Mobile menu
Despotović: Posjed i dominacija su naš stil, na tome ćemo ustrajati

Despotović: Posjed i dominacija su naš stil, na tome ćemo ustrajati

 
28/3/2019 - 10:30 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

Mario Despotović naslijedio je na klupi Hajduka II Sinišu Oreščanina, u prvenstvenoj pauzi preuzeo je drugu momčad Hajduka. Kako trener nakon nepunih mjesec dana vidi drugoligaško natjecanje?

- Zbog zamjene domaćinstava na jesen, prve četiri utakmice igrali smo kao domaćini i moj dojam je da protivnici uglavnom dobro igraju fazu obrane. Generalno se na utakmicama u 2. HNL stvara malo šansi, a to od naših mladih igrača zahtjeva puno bolje rješavanje izglednih situacija. Općenito mogu reći da i u europskim ligama B momčadi postižu malo pogodaka zbog svoje mladosti i samog procesa, pa onda u adaptaciji na jače i iskusnije protivnike rade i više pogrešaka. Mi smo tu da ih korigiramo i to je onda jedan proces koji traje i zahtjeva određeni broj utakmica na seniorskoj razini kako bi oni na optimalan način primijenili nove spoznaje. U fazi napada smo iz utakmice u utakmicu sve bolji, mislim da trebamo i dalje ustrajati na kontinuiranim napadima kako bi probili protivničke obrane. U tom smislu treba poboljšati pozicijsku igru i izvedbu u zadnjoj trećini, kao put do pobjede u seniorskim utakmicama. Na tome radimo kontinuirano i to je veliki izazov. Vjerojatno bi mnogo lakši put bio prilagoditi se igri protivnika, nastojati ga nadmudriti i iskontrirati te kroz čvrsti defenzivni blok doći do rezultata. Međutim to nas ne zanima jer nije put kojim bismo pripremili igrače za prelazak u prvu momčad. Hajduk u HNL-u teži dominaciji i posjedu i mi s mladim igračima težimo istom stilu igre, makar patio i rezultat. Vidjelo se i prošle sezone pod trenerom Oreščaninom da je to proces koji traje, a danas možemo valorizirati i plodove takvog načina razmišljanja.


Kakva bi bila kratka rekapitulacija prve četiri utakmice?

- Dojam u prve četiri utakmice samo je potvrdio ono što smo očekivali. Momčad je mlada i nailazit ćemo na brojne situacije koje će trebati ispravljati. U te četiri utakmice nisu svi protivnici imali isti pristup. Uvijek je naravno teže zabiti gol kada se protivnik parkira ispred gola, ostavi vrlo malo prostora za razigravanje i samo vreba na kontre. To nije dobro za gledatelje jer se jedna ekipa opredijeli da općenito smanji broj šansi na utakmici pa one najčešće završavaju nekakvim minimalnim rezultatima. Ukoliko protivnik prihvati otvoreniju igru, ostaje nam malo više prostora u međulinijama i ispred njihove zadnje linije te je lakše igrati i pokazati svoju kvalitetu. Mi naravno ne možemo utjecati na to kako će protivnik igrati, već igrače moramo educirati da imaju rješenja za svaku opciju. Igrati fazu obrane je naravno lakše nego napadati 90 minuta i držati fokus na traženju pukotina u protivničkoj obrani. To su stvari koje zahtijevaju vrijeme i odličnu međusobnu komunikaciju, a onda u to treba uklopiti i igrače koji dolaze iz prve momčadi, kao i one iz juniora. Na nama je da to uskladimo u što kraćem periodu i damo im jasne informacije kako probijati protivnika i rješavati utakmice. Nažalost u ove prve četiri utakmice to nije bilo dovoljno da ostvarimo pobjedu, ali vidi se napredak u smislu bolje adaptacije na protivničku igru. Na nama je sada da igračima damo povjerenje, kako bi znali da su na pravom putu i trebaju nastaviti naporno raditi. U trenutku kada netko od njih dođe do vrhunskog nivoa priključit će se prvoj momčadi, a nas čeka isti posao s nekim novim klincima. Zato vjerojatno nikada nećemo moći imati momčad koja je maksimalno uigrana i dominantna, ali to nije cilj. Naš je cilj da je njima jako teško i da im se događaju pogreške, a mi to onda ispravljamo i podižemo momčadsku i njihovu individualnu vrijednost.


Nekoliko riječi o sljedećem protivniku. Očekuje vas prvo gostovanje protiv Dinama II. Igrači se međusobno poznaju, a pretpostavka je i da će domaćin napadati i ostavljati vam prostora?

- Cijele ove sezone kroz treninge mi se vrlo malo pripremamo za protivnika. Naglasak u radu je na našim principima i stvarima za koje želimo da bolje i brže funkcioniraju. Način igre protivnika nama ne igra preveliku ulogu u pripremi za utakmicu. Pred samu utakmicu naši igrači već imaju spremna rješenja za bilo kakav gard protivnika. Mislim da je to budućnost nogometa, u kojoj će se cijeli tjedan raditi na tome da budeš što bolji, a onda će se momčad od prve minute kroz tzv. readingse adaptirati na utakmicu i igru protivnika. U ovom trenutku mene previše ne zanima što Dinamo II radi, meni je puno važnije hoće li naši igrači, ako zatreba, izaći kroz visoki pritisak, ili uvidjeti da možda na boku treba stvarati višak te kako će reagirati ukoliko se ukaže potreba za kontra presingom. Kada igrači budu razmišljali samo na taj način da je ovo proces u kojem trebaju biti sve bolji i bolji te da žele samo imati mentalitet rasta, onda ćemo jednoga dana doći do toga da nas ne zanima s kim igramo. To je ono čemu težimo. Dugoročni cilj je da prva momčad  protiv svih prezentira svoju dominantnu igru, a na nama je da njenom treneru na raspolaganje stavimo pismene igrače s iskustvom igranja seniorskog nogometa, koji mu što prije mogu pomoći u ostvarenju tog cilja. 

28/3/2019 - 10:30 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr