksta. Posebice i ovaj dio gdje sam se kao stečajni upravitelj morao baviti svim tim stvarima tako da, kroz klijente i dosadašnje iskustvo mislim da imam dovoljno saznanja i profesionalnog znanja da mogu obnašati tu funkciju.

Jeste li se tijekom karijere susretali sa sustavima veličine Hajduka i njihovim nadzornim odborima i u kojoj ulozi ste tu bili?

- Jesam, susretao sam se, ali kroz svoju profesionalnu djelatnost. Kroz odvjetništvo, kroz zastupanje klijenata, što domaćih, što inozemnih. I s većim sustavima i s manjim koji imaju i kao dioničko društvo, a u konačnici postoje i neka društva s ograničenom odgovornošću, inozemne kompanije koje funkcioniraju na sličan način.

Član ste Hajdučke zajednice već više od godinu dana. Možete li opisati koliko će vam to iskustvo biti korisno ako postanete član Nadzornog odbora?

- To iskustvo ne da će mi biti korisno, nego mislim da nam će biti dragocjeno jer smo u ovih godinu dana uspjeli upoznati funkcioniranje kluba. Upoznali smo i Upravu i postojeći Nadzorni odbor, upoznali se i sa Strategijom i sa svim stvarima. Mislim da je to, recimo, jedna super baza i super podloga za sve kandidate da se malo detaljnije upoznaju s klubom, stanjem u klubu, funkcioniranjem i svim ostalim, mimo ovog našeg profesionalnog dijela, ali svako je društvo i svaki posao specifičan tako da je to izrazito dobro iskustvo.

Što vas je motiviralo da se prijavite na izbore za Nadzorni odbor Hajduka?

- Motiviran sam dugo vremena. Mislim, motivaciju smo pokazali pristupom u Hajdučku zajednicu gdje smo stavili i svoje stručno znanje i iskustvo na raspolaganje, sve s ciljem da ako bismo mogli ili kroz Hajdučku zajednicu ili neki od nas koji bi se kandidirali, kroz Nadzorni odbor, pomoći klubu u nekoj našoj profesionalnoj domeni. To je uvijek isto - ljubav i emocija koju nam Hajduk svima daje od nekih ranih nogu. I onda kad dođeš u neku fazu gdje možeš pomoći, nismo sportaši, ne igramo nogomet, ne možemo na taj način, ali ovim nekim svojim stručnim znanjima, dapače.

Koje osobine po vama treba imati dobar član nadzornog odbora i što su njegove ključne zadaće u društvu?

- Prvo što mora biti profesionalac u nekoj svojoj domeni kojom se bavi poslovno, a ključne su zadaće nadzirati poslovanje. Kao što je u nekom ZTD-u (Zakonu o trgovačkim društvima) i Statutu kluba propisano. Ovisno o strukturi nadzornog odbora, unutar nadzornog odbora je moguće da svaki član ima neku profesionalnu kompetenciju malo više izraženu pa će biti stručniji u nekim područjima. U suštini, uloge su jasno propisane statutom.

Kako vidite trenutačni rad Uprave i na temelju čega ćete ga procjenjivati?

- Trenutni rad Uprave vidim kao jako dobar. Sportski je rezultat tu, financijski je dio stabilan tako da mislim da je iza nas jedan lijepi hajdučki trenutak i osobno smatram da treba nastaviti u tom tonu. Idemo dalje. U sportskom i u financijskom dijelu da se to sve skupa stabilizira. U slučaju da budemo izabrani za Nadzorni, bit ćemo na dispoziciji Upravi. Naravno, obavljati svoju funkciju. Nadzirati ovo sve što nam je u domeni i nadamo se zajedničkim uspjesima.

Što biste izdvojili kao posebnost Hajduka u odnosu na druga dionička društva, to jest koja je najveća razlika nogometa u odnosu na neke druge biznise ili djelatnosti?

- Specifičnost je to što je to ipak sportski klub i što je suština cijele priče i u prihodovnoj strani i u nekom uspjehu i u svemu, taj sport, sportska struka, rezultat. Naravno, i za razvoj igrača i svega jer bilo koje dioničko društvo ima svoj proizvod ili uslugu, a ovdje je to jako specifično. Ima više segmenata. Bitni su i članovi i navijači, a u konačnici i sportski rezultat. Ako on izostaje onda ovo sve drugo treba nekako nadoknaditi. Kad imamo sportski rezultat i bazu i emociju i ovo što sad proživljavamo u ovo recentno vrijeme, mislim da je to jako specifično.

Za kraj, koji biste trenutak vi s Hajdukom izdvojili kao poseban za vas osobno?

- Pa bilo ih je dosta, uz odrastanje, ali nekako, s obzirom na ove minule godine, mislim da nam je svima recimo ovaj Kup jedan recentni hajdučki trenutak i ovo sve skupa sad što se događa. Ova emocija i mislim da je dosta, dosta, dosta dobra i pozitivna stvar.  Tako da, nakon dugo vremena, ja ću izdvojiti ovaj zadnji Kup i ovo sve lijepo što se događa oko Hajduka u protekloj sezoni, protekloj godini.

4/7/2022 - 10:00 sati
Klub