Mobile menu
Bori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', Hajdukovim juniorima posebno priznanje

Bori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', Hajdukovim juniorima posebno priznanje

 
20/9/2023 - 16:18 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Bori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorimaBori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorima
Bori Primorcu nagrada za životno djelo ''Fabjan Kaliterna'', priznanje Hajdukovim juniorima

U koncertnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu danas je tradicionalno obilježen Dan splitskog sporta, U toj prigodi dodjeljuje se "Trofej Fabjan Kaliterna" kao Nagrada za životno djelo za rad u splitskom sportu, a koje je danas pripalo šjor Bori Primorcu, voditelju Akademije HNK Hajduk ''Luka Kaliterna''. Ovo najveće priznanje splitskog sporta nosi ime jednog od osnivača Hajduka, velikog Fabjana Kaliterne, koji je pored našeg Kluba dao doprinos u osnivanju još brojnih sportskih klubova i društava u Splitu.

- To je nešto što nisam ni sanjao u životu da ću osvojiti. Želim se zahvaliti Splitu, Hajduku, svima koji su radili uz mene, predsjedniku, igračima, trenerima. Sam nisam ništa. Nogomet je kolektivan sport, trebaju mi igrači i treneri. Zadovoljan sam što sam postigao kao igrač u Hajduku, zadovoljan sam s Akademijom jer doći u finale Lige prvaka je velika stvar. Hvala supruzi Nadi koja je odlučila 2019. godine da se vratimo doma i pogodila je trenutak. Gledao sam film o Kukoču ima par dana i dužnost Splita i Dalmacije je da otvori mladima vrata da budu još bolji. - emotivan je bio šjor Boro u svom izlaganju nakon preuzimanja nagrade. 

Boro Primorac rođen je u Mostaru 5. prosinca 1954. godine. Od 1977. do 1983. godine bio je član momčadi Hajduka s kojim je u prvenstvenoj sezoni 1978./79. osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Za Hajduk je odigrao 283 utakmice i postigao 53 zgoditka. Nakon Hajduka odlazi u Francusku i od 1983. do 1986. godine igra za Lille, da bi igračku karijeru završio u Cannesu za koji nastupa od 1986. do 1992. godine. 

Po okončanju igračke karijere bavi se trenerskim poslom, koji je obavljao u Cannesu, zatim u Nagoyi, a od 1996. do 2018. godine član je stručnog stožera londonskog Arsenala, gdje je bio prvi suradnik Arsena Wengera. Legendarni francuski trener se javio putem video linka za Hajduk Digital TV te je s posebnim zadovoljstvom prenio svoje dojmove o svom odanom i pouzdanom suradniku s koji je radio dugi niz godina. 

- Mi smo bili više od suradnika. On je dolazio kod mene kući, kao i ja kod njega, gledati nogomet. Kao prvo, on je vrlo inteligentan čovjek. Kad radite u velikom klubu konstantno ste pod ogromnim pritiskom,  a on je izuzetno lojalan i diskretan. Veliki je zaljubljenik u nogomet, strastven kad je u pitanju igra, ali jedna od njegovih najvažnijih osobina je to što voli igrače. Rekao bih da svaki igrač koji je bio kod nas u klubu ima lijepe uspomene na Boru, a igrače ne možete prevariti. Također, on zna dobro posložiti prioritete i dati jasnu i kratku ocjenu situacije. Pored svega toga, dobro smo se razumjeli i poštivali međusobno. Zbog svega toga, izuzetno sam sretan što je dobio nagradu jer je on cijeli život posvetio unaprjeđenju nogometne igre. Drago mi je što mu mogu čestitati na itekako zasluženoj nagradi - rekao je legendarni francuski trener. 

Biranim riječima o voditelju Akademije Bijelih govorio je i njegov suigrač i kapetan Ivica Šurjak koji je upravo ovu istu nagradu primio prošle godine. Upravo je legendarni krilni igrač Hajduka jedan od zaslužnijih što je Primorac došao u Hajduk. 

- Tada su mi iz Uprave rekli da moram u Mostar. Nisam se bunio iako sam im rekao kako mislim da bi takve stvari trebali odrađivati ljudi koji su zaduženi za to, ali njima je bio cilj da pokažu kako ga na Poljudu žele i igrači. Ne postoji ništa lipše nego živjeti u Splitu i igrati u Hajduka. I on mi je dao ruku. - prepričavao je Šurjak. 

Vrijedno je istaknuti da su se od dolaska šjor Bore Primorca na čelo klupske škole nogometa afirmirali brojni mladi nogometaši, koji su danas prvotimci. Kruna njegovog rada na čelu Akademije HNK Hajduk Luka Kaliterna, je ovogodišnje osvajanje drugog mjesta u Ligi prvaka mladih. Bilo je to prvo finale koje je u organizaciji UEFA-e igrao jedan nogometni klub iz Hrvatske. 

A upravo ovaj izniman uspjeh prepoznat je i od strane Splitskog saveza športova koji je mlade hajdukovce nagradio za doprinos i promociju splitskog sporta na velikoj europskoj sceni. Nagradu je u ime Kluba preuzeo predsjednik Uprave Lukša Jakobušić.

Trofej Fabjan Kaliterna dobio je još Milivoj Bebić.

20/9/2023 - 16:18 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr