Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Anthony Marinov

Intervju kandidata za NO: Anthony Marinov

 
12/6/2015 - 17:28 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?

Hajduk je oduvijek u razmišljanjima, to je oduvijek druga najvažnija stvar nakon obitelji u mom životu. Oduvijek sam aktivno pratio stanje u klubu, prate se mediji, razmjenjuju se mišljenja s ljudima. Prijaviti sam se odlučio nakon gledanja utakmice protiv Splita, kad sam bio u društvu s nekoliko također navijača Hajduka, kojima to nije teško palo. Ja sam se mislio – je li to nešto do mene, kako to da je meni stalo? Tada sam se odlučio da se moram kandidirati, jer ne želim doći u poziciju da mi nije stalo. Bio sam na službenom putu, pa je žena skupila većinu potrebnih papira. 

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

U slučaju Hajduka ima prema Statutu ima šireg djelovanja NO-a, to je onaj dio sa suglasnosti oko financijskih ugovora preko pola milijuna kuna ili dužih od godinu i pol dana. Što se tiče transparentnosti, čitam ovih dana istupe pojedinih nadzornika, ispada da su svi bili protiv, a neke se odluke donosile. Što je netko bio hobotnica s osam ruku u tom NO? Kod nekih odluka se može definitivno dati uvid javnosti, ali da sve baš bude javno, za to nisam. To bi otežalo Hajdukovo poslovanje. 

Moram kazati, prema dostupnim medijskim podacima, kako mi se čini da se trenutačni NO previše bio uhvatio u koštac sa svakodnevnim rješavanjem klupskih problema. Samim time nisu bili iznad Uprave, nego s njom, a ne možeš ti nadzirati i kritički procjenjivati nekog s kim zajedno radiš. Jasno je da su svi radili za boljitak kluba, ali na kraju to ne ispadne dobro za sam klub i poslovni sustav. 
Financijsko stanje pratim, jasno, kroz medijske i javno dostupne podatke. Vidim da je 2013. bila bolja od 2014. godine, a primjetim da i dalje se kroz prodaju igrača mora nabavljati bar 20-tak milijuna kuna godišnje.

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?

Kad se izabere NO, trebalo bi napraviti neku viziju rada kluba. Nakon toga ide natječaj za predsjednika koji bi trebao dati plan za provedbu. Na osnovu toga bi bilo dosta lagano valorizirati uspješnost ili neuspješnost rada NO-a, samo bi trebalo pratiti ide li strategija, odnosno vizija, po planu.

Treba li mjenjati Statut kluba?



Pročitao sam da se NO u jednoj godini sastao 50 i nešto puta. To jednostavno nije normalno i definitivno se mora naći način  da se ovaj dio s potrebama prethodnih suglasnosti svede na nešto normalno. 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?

S politikom i menadžerima nemam nikakvih kontakata. Mislim da se na mene ne bi moglo utjecati na moje mišljenje, tako je kako je, meni je Hajduk odmah na drugom mjestu u životu, samo je obitelj ispred, i smatram da utjecaj na mene nije moguć.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?



Prva stvar, očekujem da prihodi budu veći nego rashodi, bez obzira na amortizacije, odnosno očekujem dobru financijsku situaciju. U sportskom djelu bi se trebala promjeniti ova "strategija" da se svakog ljeta mijenja kostur momčadi. Omladinska škola bi se morala vratiti na ono što je nekad bila, da Hajduk ima najbolje kadetske i juniorske pogone u Hrvatskoj. Uz sve to, očekujem mnogo veći broj članstva te godine, očekujem da Odjel za članstvo to odradi bolje nego do sada.

Kao rezultat rada NO-a i Uprave, 2019. godine očekujem da se prijavi 123 kandidata za NO, a ne 22. Da ta pozicija već bude i prestiž u poslovnom svijetu. 

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 

Na sportskom planu se ne može mnogo utjecati, sve je postavljeno već sad, nadajmo se da će to biti dobro, pa će nam svima biti lakše. Na kraju sljedeće sezone se puno jasnije mora vidjeti kostur momčadi za 2017. godinu, a po pitanju svih ovih poslovnih rezultata, mora se već tada vidjeti da su trendovi pozitivni i da će Hajduk godinu završiti s dobiti. Najbitnije je pak da se do tada, do ljeta 2016. godine, mora provesti poslovna reorganizacija u klubu. 

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

Jasno da predsjednik Hajduka mora imati dobar poslovni pedigre, jedno dobro upravljačko iskustvo, mora biti vođa, a svakako bi dobro bilo da se sam dobrovoljno prijavi za tu poziciju, a ne da bude nagovaran od drugih. Karizma i beskompromisnost je nešto što bi idealni predsjednik Hajduka morao imati. 
Što se tiče Marina Brbića, koliko god nezgodno sad bilo o tome pričati, ja nisam najzadovoljniji njegovim radom. Ovako navijački gledano, jer ja nekog uvida u poslovne knjige nemam, hrpa grešaka je napravljena. Jednostavno to nije onaj Hajduk kojeg ja pamtim i želim. Od zamjene domaćinstva s Interom sve je krenulo krivo, a to nije ni bio najveći gaf. Nisam zadovoljan, jednostavno. Dobio bi po meni ocjenu dva. Definitivno ne bih podržao ostanak gospodina Brbića i u sljedećem mandatu. Treba nam svježe krvi u Hajduku.
 Napomenut ću kako imam dojam da se radna zajednica i Uprava u klubu stalno kreće u tom nekom svom krugu žrtve, stalno nam je stav defetistički. Treba nam neka svježa krv koja će to malo uzburkati, maknuti nas iz depresije i tog kulta žrtve. 

Kako bi birali predsjednika Hajduka?


Javnim natječajem. S tim, moram reći da sam protiv ideja o više članova uprave. Zbilja mislim da NO mora odabrati jednog kvalitetnog predsjednika i njemu dati ovlasti da sastavi svoj tim. Ako se odabere dobar i jak predsjednik uprave, mislim da je time zapravo 90 posto rada nadzornog odbora zapravo obavljeno. 

Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?

Jednostavno ne bih dozvolio da me se uvuče u to. Imam svoj posao kojim se operativno bavim, a nadziranje je nešto potpuno drugo. Naše je da izaberemo predsjednika, da pratimo ispunjava li plan, ako se to ne radi, nije kraj svijeta ni promjeniti predsjednika. Ali operativni rad – to nikako. 

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Član sam Hajduka od 2011. godine, u međuvremenu sam se prebacio na DPH Zageb kao bazu članstva, kad je već bilo lokalno oganizirano Društvo. Dioničar nisam, jer mislim da to nije ni bio najbolji model za Hajduk, takva pretvorba kakva je odrađena u tom trenutku. No, djeci sam kupio dionice, čisto kad se probude da imaju iznad glave i da znaju odakle su i za što su. 

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 

Ovaj model je dobar, ali mislim da ga je klub loše iskomunicirao. Stječem dojam da Odjel za članstvo nije uspio iskoristiti maksimum članskog modela. Gotovo kao da neki zaposleni u klubu zapravo i nisu sretni ovakvim modelom upravljanja...
Kad govorim u svoje ime, mogu reći da je ovo jedini pravi održivi model Hajduka. Čini mi se kad bi to bilo drugačije organizirano da bih ga pratio s puno manje žara. 

Jeste li politički aktivni?


Ne. 



Imate li poznanike u menadžerskim vodama?

Ne.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?


Ne poznam nikog. Što se odnosa tiče, očigledno se tu nije godinama radilo na poboljšavanju pozicije. Izgleda kao da je politika koja je drmala klubom prije radila razna dodvoravanja stanovitim krugovima,  što nas je dovelo u loš i podređen položaj. 

Kako riješiti? 

Mislim da je potrebno najprije početi raditi od baze. Da Hajduk najprije u okolici Splita i Dalmaciji riješi probleme, da mu se ne događa da gubi 12-3 izbore u županijskoj skupštini. Ove izmjene zakona dovest će do nekih poboljšanja, ali ni to neće do kraja razriješiti probleme.

12/6/2015 - 17:28 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH