Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Eugen Sunara

Intervju kandidata za NO: Eugen Sunara

 
14/6/2015 - 10:20 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?


Odlučio sam se odmah po raspisivanju natječaja. Naime, razmišljam o tome još od prošlih izbora, to mi zbilja predstavlja jedan profesionalni izazov. Mislim da svojim iskustvom i poslovnim znanjem do sada stečenim mogu dosta doprinijeti kao član NO radu kluba. Kao i navijaču to mi predstavlja veliko zadovoljstvo. 

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

Unatoč svojim specifičnostima, NO Hajduka je kao i svi nadzorni odbori propisan Zakonom o trgovačkim društvima. Smatram da je izuzetno dobro da se NO bira na ovako transparentan, demokratski način. Znam da su se rashodi smanjivali od 2011. godine, ali nažalost, padali su i prihodi. U strukturi prihoda najveća stavka su transferi, a nije bilo značajnijih koji bi znatnije popravili bilancu. Utržak od utakmica skoro pa je ekvivalent trošku održavanja, a smatram da bi sponzorstva trebala biti dodatna vrijednost, ne neka osnova prihoda. Ona mogu dati neki rezultat kratkoročno. Ono gdje se može ostvariti prihod su prodaje igrača i zarada od utakmica, a to dvoje je usko vezano, po meni. Osnovni cilj Hajduka morao bi biti nastupanje u Europi, što samo po sebi povećava mogućnosti prodaje igrača.
Hajduk se nalazi u stanju u kakvoj je, i zbilja sam dojma da se dosta napravilo na tom segmentu uređenja financija. No, moram kazati kako smatram da na sportskom planu nisu pruženi rezultati kakvi se od Hajduka očekuju. 

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?

Bio bih zadovoljan kad bi moje osobne ideje naišle na dobar odaziv i koncenzus ostatka Nadzornog odbora, kad bih bio izabran. Svi ljudi koji su se prijavili na natječaj moraju znati da se moraju uhvatiti za isti štap. 

Treba li mjenjati Statut kluba?

Treba ga stručno proći i vidjeti može li se promjenama doći do boljeg poslovnog stanja u klubu. 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?



Ja se izazova nikad nisam bojao. Što se tiče samih pritisaka, mislim da tu ne bi trebalo na takav način to gledati. Puno se ćakula veže uz klub, svi mi mislimo da znamo tko treba igrati. Mišljenja sam da klub mora puno više poraditi na tom djelu curenja informacija. Nedopustivo je da neke stvari prije završe na ulici nego se o njima uopće raspravi. Kad se to sredi, sigurno će i opasti dio javnog pritiska.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?

Hajduk 2019. trebao bi imati za cilj da je prvak Hrvatske i da doživi proljeće u Europi. Hajduk kao i svako trgovačko društvo treba imati ambiciozne ciljeve. Smatram da se na sportskom planu dosta zakazalo proteklih godina, i da se tu može napraviti veliki pomak. Mi smo sportsko dioničko društvo, i sportski rezultat je stoga i bitan.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 

Nakon prve godine mandata novog NO, Hajduk mora imati jasno definirane ciljeve, programe i planove. Također, već tada jasno moraju biti podjeljene i odgovornosti u klubu. Smatram da svi zaposlenici u klubu moraju biti isključivo vezani uz rezultate kluba. 

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

O trenutnom predsjedniku mislim da je u ovom djelu rezanja troškova i sređivanja financijskog stanja napravio jako dobar posao. Teško mi je i procjenjivati njegov rad sadašnji obzirom da ne znam u kakvom je stanju on zatekao klub kad je došao. Smatram da on može imati svoje mjesto u klubu.
Predsjednik Hajduka mora biti ambiciozan, odlučan, pouzdan i veliki motivator i uzor svim ostalim u klubu.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?



NO mora preuzeti odgovornost za odabir predsjednika Uprave. Bilo kakvo drugo rješenje bilo bi zapravo obično izbjegavanje odgovornosti. 

Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?



To je nešto što je nedopustivo. Miješanje Nadzornog odbora u operativno djelovanje kluba je u krajnjoj liniji nešto što je nedopustivo i po samom Zakonu o trgovačkim društvima.  

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Član sam Našeg Hajduka od 2011. godine, od osnutka. Dioničar nisam. Na utakmice idem, i po Hrvatskoj, i u Splitu, još o mladih dana idem. 

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 

Ja mislim da boljeg modela trenutno nema. Klub treba prije svega napraviti kao uspješno sportsko dioničko društvo. Klub takav može funkcionirati u ovom modelu. Podržavam ga jer je ispravan, transparentan i, nazvao bih ga jednostavno – pravedan. U cjelokupnom društvu u kojem danas živimo jedno lijepo svjetlo. 

Jeste li politički aktivni?

Ne, nisam.


Imate li poznanike među menadžerima?



Nemam. 

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?



Iz vrha HNS-a ne znam nikoga. Smatram da Hajduk kao klub mora najprije sebe na kvalitetan način posložiti. Treba se boriti za bolji status i ugled. Bojim se da je dio tog ugleda u samoj županiji i Dalmaciji u posljednjih desetak godina narušen. Klubovi iz dalmatinskog bazena su se prepustili drugim lobijima, vezanim isključivo uz NK Dinamo, tako da je Hajduk izgubio tu svoju elementarnu bazu. Govorim prije svega u kontekstu vremena prije 2011. godine. Je li tome razlog bila određena prepotencija, koje je, nažalost, bilo, ili je nešto drugo, ne znam. No, to se mora popraviti. Taj bazen treba vratiti, a ne da djeca iz Dalmacije odlaze u Dinamo ili Lokomotivu. 

14/6/2015 - 10:20 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH