Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Davor Božić

Intervju kandidata za NO: Davor Božić

 
8/6/2015 - 17:04 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"



Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?


Na natječaj sam se odlučio prijaviti nekoliko dana nakon što je natječaj i raspisan. Osnovna motivacija je čast i zadovoljstvo kao navijaču Hajduka te 21-godišnje iskustvo rada na mjestu državnog revizora koji je usko povezan sa poznavanjem financija, pravnih regulativa i radom NO.

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?


Uloga NO u Hajduku je nadziranje rada uprave, financija, imenovanje i opoziv uprave te upravljanje imovinom. Uloga NO je raspisana Zakonom o trgovačkim društvima. Sama transparentnost je dobra, ali bi se zalagao i za dostavljanje financijskih izvještaja i analitike na kućnu adresu svim dioničarima, a putem konferencija za medije održavati vezu sa javnošću. Sa stanjem u klubu sam upoznat i pratim stanje u klubu. Hajduk je 2008. ima 100-ak milijuna kuna duga uz sudske sporove, a budžet kluba godišnje iznosi 50-60 milijuna kuna, dok klub bez prodaje igrača uprihoduje 10ak milijuna kuna godišnje.

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?


Moj rad u odboru valorizirao bi se najviše preko poslova NO koje dobro poznajem, pravnu i financijsku materiju u kompletu poznajem i nema nepoznanica.

Treba li mjenjati Statut kluba?


U potpunosti se pridržavati Kodeksa kluba, a statut promijeniti u smislu davanja većih ovlasti NO oko upravljanja imovinom. 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?
Znam se nositi sa pritiskom, ali bi u slučaju poziva navijača ili gradonačelnika ipak odstupio. Ipak, sve ovisno o situaciji.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?


Nadam se napretku Hajduka na svim poljima, ali teško je davati obećanja bez jasnog uvida u situaciju. Funkcija NO je podosta ograničena tako da se više može djelovati savjetodavno. Neke od metoda napretka Hajduka vidim kroz rezanjem troškova, stručni stožer bi morao preuzeti više odgovornosti za postupke, uvođenjem pravilnik o redu i sistematizaciji, organizaciji omladinske škole, uvođenjem pravilnika o kažnjavanju i nagradama, uvođenjem razrednih plaća igrača Hajduka, povećanjem prihoda, a osnova svega je i bolja pomoć Grada Splita kao većinskog vlasnika preko poslovnih prostora ustupanja zemljišta Hajduku za izgradnju kampa ili pronalazaka većih sponzora kluba.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 

Hajduk za godinu dana vidim u sličnoj situaciji kao i sada u borbi za nastupe u EL.

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?


Rad Marina Brbića je potrebno ocijeniti preko postavljenih ciljeva na početku mandata. Teško je izvana govoriti o njegovoj poziciji i uspješnosti. 
Predsjednik Hajduka trebao bi predstaviti program i ciljeve rada, a najbolje bi bilo kada bi bio netko od legendi Hajduka ili poduzetnik, sa poznanstvima kod pronalaženja mogućih sponzora.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?
Predsjednika Hajduka bi izabrao preko javnog natječaja jer je to najtransparentniji način izbora predsjednika, a predsjednik bi bio izabran preko postavljenih ciljeva i programa rada. 

Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?


-

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?


Dioničar sam Hajduka, a član Hajduka sam bio 2011. i 2012. godine.

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 

Mislim da je ovaj model upravljanja dobar model. Nešto slično se pokušalo i 2008. preko prodaje dionica, ali sam iskreno razočaran odazivom navijača. Jedan vlasnik nije idealan način upravljanja niti jedini mogući, ali ovisno o rezultatima na dugogodišnjoj bazi treba primijeniti i način upravljanja.

Jeste li politički aktivni?


Nisam politički aktivan zbog opisa radnog mjesta državnog revizora. Stranke spadaju pod našu reviziju i kao član stranke bi bio u sukobu interesa.

Imate li veze u menadžerskim krugovima?


Nemam poznanstava niti veza u menadžerskim krugovima.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?


Nemam poznanike u vrhu HNS-a. Ne smije biti pokoravanja politici HNS-a, a najviše ustrajati u borbi za promjenu Zakona o sportu i u budućnosti kako bi se stvorio temelj napretka nogometa u Hrvatskoj.

8/6/2015 - 17:04 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr