Mobile menu
Audiodeskripcija na Poljudu: Slijepim i slabovidnim osobama omogućeno praćenje Hajdukovih utakmica

Audiodeskripcija na Poljudu: Slijepim i slabovidnim osobama omogućeno praćenje Hajdukovih utakmica

 
9/2/2020 - 14:54 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Hajduk - Lokomotiva 1:0 (Split, 8/2/2020)"

Prvenstvena utakmica Hajduka i Lokomotive će se osim pobjede Bijelih zasigurno pamtiti po tome što je grupa od petero slijepih i slabovidnih osoba mogla pratiti zbivanja na travnjaku pomoću uređaja za audiodeskripciju. HNK Hajduk kroz čitavu svoju povijest u fokus stavlja odgovornost prema društvu i zajednici u kojoj djeluje i ovo je samo nastavak niza brojnih humanitarnih akcija i projekata u kojima je želja da Klub i Poljud budu pristupačni svim navijačima kako bi im se omogućio kvalitetan doživljaj Hajdukovih utakmica.

Na Poljudu je susretu nazočilo i pet slijepih osoba iz Županijske udruge slijepih Split. Oni su zauzeli svoje mjesto u B novinarskoj loži te su uz pomoć dvojice komentatora pomoću audiodeskripcije pratili susret. 

- Ovo je plemenita odluka Hajduka kojom se i našim članovima omogućuje pratiti utakmice s videćim ljudima na stadionu. Vrlo sam sretan što smo doživjeli da mi, slijepe osobe, a posebno one koji pratimo Hajduka, koji je mnogim Dalmatincima više od kluba, imamo priliku na licu mjesta uživati u utakmici. - oduševljenje nije mogao sakriti Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.

Frane Vuka i Mirko Ćapeta dvojac je koji se našao u ulozi komentatora. Frane je bio zadužen za opisivanje događanja s tribine i travnjaka, dok je Mirko komentirao utakmicu sa sportskog aspekta. Slijepim i slabovidnim osobama su putem bluetooth slušalica prenosili sve detalje koji su se događali tijekom 90 minuta poljudskog ogleda.

- Ponosni smo i sretni što je Hajduk pružio veliku priliku i mogućnost slabovidnim osobama da dožive utakmicu na drugačiji način. Nadamo se da ćemo pružiti ugodan osjećaj ljudima kako bi doživjeli veliku ljubav koju svi u Dalmaciji imamo prema Hajduku. - rekao nam je Frane Vuka koji je zaposlen kao turistički vodič, dok je Ćapeta trener u omladinskom pogonu NK Solin. 

- Na poseban način prenosimo utakmicu Hajduka. Vrše se opisi svih mogućih detalja, počevši od boja dresova, pa preko gestikulacija igrača na terenu. Zatim prenosimo i s kojom se nogom izvodi aut, slobodni udarac i neke općenite informacije. Nas dvojica smo već uigran tim, nadamo se da će u budućnosti biti još i bolji. - poručio je Vuka.

Hajduk tako ponovno pokazuje senzibilitet za slijepe i slabovidne osobe koje je već ugostio prošlog prosinca u utakmici s Istrom 1961, na Obiteljskoj tribini poljudskog stadiona. Slijepe i slabovidne osobe dobile su priliku biti uživo dio sjajne atmosfere Poljuda, odnosno na licu mjesta uživati u pobjedi voljenog Kluba. Sreća i nasmiješena lica zalog su da će se ova pozitivna praksa nastaviti i u budućnosti.

9/2/2020 - 14:54 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr