Mobile menu
Glavaš: Tek sada treba pokazati karakter!

Glavaš: Tek sada treba pokazati karakter!

 
22/2/2010 - 17:37 sati
Akademija

Hajdukovi juniori s maksimalnim su učinkom osvojili Hrvatski kup, pripala su im zasluženo sva četiri pripremljena trofeja – za najbolju momčad, igrača, strijelca i vratara.

- Naši kadeti su nam postavili imprerativ. Stigli smo u Umag samo dva dana nakon što su oni osvojili Hrvatski kup u svojoj kategoriji. Nismo imali izbora... – započeo je s osmijehom trener juniora Saša Glavaš.

- Kadeti su nam bili vodilja, krenuli smo već s Poljuda s ciljem da i mi osvojimo trofej. Odigrali smo izvrsno, pokazali se najboljima i zasluženo slavili. Posebno me veseli činjenica da su naši igrači bili najbolji i u pojedinačnim konkurencijama, premda su i oni rezultat dobre igre cijele momčadi. Smatram da nas nisu izvlačili pojedinci, već momčadski hajdučki duh – nastavio je Glavaš, koji ističe kako svi ti rezultati u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji potvrđuju da se u Omladinskoj školi vrlo kvalitetno radi.

- Škola je krenula pravim putem, imamo putokaz, vidjelo se i na završnici Kupa da imamo najkvalitetniju igru, da smo najspremniji, korak ispred svih ostalih.

Jamče li izvrsni rezultati u Omladinskoj školi i sigurna pojačanja za prvu momčad za godinu-dvije?
- Trebali bi jamčiti, no svi ti mladi igrači moraju shvatiti da im je još dug put do seniora. Tek sada trebaju pokazati karakter i izdignuti se iznad rezultata koji im mogu biti dvosjekli mač. Opuste li se sada, mogu prosuti sve što su mukotrpno stvarali minulim radom. Već danas je novi dan, moraju to što prije shvatiti, novi treninzi, novo dokazivanje... Jer ako u subotu budu poraženi od Zadra sve će vratiti na početak! Jasno, sada nas svi tapšu po ramenima, možda neki malo i polete, svaćam ih, sve je to normalno... No, treba se što prije spustiti na zemlju i zaboraviti ono što se dogodilo u Umagu. Bili smo najbolji i zasluženo slavili, to je veliki uspjeh, ali mora ga se iskoristiti isključivo kao dodatnu motivaciju za novi i još mukotrpniji rad. Sve u cilju krajnjih rezultata tijekom predstojeće im seniorske karijere – objašnjava Glavaš.

Mnogo puta se već pokazalo da je značajnom broju igrača najteže razdoblje upravo prijelaz iz juniora u seniore...?
- Nažalost, naši se igrači osjećaju odbačenima kad idu na posudbu. Znam da je to razdoblje kad svaki od njih pokazuje karakter, ali isto tako, treba kazati i da mnogi od njih nestanu upravo u toj fazi razvoja. Ne uspiju izdržati pritisku! U životnom su razdoblju kad su vrlo osjetljivi, teško prihvaćaju činjenicu da moraju, makar privremeno, otići s Poljuda. Mnogi, nažalost, ne izdrže.

Premda rezultati iz Umaga već mogu dijelom sugerirati odgovor, ima li igrača koji već sada mogu biti u kadru Stanka Poklepovića? Upoznali smo već Lendrića, Stipicu, Livaju (kadet), Zulima, Andrijaševića...

- Kvalitete ima, ali je vrlo važno znati sve dozirati. Mislim da bi ih trebalo istrpiti, dati im dovoljno kredita da uspiju stasati prije nego što im se polome krila. Hajduk mora imati 7-8 igrača iz svoje Škole, jer su se ti momci već od malih dana počeli učiti što znači igrati za ovaj klub. Primjerice, na ovom završnom turniru gledali smo, među ostalim, dvoboj juniora Varteksa i Cibalije. Varaždinci nisu djelovali previše moćno, ali već sutradan protiv nas su igrali "500 na sat". Bili su potpuno druga momčad. Nama upravo tako izgleda svaki suparnik, svaki daje više od maksimuma protiv nas već u nižim kategorijama te se naši igrači rano priviknu da im je puno teže doći do svake pobjede. Čak i bez obzira na razliku u kvaliteti. Jednako se ponavlja i među seniorima, pa je upravo stoga vrlo važno da u prvoj momčadi imamo glavninu igrača koji su navikli na taj pritisak – upozorava Glavaš naglašavajući kako je uspjehu juniora rezultirao kvalitetan rad svih segmenata Škole.

- Mislim da je već dosta priča da se u Hajdukovoj omladinskoj školi loše radi, jednom se već mora stati na kraj tračevima da ne igraju najbolji nego neki drugi! Pa dokazali smo i sada u Umagu da smo najbolji u Hrvatskoj, te smatram da smo zaslužili ruku potpore – zaključio je trener osvajača Hrvatskog kupa u juniorskoj kategoriji Saša Glavaš.


A.Bilić
arhivska fotografija
 

22/2/2010 - 17:37 sati
Akademija