Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Božo Bota

Intervju kandidata za NO: Božo Bota

 
8/6/2015 - 16:56 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"



Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?

Za prijavu na natječaj odlučio sam se nekoliko dana prije kraja natječaja. Nakon razgovora sa sinom Hrvojem shvatio sam da imam sve kvalifikacije za pomoći Hajduku kroz 35 godina rada u amaterskom sportu. Zanima me isključivo nadzor struke u svim aspektima jer imam trenersku potvrdu, licencu suca u borilačkim sportovima, bio sam trener u karateu, glavni liječnik na MIS 1979., a i glavni liječnik u reprezentaciji. Također imam i svoju liječničku diplomu kao dokaz stručnosti i poznavanja sportske medicine te sam jedan od tri patofiziologa u Hrvatskoj i specijalist za plućne bolesti. Svojim potvrdama moram dodati i iskustvo osnivanja katedre za Kliničku patofiziologiju na medicinskom fakultetu, osnivanje Kliničkog zavoda za patofiziologiju na KBC Split kao i mnogih amaterskih klubova gdje sam pokazao svoje organizacijske sposobnosti kojima mogu pomoći Hajduku.

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

Osnovna uloga NO je nadziranje rada uprave kluba. Ovlasti NO poznajem samo letimično, no ona su usklađena prema Zakonu o trgovačkim društvima. Ovlasti NO proučit ću ukoliko budem izabran u NO Hajduka. Kada govorimo o transparentnosti rada NO mora se reći kako postoje dva osnovna aspekta transparentnosti – dio koji nazivamo poslovnom tajnom i dio koji je otvoren za javnost. Stručni dio kluba poput pregovora sa igračima i ugovori moraju ostati poslovna tajna, dok u sve ostale dokumente javnost mora imati mogućnost uvida. Sastanke NO trebalo bi otvoriti za javnost u onom dijelu u kojem se govori o temema koje klub odluči podijeliti sa javnosti.
Pratim stanje u klubu, ali je teško reći nešto više o tome jer nisam na izvoru informacija, a ne mogu suditi prema medijskim izvještajima jer im ne vjerujem.

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?


Ulaskom u NO treba uložiti znanja i iskustva za napredak Hajduka. Ukoliko Hajduk ne bi bio bolji, ne bi smjelo doći do nove kandidature za članstvo u NO.

Treba li mjenjati Statut kluba?

Statut kluba i Kodeks su temelj Hajduka, te ih se treba strogo pridržavati. Osnova je da nitko nije iznad kluba, a statut kluba treba dobro proučiti i ovisno o promjenama u trendovima i činiti promjene. 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?


Već 15 godina tijekom rada na fakultetu ili sindikatu trpim različite pritiske i traženja mogućnosti da me se smijeni sa funkcija. Pokušavali su me ocrniti, a smanjili su mi i plaću. No mene se ne može ucijeniti, izmanipulirati niti prestrašiti tako da im naum nije uspio.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?


Hajduk 2019. mora biti međunarodno priznat nogometni klub te bi morao osvojiti nekoliko trofeja u Hrvatskoj. Financijska slika kluba ne bi trebala utjecati na sportske rezultate kluba. Hajduk bi trebao do 2019. postati financijski samodostatan, ali i sposoban stvaranja svog proizvoda bez velikih kupovina igrača.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 


Slijedeća godina je godina stabilizacije na svim razinama. Hajduk bez promjene Zakona o sportu ne može napredovati te uvelike ovisi i o tom segmentu. Moramo prihvatiti da su nam u godinama oporavka, sa ovakvim pozicijama kroz Zakon o sportu ,veliki protivnik i organizacija u kojoj se natječemo i sudac na terenu.

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?


Za dati adekvatan odgovor o Marinu Brbiću treba prvo napraviti potrebnu analizu rada. Ako ćemo pričati o kuloarima i osjećaju mogu kazati da mislim kako bi predsjednik Brbić trebao imati mjesta u klubu. 
Predsjednik Hajduka trebao bi u datim financijskim okolnostima omogućiti da Hajduk funkcionira poput tvrtke i za taj rad odgovarati NO Hajduka. Od osobnih karakteristika trebao bi imati organizacijske sposobnosti, stručnost u vođenju financija, iskustvo rada i emocionalnu inteligenciju za pregovaranje i rad sa suradnicima kako bi od njih izvukao najbolje.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?


Predsjednika Hajduka treba birati head-huntingom jer se najkvalitetniji ljudi neće javiti na javne natječaje. S njima treba pregovarati i ponuditi im mogućnost prihvaćanja funkcije predsjednika Hajduka kroz program rada. Vodeće svjetske tvrtke na rukovodeće pozicije ljude uglavnom dovode head-huntingom. 

Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?


-

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?


U Hajduk sam se učlanio 2015. godine nakon smrti supruge jer do tada nisam imao vremena se posvetiti Hajduku. Moj otac je pretplatnik još sa Starog placa tako da je Hajduk u mojoj kući od davnih dana.

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 


Trenutni model upravljanja Hajdukom je jedan od načina upravljanja klubovima. Sličan principu malog dioničarstva. U principu je najbolji model upravljanja – model jednog vlasnika, ali jedan vlasnik može biti i skupina ljudi, a ne samo jedna osoba.

Jeste li politički aktivni?

Nisam politički aktivan niti sam ikada bio niti ću ikada biti. Moja najveća povezanost sa politikom je preko liječničkog sindikata. No, sindikat je protiv svake političke opcije, a za zaštitu malih ljudi.

Imate li veze u menadžerskim krugovima?


Nemam nikakve veze ni poznanstva u menadžerskim krugovima niti će me to ometati u radu u NO Hajduka.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?


Nemam poznanike u vrhu HNS-a. U ovoj situaciji treba izvući što više kako bi natjecanje bilo pošteno i pravedno. Pravila moraju vrijediti za sve jednako, a da nema jednakijih. Osnova svega je borba za promjenu Zakona o sportu koji je trenutno napravljen za interese pojedinih pojedine skupine ljudi.

8/6/2015 - 16:56 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr