Mobile menu
Hajduk

Stadion Poljud

> Virtualna šetnja stadionom, > Posjet Poljudu

Split je grad sporta, umjetnosti, bogate povijesti i baštine. Ali Split je i grad mladosti, grad pun srca, raskoši i ljepote.

Jedna od takvih ljepota, kojoj su Splićani svojim temperamentom pridodali naziv ljepotice je i Poljudska ljepotica.

Gradski stadion, izgrađen 1979. godine, u prelijepom dijelu grada, Poljudu.
U svoj svojoj raskoši, u obliku školjke, uklapa se, bas kao da je tu od davnina, u vizure mediteranskog miljea, do kojeg gotovo dopiru morski valovi. Arhitektonski je to objekt koji funkcionalnošću i tehničkim značajkama spada u vrh svjetskih standarda i ponosno se može nositi sa stadionima izgrađenim diljem svijeta.

Tu su se smjenjivali brojni događaji, susreti sportaša Mediterana, obarali rekordi u atletici, tu je Hajduk ugošćavao europske i svjetske momčadi.
Tu se navijalo, tu se radovalo, tu se ljutilo, jer Split ima temperamentnu navijačku publiku, mediteranski otvorenu, prkosnu.

Magični stadion

Tu je slavna Torcida, vjerni pratitelj Hajdukovih pobjeda i poraza. Magični je to stadion, koji je osvijetljen sa 630 reflektora, noću podsjeća na upravo spušteni svemirski brod. Krasi ga glas jednog od najbolje osvijetljenih stadiona na svijetu. I tako "od školjke do broda", stadion je izgrađen 1979. godine, u sklopu izgradnje sportskih objekata za VIII. mediteranske igre. Zahtjevan je to bio sportski događaj koji je stekao ugled sportskog događaja najviše klase. Ostaju igre upisane i po sportskim objektima, poglavito po stadionu o kojem se pisalo kao o "čudu".

Jer doista, on je mamio poglede i znatiželjnika, ali i stručnjaka.

Autor projekta profesor dr. Boris Magaš, kreirao je veličanstvenu betonsku konstrukciju koja fascinira rasponom kupole, koja se natkriljuje nad istočnom i zapadnom tribinom. Kapacitet sjedećih mjesta na "Poljudskoj ljepotici" je 33.987. Sam osjećaj uzavrelog Poljuda teško je opisati, treba ga osjetiti i saživjeti, naravno sa besmrtnim Hajdukom.

Virtualnu šetnju stadionom pogledajte ovdje.