Mobile menu
Hajdukov Trofejni salon bogatiji za originalnu Torcidinu značku iz 1950. godine

Hajdukov Trofejni salon bogatiji za originalnu Torcidinu značku iz 1950. godine

 
5/9/2019 - 19:03 sati
Klub
Foto: Ivica Čavka
Originalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godineOriginalna značka Torcide iz 1950. godine
Originalna značka Torcide iz 1950. godine

U povodu 90 godina od rođenja Vjenceslava Žuvele, osnivača najstarije europske navijačke skupine Torcide, danas je na Poljudu održana svečanost na kojoj je klupski Trofejni salon postao bogatiji za originalnu značku Torcide iz 1950. godine. 

Radi se o zaista vrijednoj povijesnoj dragocijenosti, originalnom radu autora Lovora Dragojevića, čovjeka koji je 1950. godine dizajnirao grb Torcide. Hajduku značku poklanja obitelj pokojnog Lovora Dragojevića, a danas je istu u trofejnom salonu svečano preuzeo dopredsjednik HNK Hajduk Lukša Jakobušić iz ruku predsjednika udruge Naš Hajduk Tonija Baletića. Primopredaji originalne Torcidine značke iz 1950. godine bila je prisutna i Mirjana Žuvela, supruga pokojnog Vjenceslava te njegovi sinovi Branimir i Tomislav sa suprugama i djecom. 

- U prvom redu, dužnost mi je i čast zahvaliti obitelji pokojnog Lovora Dragojevića, autora prvog grba, a posebno njegovoj kćeri Dariji koja nam je zapravo omogućila ovu privilegiju danas. Također, veliko hvala gospodinu Tedyju Novaku koji je prepoznao važnost i vrijednost ovoga pronalaska te nas spojio s gospođom Darijom. Grb koji će se od danas nalaziti ovdje na Poljudu. Simbol je svega što jesmo, obilježje iz 1950. godine ujedno je nas početak i srce Torcide, najstarije navijačke skupine u Europi. Ovaj grb na simboličkoj razini predstavlja sve što smo bili, sve što jesmo, što ćemo biti u budućnosti. Ovaj se simbol pronio diljem svijeta, postao je prepoznatljiv kao niti jedan kasnije. I zato ovo s pravom možemo smatrati temeljem naše, hajdučke, baštine - kazao je ovom prigodom predsjednik udruge Naš Hajduk Toni Baletić. 

U ime navijačke skupine Torcida okupljenima se obratio Jakov Vlastelica

- Jedan od najemotivnijih trenutaka za mene, 1950. godina je godina našeg početka, tada smo nastali i svi znamo što su navijači znače za ovaj Klub i što Hajduk predstavlja navijačima. Sam taj čin što smo odlučili značku iz 1950. godine predati Hajduku govori koliko mi vjerujemo ovom Klubu. 

Za kraj se u ime Kluba svima zahvalio dopredsjednik Lukša Jakobušić. 

- Drago mi je da smo se danas skupili i pokazali jedinstvo koje krasi ovaj Klub i sve njegove navijače, posebno našu navijačku skupinu Torcidu. Danas slavimo njezina osnivača Vjenceslava Žuvelu koji se rodio na današnji dan prije točno 90 godina, koji je bio idejni začetnik, osnivač, ukratko rečeno otac Torcide. Sjećamo se i Lovora Dragojevića, jednog od najbližih suradnika našeg osnivača, autora prve značke Torcide iz osnutka 1950., koju su njeni pripadnici, prvi torcidaši nosili kao svoje obilježje u vlaku za Split, pred povijesnu utakmicu s Crvenom Zvezdom u Splitu, 29. listopada 1950., u kojoj je Hajduk  slavio sa 2:1., te osvojio prvo poslijeratno prvenstvo Jugoslavije i to bez poraza. Upravo tu originalnu značku obitelj pokojnog Lovora putem Torcide i Našeg Hajduka, ustupila je Klubu za budući muzej Hajduka u kojemu će i Torcida svakako imati svoje mjesto, na čemu im najsrdačnije zahvaljujemo i koja će od danas krasiti našu trofejnu salu naravno do završetka muzeja koji je u izradi - zaključio je dopredsjednik Jakobušić. 

5/9/2019 - 19:03 sati
Klub
Foto: Ivica Čavka