Mobile menu
Despotović: Važnije od plasmana nam je da se veći broj igrača isprofilirao kao kadar za Hajduk II

Despotović: Važnije od plasmana nam je da se veći broj igrača isprofilirao kao kadar za Hajduk II

 
21/12/2018 - 18:37 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Produžite svoje članstvo za 2019. godinu!

Hajdukovi juniori završili su polusezonu osvajanjem Kupa središta Split. Bijeli su se pobjedom protiv Solina izravno plasirali u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa. Na prvenstvenoj ljestvici Hajduk je treći s dva boda zaostatka za vodećim. Trener Mario Despotović zadovoljan je činjenicom da je momčad rasla kako je prvenstvo odmicalo.

- Imali smo jako kratke pripreme ove sezone, šest – sedam igrača prošlo nam je pripreme s drugom momčadi i treniralo s njima do početka prvenstva. Nedostajalo nam je zajedničkog uigravanja, no to smo nadoknadili tijekom sezone što se moglo vidjeti na stabilizaciji igre i kvaliteti izvedbe. Dominirali smo u gotovo svim utakmicama i uvjerljivo smo najefikasnija momčad lige s 45 pogodaka u 14 utakmica. Za još bolji plasman nedostajalo nam je malo više koncentracije jer smo nekoliko odlučujućih golova primili u zadnjim trenucima utakmice. Ali nama je od plasmana važnija činjenica da se veći broj igrača isprofilirao kao kadar za Hajduk II, neki su već i u krugu prve momčadi, a ove godine opet u juniorima imamo veći broj igrača ulaznog godišta.

Čime je trener najviše zadovoljan nakon jesenskog dijela prvenstva?

- Mislim da se većina igrača dobro razvijala, da su se držali plana i razumjeli što od njih tražimo. Isto tako vidljiv je profesionalni odnos prema obvezama, momci shvaćaju koliko naporno trebaju trenirati i raditi da bi postali igrači, a ovo je taj međukorak koji ih priprema za seniorski nogomet u drugoj momčadi. Sada se već može primijetiti kako oni u kadetima usvajaju jedan dio, u juniorima se to nadograđuje, a Hajduk II je konačni filter tko će postati prvotimac. Bitno je da shvate kako na svakom treningu moraju dati sve od sebe, važan je cijeli trenažni proces i svakodnevni rad, a ne samo minutaža i broj nastupa.

Sudeći po ljestvici, proljeće će donijeti veliku borbu za naslov juniorskog prvaka u 1. HNL?

- Nije floskula kada kažem da u juniorima rezultat nije prioritet. Nama je jako važna komunikacija s Hajdukom II, cilj je da se najtalentiranijim igračima što prije pruži prigoda da se razvijaju kroz seniorski drugoligaški nogomet. S druge strane, neki igrači druge momčadi nakon ozljede ili duže pauze pravu formu opet traže kroz juniorsku momčad. Mi im pokušavamo maksimalno pomoći na radu tih deficita i omogućiti im što kvalitetniji i brži razvoj. Kada vidimo da unatoč svim tim rotacijama i dalje participiramo u borbi za sam vrh, vrlo smo zadovoljni jer je to pokazatelj da smo na pravom putu. U nastavku prvenstva borba za prvo mjesto vodit će se između Lokomotive, Dinama, Rijeke i nas, razlika u bodovima je mala. Zasad ne mogu reći kako će izgledati naš juniorski sastav, lako je moguće da se još nekoliko igrača iz Hajduka II priključi prvoj momčadi, to iziskuje još veće pomlađivanje druge momčadi, a glavni resurs za to je juniorski sastav.

21/12/2018 - 18:37 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr