Mobile menu
IN MEMORIAM: Branko Parađina

IN MEMORIAM: Branko Parađina

 
15/9/2014 - 17:06 sati
Klub

Napustio nas je još jedan istaknuti član Hajdukove obitelji. U 96. godini 15. rujna 2014. umro je Branko Parađina. Bio je glavni tajnik kluba od 1947. do 1949. godine, kada je Hajduk djelovao kao Fiskulturno i Sportsko društvo, a pored nogometne sekcije u sklopu društva još su djelovale plivačka, veslačka i košarkaška sekcija. Razdvajanjem Fiskulturnog društva Hajduk na klubove, Branko i dalje ostaje tajnik Nogometnog kluba Hajduk, te dužnost obnaša do 1952. godine. Prestankom obnašanja dužnosti tajnika Branko i dalje nastavlja dugi niz godina u klubu kao član Uprave kluba.

Branko Parađina rođen je u Splitu, 10. travnja 1919. godine. Već kao mladi splitski učenik zavolio je sport posebno nogomet, te je bio aktivni nogometaš splitskog kluba Majstor s mora.

Treba reći da je Branko završio pravni fakultet, a dugi niz godina je obnašao dužnost šefa protokola Grada Splita, a istu dužnost voditelja službe protokola obnašao je za vrijeme Osmih mediteranskih igara u Splitu, 1979. godine.

Višegodišnji je predsjednik splitskog Kulturnog umjetničkog društva Jedinstvo, a napisao je i knjigu "Splitu u pohode" u kojoj kao nekadašnji šef protokola grada opisao posjete brojnih svjetskih državnika i uglednika Gradu Splitu.

Bio je prava sportska enciklopedija. Ludo je bio zaljubljen u rodni Split, poglavito splitski sport, a naročito jasno u svog Hajduka kojem je bio odan do kraja života. Redovan je bio na klupskim utakmicama dok su mu god godine i zdrastveno stanje dopuštale.

Posljednji ispraćaj Branka Parađine bit će u četvrtak u 17 sati na splitskom groblju Lovrinac.

J. Gizdić

15/9/2014 - 17:06 sati
Klub