Mobile menu
Biografski film o legendarnom hajdukovcu osvojio nagradu za najbolji sportski dokumentarac...

Biografski film o legendarnom hajdukovcu osvojio nagradu za najbolji sportski dokumentarac...

 
29/7/2020 - 08:11 sati
Ostale vijesti

Dokumentarni film “Ivanova igra” redatelja Tomislava Žaje osvojio je nagradu za najbolji sportski dokumentarac na Austria International Film Festivalu, a nakon festivalskih prikazivanja u Francuskoj, Rusiji, Grčkoj, Izraelu i SAD-u u međuvremenu je uvršten i u programe International Sound & Music Film Festivala u Puli, Liburnija Film Festivala u Opatiji, Garden Route International Film Festivala u Južnoj Africi i Ananse Cinema International Film Festivala u Gani. Film Ivanova igra nastao je uz potporu HAVC-a i UEFA-e, a svjetsku distribuciju je preuzela tvrtka Antipode Films iz Moskve.

Ivanova igra je biografski film o legendarnom Hajdukovom nogometašu Ivanu Gudelju, koji je na vrhuncu karijere obolio od virusa hepatitis B. Ovaj izvanredni sportaš nije klonuo duhom, nego se nastavio boriti, ovaj put daleko od publike i svjetla reflektora, sam protiv nevidljivog protivnika.


– Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa. Jer, u jednom trenutku ste na vrhu i želi vas Real Madrid, a u drugom ste sami, gotovo zaboravljeni, prepušteni borbi za život pitajući se ima li života nakon nogometa, ima li nade i smisla. No, pun uspona i padova, život donosi i puno sreće, pa sam naučio cijeniti svaku sekundu. Danas znam da se moj trnoviti put isplatio, što me čini neizmjerno ponosnim – kazao je Ivan Gudelj ovom prilikom.

Redatelj Tomislav Žaja je u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri kao producent, redatelj i scenarist radio na preko pedeset dokumentarnih filmova, a njegova djela su prisutna na filmskim festivalima i televizijama širom svijeta.

– Iznimno poštujem Ivana Gudelja i od njega sam mnogo naučio. Potakao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim osvariti te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami. Ovo je film nade. A da bi nada postala stvarnost, u životu je, baš kao i u nogometu, potrebna vrhunska igra i vještina, gotovo umjetnost. Ivana Gudelja smatram umjetnikom nogometne i životne igre, koji svakog dana nastoji dati sve od sebe i odigrati na vrhunskoj razini – kazao je Žaja.

IVANOVA IGRA
redatelj: Tomislav Žaja, produkcija: Gral Film / 52 min. / 2019.

Austria International Film Festival, Beč 2020.
– Nagrada za najbolji sportski dokumentarac

Play Film Festival, Pariz 2020.
– Nominacija za najbolji dokumentarni film

Interdoc Film Festival, Moskva 2020.
– Službeni program

South East European Film Festival, Los Angeles 2020.
– Službeni program

Marathon Film Festival, Atena 2020.
– Službeni program

Near Nazareth Film Festival, Afula – Izrael 2020.
– Službeni program

Garden Route International Film Festival, Knysna – Južna Afrika 2020.
– Službeni program

International Sound & Film Music Festival, Pula 2020.
– Službeni program

Liburnia Film Festival, Opatija 2020.
– Službeni program

Ananse Cinema International Film Festival, Cape Coast – Gana 2020.
– Službeni program

29/7/2020 - 08:11 sati
Ostale vijesti