Mobile menu
U posjetu Hajduku predstavnici najstarijeg živućeg engleskog kluba

U posjetu Hajduku predstavnici najstarijeg živućeg engleskog kluba

 
30/4/2016 - 17:41 sati
Klub
Autor: Duje Biuk
Foto: hajduk.hr

Zanimljivu posjetu doživjeli smo u subotnje jutro u prostorijama poljudskog stadiona. 

Na inicijativu bivšeg igrača Hajduka, Frane Bućana u posjet su nam stigli članovi uprave i igrači Civil Service FC, kluba iz Londona koji je bio jedan od 11 osnivača Engleske Premier Lige. Da zanimljivost bude još veća, jedini klub od izvornih osnivača koji još postoji. U pratnji vodiča Frane Grgurevića razgledali su trofejne dvorane i ostale sadržaje na stadionu, a za uspomenu su se slikali na središnjem terenu stadiona u Poljudu.

Dragi gosti iz Velike Britanije ostali su zapanjeni pričama i uspjesima našeg kluba, a s posebnom su pozornošću slušali izlaganje o osvojenom Kupu Maršala Tita 1991. godine. Hajduk je gostima iz Londona dao na poklon nekoliko šalova i suvenira, a predsjednik Civil Servicea, James Kellett kao uspomenu darovao je zastavicu i kravatu s obilježjima najstarijeg osnivača Premier lige.

Nakon primopredaje darova, predsjednik James Kellet je rekao:

''Jedni smo od osnivača engleske Premier Lige. Osnovani smo 1863. i ponosni smo na svoju povijest. Jedan smo od prvih klubova koji je išao na europsku turneju početkom 20. stoljeća (1901. godine), igrali smo protiv Real Madrida i Barcelone koje smo i pobjeđivali u nekoliko navrata. Danas, naravno to ne bi mogli, ali ponosni smo na taj uspjeh."

Zbog svog iznimnog doprinosa kroz nogometnu povijest, klub je počasni član Real Madrida i Slavije iz Praga s kojom i Hajduk ima potpisan ugovor o suradnji potpisan prije 105. rođendana.

''U Split smo došli preko našeg bugarskog prijatelja Radislava koji nas je vodio i u matičnu zemlju u posjetu tamošnjim klubovima. Imamo dobre veze s Hrvatskom.''

Velika zanimljivost krasi ovaj klub, a to je da su prvi put u povijesti odigrali nogometnu utakmicu ispred Buckinghamske palače u čast obilježavanja 150 godina Engleskog nogometnog saveza. Protivnik im je bio Polytechnic FC, klub osnovan daleke 1875. godine:

''Pozvani smo od strane princa Williama, vojvode od Cambridgea, u čast obilježavanja 150 godina Engleskog nogometnog saveza. Izgubili smo, ali bilo je to predivno iskustvo. Princ nam je u šali rekao da budemo oprezno jer ćemo inače odgovarati kraljici Elizabeti ukoliko se razbije ijedan njen prozor.''

Poslije razgledavanja otišli su i do obližnjeg Fan Shopa Hajduka kupiti suvenire i darove za najbliže, a svoj dolazak najavili su i za iduću godinu.

30/4/2016 - 17:41 sati
Klub
Autor: Duje Biuk
Foto: hajduk.hr