Mobile menu
Poljaci najbrojniji posjetitelji, Britanci oduševljeni Poljudom

Poljaci najbrojniji posjetitelji, Britanci oduševljeni Poljudom

 
12/7/2019 - 19:06 sati
Klub
Foto: Arhiva Robert Matić / HNK Hajduk

Ljeto je period intenzivne posjećenosti Hajdukovih trofejnih dvorana. Godišnje poljudskim Stadium tourom prodefilira više od 10 tisuća posjetitelja. U proljeće i jesen dominiraju školske ekskurzije i djeca iz cijele Hrvatske dive se Hajdukovim trofejima i bogatoj povijesti. Ljeti su posjetitelji uglavnom turisti iz cijeloga svijeta, ali i  državljani Hrvatske i zemalja u okruženju koji žive i rade u inozemstvu. Od jutarnjih do večernjih sati izmjenjuju se grupe znatiželjnih gostiju, koji ne mogu zatomiti oduševljenje kada uđu u impresivne trofejne dvorane Kluba. Sa zanimanjem se razgledavaju trofeji, pokloni, dresovi, ali isto tako i stare fotografije od kojih svaka ima svoju vrijednu i zanimljivu priču.

Domaći posjetitelji koji stižu iz svih krajeva Hrvatske i svijeta odnedavno detaljno mogu razgledati čak pet vitrina s artefaktima iz bogate povijesti Kluba povezanih uz velikane poput Bernarda Vukasa, Frane Matošića, Vladimira Beare, Slavka Luštice i Ivice Hlevnjaka, a u planu je postavljanje novih.

- Posebno zadovoljstvo posjetiteljima predstavlja fotografiranje u Novinarskom salonu, a  potom slijedi najveće uzbuđenje, silazak do poljudskog travnjaka. Posjetitelji su mahom oduševljeni arhitekturom remek djela velikog arhitekta Borisa Magaša, poljudske betonske školjke, koja i 40 godina nakon gradnje djeluje impresivno. Inozemni posjetitelji ističu neprolaznu ljepotu stadiona, njegovu arhitekturu i samostojeću krovnu konstrukciju - istaknuo je voditelj Stadium toura Frano Grgurević

Struktura inozemnih posjetitelja također je interesantna. Najviše je gostiju iz Poljske, posebno navijača prijateljskog kluba Gornik Zabrze. Potom slijede Britanci, pravi zaljubljenici u nogomet opsjednuti tradicijom i oduševljeni onim što je na Poljudu očuvano već više od 108 godina. Tu je i mnogo dodirnih točaka tijekom tog dugog perioda, od slavne utakmice protiv momčadi britanske vojske u Bariju, preko Vukasovog nastupa za Europu protiv Velike Britanije u Belfastu, legendarne Bearine fotografije s Highburyja, rekordne pobjede protiv Manchester Uniteda od 6:0, do niza utakmica protiv klubova s otoka. Na tom spisku su Arsenal, Aston Villa, Everton, Newcastle, Fulham, Hibernians, Dundee United, Wrexham ... kao i dva legendarna polufinala protiv Leeds Uniteda 73. (Kup pobjednika kupova) i Tottenhama 84. (Kup UEFA). Mnogim navijačima europskog prvaka Liverpoola prorade emocije i uz novinski isječak nastupa velikog Kevina Keegana na Poljudu u  dresu HSV-a 1980. godine. Veliki broj posjetitelja Poljuda dolazi iz zemalja Beneluksa, posebno Belgije i većina emotivno reagira na spomen velikog trenera Tomislava Ivića, a u trofejnim dvoranama je i niz poklona vezanih uz njihove klubove poput nizozemskog Ajaxa i belgijskih RWDM-a, Beverena, Liersea, Genta, Club Bruggea...

Posjetitelji stižu i s američkog kontinenta, iz Australije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Španjolske, Portugala, kao i iz mnogih zemalja bivšeg istočnog bloka. Tu su i susjedi Talijani koji pamte pokojnog Pietra Menneu, osvajača dvaju zlatnih medalja na Mediteranskim igrama, a Poljud je i mjesto na kojem je započela reprezentativna karijera legendarnog Paola Maldinija.

'Praksa na Poljudu je da svi novi igrači prošetaju trofejnim dvoranama i upoznaju se s bogatom poviješću svog novog kluba' - zaključio je Grgurević.   

Stadium tour na Poljudu dostupan je svakog radnog dana od 10 do 19 sati, vikendom je potrebno provjeriti raspoloživost termina, a na dan utakmice postoje određena ograničenja.

Informacije se mogu dobiti putem maila i mobitela: 
visit-poljud@hajduk.hr, mob: +385992552160.

12/7/2019 - 19:06 sati
Klub
Foto: Arhiva Robert Matić / HNK Hajduk