Mobile menu
Hajdukovac Ante Žanetić bio je prvi Hrvat u najboljih 11 na svijetu

Hajdukovac Ante Žanetić bio je prvi Hrvat u najboljih 11 na svijetu

 
12/1/2016 - 17:51 sati
Klub
Autor: Alen Orlić
Foto: hajduk.hr

Sjajno postignuće Zadranina Luke Modrića, koji je na gala svečanosti FIFA-ine Zlatne lopte u Zurichu izabran u najbolju momčad na svijetu podsjetilo nas je na jednog Hajdukovog legendarnog nogometaša koji je pred više od pola stoljeća kao prvi Hrvat uvršten u najbolji 11 na svijetu.   

Riječ je Anti Žanetiću Luliju, legendarnom reprezentativcu Hajduka, članu zlatne generacije iz pedesetih godina prošlog stoljeća koji je 1960. godine nakon što je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu te srebra na Europskom prvenstvu iste godine u Parizu uvršten u najbolju momčad svijeta. 

Bio je to izbor uglednog nogometnog časopisa „World Soccer“, a Žanetić se našao u momčad s velikanima poput Pelea, Di Stefana, Puskasa..., a ta momčad sačuvana je i na muralu koji je Žanetiću u čast napravljen u njegovom rodnom Blatu na Korčuli. 

Izradu murala organizirala je i realizirala Torcida iz Blata, uz svekoliku pomoć i odobravanje mještana, kao i Lulijeve sestre Katje Vlatko

Najbolju momčad na svijetu 1960. godine prema izboru World Soccera činili su: Gyula Grosics (Mađarska), Orvar Bergmark (Švedska), Nilton Dos Santos (Brazil), Martin Verges (Španjolska), Jose Santamaria (Španjolska), Ante Žanetić (Jugoslavija), Pele (Brazil), Ferenc Puskas (Mađarska), Julinho (Brazil), Alfredo Di Stefano (Španjolska), Francisco Gento (Španjolska).  

Kao što je poznato Ante Žanetić Luli, rođen je 1936. godine u Blatu, a preminuo je krajem 2014. godine u Wollongongu u dalekoj Australiji. 

 Žanetić je bio igrač sredine terena, a za Hajduk je nastupao do ljeta 1961. godine kada je emigrirao iz Jugoslavije. U Hajduku je odigrao 254 utakmice i postigao 41 zgoditak. Emigirirao je iz bivše države i igrao potom u Belgiji za FC Brugge. Iz Belgije je odselio u Australiju gdje je kratko bio trener Croatije iz Sydneya.

Žanetić je za A reprezentaciju Jugoslavije, kao nogometaš Hajduka, od 1959. do 1960. godine, odigrao 15 utakmica i postigao dva zgoditka. Debitirao je protiv SR Njemačke u prijateljskoj utakmici u Hanoveru 20. prosinca 1959. godine (1:1), a od reprezentacije se oprostio se u finalu Olimpijskih igara u Rimu 10. rujna 1960. godine protiv Danske (3:1). 

Nositelj je zlatne olimpijske medalje. Nastupio je na Europskom prvenstvu u Francuskoj 1960. godine, gdje je osvojio srebrnu medalju, a sudionik je i velikog finala kada je reprezentacija SSSR-a pobijedila Jugoslaviju s 2:1.

12/1/2016 - 17:51 sati
Klub
Autor: Alen Orlić
Foto: hajduk.hr