Mobile menu

Hajdukova financijska istina

 
30/9/2009 - 12:53 sati
Klub

Joško Svaguša, predsjednik Hajduka, reagirao je na pisanja u medijima, posebno na razgovor bivšeg predsjednika Mate Peroša objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji:

- Napalo me u Slobodnoj Dalmaciji, a povod takvog razgovora s Matom Perošem je moj nastup u emisiji Zdravka Reića "Istinom do gola". Osobno ne bih komentirao Peroševe izjave, ali istine radi istaknut ću kakvo je financijsko poslovanje kluba. Kod primopredaje sam obećao da ću napraviti reviziju i to sam naparvio, ali ne ja nego tvrtka FIMA d.o.o., odnosno bračni par Filipović. Dakle, nisam to ja napravio nego revizori.

Predsjednik Svaguša je potom približio financijsku situaciju Hajduka: 

- Istina je da je Hajduk imao na računu 14 milijuna kuna, ali je istina da nisu bile isplaćene plaće za 7. mjesec. Istodobno naše su obveze bile više nego dvostruko veće od toga iznosa i jasno je onda zašto je račun negativan. Osim toga kad bismo nastavili živjeti tako nesrazmjerno između prihoda i rashoda onda bi klupski račun na kraju godine bio u minusu od 22 milijuna. Hajduk trenutno ima 58 igrača s profesionalnim ugovorom, a još 34 igrača ima stipendijske ugovore što sam zaustavio i dao svojim suradnicima za struku da pregledaju. Istina je i da je klub, kako kaže Peroš, dobio 3.5 milijuna eura od Kalinića, ali nije rekao od toga njemu i menadjerima pripada 25% prema ugovoru koji je s njim potpisan. Isto tako i od svake rate za Gabrića njegovim menadjerima pripada 20%. Hajduku treba godišnje samo za plaće treba 6o milijuna(pet mjesečno!).A gdje su troškovi poslovanja?

O svom statusu predsjednik je istakao:

- Ja radim za 1 kunu, dao sam svoje vrijeme na raspolaganje i radim iz ljubavi i stoga sam posebno osjetljiv na ovakve natpise. Prethodni predsjednik je svi znate bio plaćen. Istina je da je bivši predsjednik Hajduku oprostio 300 tisuća, ali ne 700 tisuća(!)kuna. Odvjetničke usluge je naplatio 1.8 milijuna kuna. Ujedno, mene kao predsjednika čeka plaćanje kredita iz 2007. od 2.4 milijuna kuna. Da sam ja bio predsjednik, odmah nakon pretvorbe pokrio bih se s onim koliko imamo. Ovako mjesečno imamo trošak od 2 milijuna kuna više nego što imamo. I to moramo srezati. Nećemo smanjivati ugovore onim igračima koji su kvalitetni, ali broj profesionalaca moramo srezati nakon jesenskog dijela sezone. Ibričiću smo ponudili novi ugovor i veća primanja. Zašto ne?! Kad vrijedi!

I za kraj je govorio o zaposlenicima u Hajduku:

- Igrački ugovori su nam najveći balast. Moramo imati 25 igrača, a ne 50. I od tih najmanje sedmorica u prvoj momčadi moraju biti iz naše omladinske škole, a tek 2-3 možemo dovesti sa strane. U klubu u ovom trenutku ima 58 igrača u prvoj momčadi plus treneri i osoblje, zatim u omladinskoj školi imamo 27 zaposlenih, a u radnoj zajednici 47 i to nas košta 5 milijuna kuna. Omladinska škola će imati našu punu pozornost i to je budućnost Hajduka. Rekao bih još i ovo, u klubu sam vrlo kratko vrijeme, a  doveo sam vrhunskog trenera i dva najbolja igrača na tržištu. Sve sam to napravio za "nagradu" od 1 kune!

30/9/2009 - 12:53 sati
Klub