Mobile menu
Stručni osvrt Stipe Pletikose: Brøndby nije bolji od nas, a ključ pobjede bit će bokovi i obrana

Stručni osvrt Stipe Pletikose: Brøndby nije bolji od nas, a ključ pobjede bit će bokovi i obrana

 
31/7/2017 - 13:44 sati
Prva momčad
Foto: hajduk.hr

Prije utakmice u Danskoj Brøndby je za mene bio nepoznanica. S obzirom na velika ulaganja vlasnika u klub, očekivao sam i nešto više od njih. No, po kvaliteti smo „50 – 50“ što je pokazala i igra. Najviše su me oduševili Zoran Nižić i Borja López koji su bili izvanredno uigrani. Posebno to oduševljava zbog činjenice da je Lopez tek došao, a Nižić pokazao da je izrastao u dobrog stopera i vođu na terenu. Zaista dobro funkcioniraju zajedno. Svidio mi se također i izvanredni Dante Stipica koji je dobio puno na samopouzdanju i izrastao u lidera što se vidi po interakcijama između njega i suigrača, za koje se vidi da mu vjeruju. Impresionirao me jedan detalj iz prve utakmice, a to su njegova precizna ispucavanja lopte u zonu u kojoj se Marko Futacs nalazi, koja nisu bezveze napucane lopte nego daju dimenziju više igri Hajduka. Osim toga, počeo je brzo vraćati loptu u igru, bilo volejem ili rukom i jako je napredovao u tom segmentu igre važnom za moderne vratare. Daje mi to za pravo reći da je danas jedan od nositelja naše igre.

Ukupno govoreći, mislim da smo u Danskoj vidjeli dvije podjednake momčadi. Oni su pokušavali kroz nekoliko poluprilika, ali nisu imali nijednu izraženu šansu. S druge strane, mi smo čekali prilike iz kontranapada i oduzete lopte kad bismo izašli iz njihovog 'presinga'.  Upravo tu vidim ključ pobjede u drugoj utakmici. Bitno je da u situacijama kad uzmemo loptu ispred našeg gola, a oni nas počnu pritiskati jedan na jedan i stvarati neugodnosti, izađemo što više na bok. Da brzom loptom tražimo Nikolu Vlašića ili Antu Ercega i što prije dođemo do njihovog gola i prilike za pogodak, a da nam u takvoj igri bekovi Hysen Memolla i Fran Tudor ne „pate“. Njihova kvaliteta nije upitna, ali možda u očima publike ne dolaze toliko do izražaja s obzirom na napadački koncept igre. U uzvratnoj utakmici svi moraju preuzeti više rizika jer nam treba pobjeda, a tu su, još jednom ponavljam, bokovi ključni.

Uoči uzvratne utakmice važno je da trener homogenizira i dobro pripremi momčad. Igračima mogu poručiti da se koncentriraju samo na sebe. Ako pokažu koncentraciju u obrani kao dosad, to je pravi put i sigurno će nas znati razveseliti, ne samo u četvrtak nego i cijele sezone. Dvije stvari jako me vesele, a to je da je momčad ostala na okupu i da joj je to velika prednost te široka klupa koja nam daje nadu da i u prvenstvu ove godine možemo konkurirati za ono što nam po tradiciji i povijesti pripada, a to je titula.

31/7/2017 - 13:44 sati
Prva momčad
Foto: hajduk.hr