Mobile menu
Autor barba Lukine biste: Radi se o vrlo snažnom karakteru, bio je to veliki izazov!

Autor barba Lukine biste: Radi se o vrlo snažnom karakteru, bio je to veliki izazov!

 
21/3/2019 - 12:01 sati
Prva momčad
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk

Bista barba Luke Kaliterne, koja je otkrivena u ponedjeljak na svečanosti obilježavanja 100. rođendana Akademije HNK Hajduk “Luka Kaliterna”, autorsko je djelo mladog kaštelanskog umjetnika Davora Kamenjarina. Autor je svoj rad u gipsu izradio za premijernu izvedbu “Kraljice lopte”, operete Ive Tijardovića koja je na Poljudu krajem lipnja 2017. izvedena nakon 91 godine. Uoči proslave 100. rođendana Akademije bista je izlivena u bronci i takva premijerno predstavljena javnosti.

- Iznimna mi je čast pripala što sam imao mogućnost raditi na bisti jednog tako velikog čovjeka. Drago mi je zbog barba Lukinog karaktera, značaju kojeg ima, Hajduka… - istaknuo je mladi kipar Kamenjarin.

- Radi se o vrlo snažnom karakteru, jakoj ličnosti, velik je stoga izazov bio izraditi bistu koja treba značiti svime time. U pripremi sam puno čitao o barba Luki, slušao, trebao sam ga prethodno moći potpuno vizualizirati kako bi rad bio što vjerodostojniji. Na kraju sam, nadam se, to i uspio, reakcije mojih profesora i kolega s Umjetničke akademije u Splitu te ostale javnosti su pozitivne. I ja sam zadovoljan. Drago mi je što sam tim radom izašao izvan dotadašnjih okvira, izvan okvira jednog nastavnog projekta. 

Bista Barba Luke predstavljena je na rođendanskoj proslavi Akademije, daleko od nekih izložbenih prostora na koje su umjetnici navikli...
- Cijeli taj događaj me ugodno iznenadio, bio je to prilično emotivan dan za mene. Vezan sam uz Klub, rođen sam i živim u Kaštelima, Hajduk uvijek nekako diše u i oko nas, u svakoj pori, ali ovo je za mene bilo ipak nešto novo. San je raditi za Hajduk, hvala gospodinu Jurici Gizdiću koji je inicirao da se bista svečano otkrije i dobije svoje trajno i zasluženo mjesto na Poljudu - poručio je na kraju mladi autor Kamenjarin.

21/3/2019 - 12:01 sati
Prva momčad
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk