Mobile menu
Generacija koja ne zna za poraz

Generacija koja ne zna za poraz

 
19/10/2011 - 13:48 sati
Akademija

Prvo mjesto sa svih 27 osvojenih bodova (od 27 mogućih!), šest više od drugoplasirane Rijeke (a sedam od Dinama!), 40 postignutih golova a tek osam primljenih u devet utakmica…! To je dosadašnji rezime službenih utakmica Hajdukovih kadeta u ovoj sezoni, gola statistika. A uz takvu golijadu ide naravno i dojmljiva igra. Međutim kad se zna da tu darovitu selekciju vode dva nekadašnja golgetera, Hari Vukas i Jurica Vučko, onda efikasnost bijelih kadeta i nije za čuđenje. Kakvi učitelji, takvi đaci! Sve su procjene da se s ovom generacijom i načinom rada ove dvojice trenera ponovo na scenu vraća stara hajdukova škola baluna, ona škola koja je visoko kotirala u Europi i u koju su na kalenje dolazili treneri slavnog Ajaxa, kluba čija škola nogometa već gotovo tri desetljeća nosi epitet jedne od najboljih, ako ne i najbolje, u Europi. Kakvu su to alkemijsku formulu pronašli Vukas i Vučko pa da njihovi igrači naprosto gaze svoje vršnjake? Talentirana generacija ili i kvalitetan rad?
- I jedno i drugo. Moraš imati talentirane igrače što je svakako zasluga i onih trenera u klubu koji su ih selektirali i koji su s njima radili prije nas, ali bez rada sve ostaje tek na talentu - zajednički je odgovor Vukasa i Vučka, trenerskog dvojca koji i na terenu i u razgovor djeluje unisono.

Možda se i ta „kemija“ koja veže njih dvojicu odrazila na rezultate i igru kadeta?
- Sigurno je da se i naše ideje i pogledi na nogomet i način rada moraju potpuno podudarati. Bez toga bi sigurno negdje zapinjalo, međutim kod nas diskordinacije nema.

Kako Vukas i Vučko gledaju na vječnu dvojbu u nogometnim školama, odnosno je li primarno ostvariti rezultat mladih u svojim kategorijama ili je važnije od svega stvarati igrače za prvu momčad?
- Prvenstveno napraviti igrače za prvu momčad. Ali ako se dobro i pravilno radi s mladim igračima i ako posjeduju kvalitet onda će oni i u svojim uzrastima sigurno imati i natjecateljske rezultate. Važno je mlade igrače u potpunosti obučiti u tehničkom i taktičkom smislu pa da on kad dođe do prve momčadi bez problema prihvaća sve što se od njega traži. Naravno da je nužan i inidividualni rad i kod nas je to klasična priča. Poslije treninga uvijek neke ostavimo da s njima prema potrebi radimo pojedine elemente.

Kako se nose s pritiskom roditelja, skrbnika, menadžera… ?
- Nema intervencija i pritisaka. Da netko i pokuša, odbili bi ga! Međutim postoji kodeks, odnosno propis, svaki roditelj ili netko tko brine o nekom od igrača može se najaviti i zatražiti razgovor. Mi sami nastojimo s njima uspostaviti odnos i trenera i roditelja, postići kod mladih igrača da uživaju u balunu. Imaju pravo i na greške, to je balun, događa se… Ali onda o tome razgovaramo, zajednički ispravljamo. Osim toga oni su u osjetljivim godinama, koji put puni bunta i treba znati biti i strog i strpljiv.

Rezultati i tablice pokazuju broj osvojenih bodova, postignutih golova,a devet ih je kadetskoj reprezentaciji (i još jedan u BiH!). Ali u uspjesima kadeta splitske momčadi ima i jedan poseban prilog Harija Vukasa i Jurice Vučka. Oni djecu ne uče samo nogometnim vještinama, driblingu, nabacivanju, proigravanju i pucanju. Oni ih i odgajaju. Zato i kažu da ovi Hajdukovi kadeti nisu samo momčad već i - klapa. I vjeruju da će biti i momčad i klapa i za koju godinu kad otvore vrata prve momčadi.

19/10/2011 - 13:48 sati
Akademija