Mobile menu
Hajduk organizira izložbu "Pod bijelim barjakom od 1911."

Hajduk organizira izložbu "Pod bijelim barjakom od 1911."

 
4/3/2019 - 19:19 sati
Klub
Foto: Hajduk.hr

HNK Hajduk organizira izložbu "Pod bijelim barjakom od 1911." koja je posvećena privrženosti voljenom Klubu kroz 108. godina kontinuiranog članstva. Izložba se održava u prizemlju City Center one i trajat će četiri dana, a svečano otvorenje je u četvrtak (7. ožujka) u 18 sati.

Kroz brojne fotografije, novinske članke, povijesne dokumente i video uratke posjetitelji se mogu uvjeriti u bogatu povijest djelovanja Hajdukovih članova, od samih začetaka Kluba pa sve do današnjeg dana.

Govoriti o Hajdukovoj sadržajnoj povijesti može se na toliko načina i iz toliko perspektiva da se sve sigurno ne može obuhvatiti samo jednom izložbom. Bogata tradicija Kluba čija posebnost se kao neprekidna nit i svojevrsni lajtmotiv postojanja proteže od osnutka do danas, ogleda se u brojnim dokumentima, knjigama, fotografijama, službenim i neslužbenim, kao i u sjećanjima njegovih ljudi, navijača koji su od 1911. okupljeni pod bijeli barjak čuvali tu posebnost. 


Upravo njima i njihovoj sponi s Klubom posvećena je ova izložba. Tom fragmentu bez kojeg je Hajduk nezamisliv, a njegovo postojanje vrlo vjerojatno bi bilo sasvim drugačije da ih nije.

Članstvo. Zajednički nazivnik svih bitnih događaja Hajdukova života. Tradicija članstva kao zaštitni znak kojega nalazimo još u prvim dokumentima, u prvoj godini njegova postojanja i koja se nastavlja u kasnijim desetljećima, a bez čijeg se doprinosa neki ključni trenuci i uspjesi ne bi dogodili 

Potražimo li u prošlosti ogledalo sadašnjosti, kako to uvijek biva, naći ćemo upravo to. Nas današnje članove i naše akcije već upisane u genetske kodove ovoga Kluba. Temelje salivene od samih početaka, čvrste temelje koji čak i poljuljani uvijek opstaju. 


Izložba nam otkriva da je i sami čin učlanjivanja kao i participacija u radu Kluba kroz skupštine, materijalne i nematerijalne donacije te odnos uprave s članovima, građen na transparentnosti i uzajamnom povjerenju, u mnogim bitnim trenucima bio ključan za Klub. Ali nije se uloga članstva zaustavila samo na tome. Naprotiv, članstvo se promeće i u ambasadore Hajdukovog imena i slave diljem svijeta. Brojna povjereništva, Društva prijatelja Hajduka, Bile noći od Pule do Melbournea, organizacija klupskih turneja, imenovanje brodova, zgrada i ulica. Gotovo da nema kutka svijeta do kojeg nije doprla energija rođena na Starom Placu. Pod njegov barjak, možemo bez pretjerivanja tvrditi, stali su i kontinenti, i prinčevi, i novorođenčad,i  ribari, i doktori, i umjetnici, i pomorci.  Sve različitosti samo jedan barjak može ujediniti.



4/3/2019 - 19:19 sati
Klub
Foto: Hajduk.hr