Mobile menu
Inoha: Split je odlična sredina!

Inoha: Split je odlična sredina!

 
30/9/2011 - 12:43 sati
Ostale vijesti

Već su prošla dva mjeseca otkako ste stigli u Hrvatsku, jeste li se uspjeli naviknuti na život u Splitu?

"Jako mi se sviđa što je more jako blizu, to je vrlo opuštajuće, a i hrana je jako dobra. Međutim, moram bolje naučiti hrvatski kao i engleski jezik. Osim toga nemam nikakvih problema."

Zanimljivo, neki Japanci misle da je Hrvatska opasna zemlja. Kako vi to komentirate?

"Ovdje se ženska osoba može šetati sama ulicom čak i u ponoć. Split je grad gdje moja obitelj može živjeti u sigurnosti, mislim da je to odlična sredina".

Kakav dojam imate o gradu Splitu?

"Sviđa mi se što ima more. Ja sam iz Miyazakija, koji je također na obali, a i u Kashimi, gdje sam igrao, ima mora. More me opušta. Grad je kompaktan, super mi je."

Jeste li plivali u moru?

"Jesam, ali meni je morska voda uzrokovala male probleme zbog soli, pa sam plutao više nego plivao. Moj prevoditelj je ronio, ali ja nisam mogao."

Hrana?

"Češće jedem u klupskom restoranu, rižoto je jako ukusan. Osim ribe, i mesna hrana je jako dobra. Ipak meni su rižoto i salata od hobotnice omiljeni. Probao sam pašticadu, ukusno je."

Nedostaje li vam japanska hrana?

"Ne baš, više mi nedostaje hrvatska hrana iz klupskog restorana kad se vratim u Japan."

Alkohol?

"U principu ne pijem, ali mi se sviđa pivo s limunadom, kao sok. Mineralna voda je jako dobra, sviđa mi se više nego alkohol."

Spomenuli ste da je jezik problem, ali sada komunicirate s trenerom i suigračima bez prevoditelja

"Većina hrvatskih suigrača govori engleski. Želim govoriti hrvatski, tako bih brže naučio, ali ne ide mi baš lako, pa koristim engleski. Dok sam igrao u Kashima Antlersu, tri i pol godine, slušao sam portugalski jezik od brazilskog trenera Oswalda Oliveire, pa uglavnom razumijem sve nogometne termine koje Balakov koristi. Čini mi se da mogu komunicirati s trenerom."

Kako ste primljeni u Hajduku?

"Još od priprema u Austriji su svi u i oko kluba jako srdačni prema meni, a posebno ih zanima Japan. Svi su se zabrinuli zbog potresa i ispitivali me o tome. Mislim da imam dobar odnos sa svima u ekipi."

S kojim suigračima se družite?

"Brkljača mi je vršnjak i četo me ispituje o Japanu. Osim njega, Subašić, James, Lima, Tomasov... Kapetan Andrić je jako ljubazan, brine se za mene, pa me, primjerice, vozio na trening kad nisam imao automobil. Vejić je također ljubazan. Suigrači često razgovaraju sa mnom i imam osjećaj da mi daju svoju podršku. Rekao bih da su po temperamentu slični Južnoamerikancima, nema baš puno trenutaka kada nisu raspoloženi."

Torcidaši su fanatični navijači, vole strane igrače, iako znaju pokazati i rasizam. Kakav odnos imate s njima?

"Pokazao sam im svoj stil igre i solidan učinak protiv Šibenika i Barcelone, osjećam da navijači imaju o meni dobar dojam. Ljudi me u gradu zovu po imenu i žele se fotografirati sa mnom, čine se jako srdačni. Uvijek mislim da moram na travnjaku pružati sve što mogu kako bih im se odužio."

Što ste znali o Hajduku prije dolaska?

"Znao sam da u Hrvatskoj postoje dvije velike momčadi, Hajduk i Dinamo."

Kakav dojam ste imali o HNL-u prije dolaska?

"Samo ono što sam znao kroz iskustvo Kazuyoshija Miure."

Jeste li znali za kojeg hrvatskog igrača?

"Naravno. Na primjer, Bobana, Rapaića... Rapaić je igrao s Nakatom u Perugiji, nedavno sam ga sreo, ali ga nisam prepoznao, vjerojatno zato što se udebljao. Znam da se u Hrvatskoj rodilo mnogo svjetski poznatih igrača."

Je li jedan od razloga za izbor Hajduka bila i utakmica protiv Barcelone?

"Naravno da to ima veze, no drugi su razlozi važniji. Htio sam igrati u inozemstvu, bio mi je to veliki izazov, a Hajduk je bio prvi klub koji mi je poslao konkretnu ponudu i želio me u svojim redovima. Na tome sam bio zahvalan i zato sam izabirao Hajduk."

Kolika je razlika između hrvatske lige i japanske lige?

"Mislim da se u Hrvatskoj više igra na individualnu snagu, nema toliko kolektivnih igara, no svakako u Hrvatskoj ima više sposobnih igrača s individualnim kvalitetama nego u Japanu. Neki brzo trče, neki su visoki, neki imaju dobru tehniku, iako nisu poznati. Takva individualnost i snaga u duelu su stvari kojih u Japanu nema".

Slažete li se da možda taktička igra nije baš zrela kao u Japanu?

"Ne mogu to baš prosuditi, jer svatko ima drukčije mišljenje i razumijevanje taktike. Ali, ponekad osjećam da bi utakmica išla u boljem smjeru kada bi se igralo malo drukčije. Međutim, osjećam da svaki igrač pokušava igrati po taktici koju određuje trener. Učio sam tri i pol godine u Kashimi kako čitati igru, volio bih dio toga prenijeti mlađim kolegama."

Kako vidite sadašnju ekipu Hajduka?

"Ima dosta novih igrača koji još nisu zajedno proveli dosta vremena pa zato ponekad igramo ovisno o protivnicima. Ali, imamo još vremena i mladih igrača, ako izgradimo svoj stil onda imamo šansu za naslov prvaka. "

Istaknuti ste kao najbolji igrač Hajduka u utakmici protiv Barcelone. Kakav je vaš dojam o Španjolcima?

"Imaju dobru tehniku, osjetio sam da je to ipak najbolji klub na svijetu. Jako im je teško uzeti loptu, a ne možete ni dugo čekati povoljan trenutak, već je pošalju dalje. Barcelonini igrači, ako imaju dvije opcije za odigrati, uvijek odaberu onu drugu, koju je teško predvidjeti."

Stoke, protiv kojeg ste igrali u Europskoj ligi, momčad je posve drukčija od Barcelone?

"Kao da smo igrali ragbi... Lopta je u zraku provela najmanje 30 minuta".

Već ste igrali protiv Dinama, rezultat je bio 1:1. Kako vam izgleda Dinamo, kolika je razlika između Hajduka i Dinama?

"Kada sam ušao u igru, već smo imali igrača manje pa smo promijenili način igre. No, meni je lakše igrati protiv momčadi koja igra otvoreno nego na kontranapade. Nisam osjećao veliku razliku između nas i Dinama, a siguran sam da bismo u tom derbiju i pobijedili da imamo jednog ili dvojicu igrača koji mogu 'pročitati' kamo ide utakmica."

Hajduk i Dinamo gaje veliki animozitet, jeste li znali za to prije derbija?

"Čuo sam. Kad sam bio na putu u Japan, upoznao sam hrvatske reprezentativce na aerodromu u Frankfurtu, preko veze sa Subašićem, i zajedno smo ručali u azijskom restoranu. Pletikosa se tada šalio pred Vrsaljkom 'Igrat ćeš protiv Dinama? Samo ih zgazite!'"

Kakav dojam imate nakon prvog derbija?

"Gore je nego što sam očekivao. Boljele su me uši nakon utakmice, cijelu noć su mi zujale. Te petarde su strašne i trebali bismo imati čepove za uši."

U Hajduku ste već igrali tri pozicije, stopera, zadnjeg veznog i desnog beka. Koja pozicija vam najviše odgovara?

"U Hrvatskoj mi odgovara zadnji vezni. Profil svakog igrača po svakoj poziciji je sličan, čak su i zadnji vezni igrači Hajduka slični. U Japanu se traži zadnji vezni koji više kontrolira igru. Možda ja mogu napraviti malu razliku jer imam drukčiju motoriku."

Kada ste igrali kao zadnji vezni protiv Barcelone, Igor Štimac je rekao u prijenosu da ste inteligentan igrač?

"To je dobro, ali moram takve utakmice igrati u kontinuitetu. Trebam zabiti i asistirati, pa će moja ocjena biti viša. Mislim da sadašnji zadnji vezni trebaju malu promjenu uloge, više nije doba da sudjeluju samo u obrani. Za sebe osobno mislim, ako ne napravim nekakav rezultat, ne mogu ići korak dalje."

Zbog igre za japansku reprezentaciju kasnili ste u povratku i niste mogli igrati sve utakmice HNL-a.

"Imam potpuno povjerenje u trenera Balakova. Nisam izgubio njegovo povjerenje ni svoj motiv za Hajduk zbog reprezentacije, a neću ih izgubiti ni u budućnosti. Mislim da neće biti problema s povratkom u momčad kad počnem bolje igrati i kad naviknem suigrače na sebe, te za trenera stvorim situaciju da me mora koristiti."

Kakav cilj imate u Hajduku?

"Da postanemo prvaci."

Imate li osobni cilj?

"Moram pojačati duel i razviti obrambeni pristup protiv viših i bržih igrača. Imam osjećaj da nisam baš najbolji u obrambenim zadaćama, a na treningu se bavimo najviše napadom i šutovima. Mislim da ću biti još bolji ako ću trenirati i obranu."

Trenutačno ste pričuva u ekipi japanske reprezentacije.

"Ako se nametnem na treninzima, znam da mogu dobiti šansu kao na Azijskom kupu. Već godinu dana sam u reprezentaciji i razumijem mišljenje izbornika Zaccheronija. Razmišljam što ja mogu učiniti za ekipu ako mi se ukaže šansa. Nema veze tko igra i tko ne igra, većina igrača ne pokazuje nikakvu aroganciju i nema zamjerki, zato je sadašnji Japan jak, svatko se trudi. Moram se nametnuti u Hajduku, pa ću prije doći do pozicije u reprezentaciji."

Jesu li vas suigrači u reprezentaciji Japana pitali o Hrvatskoj?

"Da. Njih više zanima hrvatski život nego nogomet. Kažu da žele doći u Hrvatsku kao turisti. Hrvatska je popularno odredište."

Ima li mjesta koja vi želite vidjeti?

"Želim ići u Dubrovnik. Svi japanski prijatelji me pitaju kakav je to grad, a ja im ne mogu odgovoriti. Nije blizu Splitu, a ja nemam baš vremena. Želim ići i na otok, recimo, Hvar. Kad se vraćam avionom u Japan, vidim koliko ima otoka..."




Foto: Yasuyuki Nagatsuka
Preneseno sa sportnet.hr

 

 

30/9/2011 - 12:43 sati
Ostale vijesti