Mobile menu
Oreščanin: Na Kupresu imamo idealne uvjete za rad

Oreščanin: Na Kupresu imamo idealne uvjete za rad

 
7/8/2018 - 10:10 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr
Hajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme KupresHajduk II - pripreme Kupres
Hajduk II - pripreme Kupres

Druga momčad Hajduka nalazi se na desetodnevnim pripremama na Kupresu. Bijeli će na igralištu hotela Adria ski trenirati do srijede, kada će otputovati u Široki Brijeg i odigrati prijateljsku utakmicu sa Širokim te se potom vratiti u Split. Stručni stožer na čijem je čelu trener Siniša Oreščanin na raspolaganju ima 22 igrača i dva vratara.

- Smatramo da je to optimalna brojka koja nam omogućava kvalitetan rad, a ove pripreme su nam to i potvrdile. Ponovit ću opet kako je vođenje druge momčadi uvijek specifično, nekoliko igrača priključeno je prvoj momčadi te smo odmah reagirali i priključili momčadi nekoliko bivših kadeta rođenih 2001. godine. Na samom početku dvotjednih priprema u Splitu priključili su nam se Ivan Brnić, Mario Vušković i Ivan Šarić, a potom smo na ovaj dio na Kupresu poveli i Bruna Jenjića i Marija Čuića. Ove godine situacija je dosta komfornija nego lani, za nama je već jedna drugoligaška sezona, sve skupa to puno bolje izgleda što se tiče kadra i naše vizije. Uz određeni broj starosjedilaca koji su nositelji naše ideje i pravila u svlačionici, poput kapetana Josipa Bašića, Ivice Batarela, Luke Pasaričeka, Mate Šute ... tu je i veliki broj reprezentativaca u mlađim uzrasnim kategorijama, a na nama je da od toga napravimo skladnu cjelinu. Svi treninzi bazirani su na tjednim mikrociklusima. U Splitu smo uglavnom radili na obrani i presingu, dok je na Kupresu naglasak na fazi napada i kontrapresingu.

Kada se prosječnom pratitelju nogometnih zbivanja spomenu pripreme na Kupresu, on uglavnom pomisli na susjednu dugu uzbrdicu i nizanje sprinteva.

- Da, često se pripreme mistificiraju, misli se kako je to period u kojem nešto treba akumulirati. Konkretno, naših deset dana na Kupresu sigurno nije dovoljno da bi u njih stalo sve što je potrebno za kvalitetnu pripremu za sezonu. Dugo sam slagao stožer s kojim surađujem i naša metodologija bazira se na sasvim suprotnim postulatima. Naši igrači na ovim pripremama rade dva puta dnevno. Ujutro se radi na vježbama pokretljivosti i razgibavanju, a tijekom popodnevnog treninga fokus je na jakom intenzitetu i kvalitetnoj izvedbi. Nekome sa strane može izgledati kako ne radimo vježbe snage, ali to nije slučaj. Sveobuhvatnom analizom koju provode razni segmenti stožera, kod igrača se lociraju individualno eventualne slabe točke i onda se na njima radi ciljano. Svaki trening je koncipiran kroz situacijske igre tijekom kojih rješavamo probleme u stvarnim situacijama kakve će nam se dogoditi i tijekom utakmica. Tu igračima usađujemo način na koji želimo igrati i nema velike razlike u treninzima na Poljudu i ovdje na Kupresu.

Ovih deset dana ipak će vam donijeti nekakvu dodanu vrijednost.

- Naravno, igračima prvenstveno pogoduju ove temperature koje su i petnaestak stupnjeva niže nego u Splitu. Isto tako, izbjegli smo sav onaj šušur vezan za početak sezone i deset dana možemo biti posvećeni samo sebi i nogometnom razvoju. Moram se zahvaliti našim domaćinima na gostoljubivosti i odličnim uvjetima. U hotelu nam je na raspolaganju bazen, sauna i teretana, a igralište je udaljeno svega dvadesetak metara. Zajednički desetodnevni boravak bitan je i za stvaranje kohezije, jednog zajedništva mladih igrača pristiglih iz Akademije i onih koji su na svojim leđima iznijeli prethodnu sezonu. Bitno je da momčad diše zajedno i razvija osjećaj pripadnosti grupi. U potpunom miru na Kupresu imamo idealne uvjete za razgovore i analize, koji su bitan segment funkcioniranja ove momčadi.

Prehrana sportaša je nešto o čemu se dosta priča i piše u posljednje vrijeme.

- I to je bitan segment, ali to je nešto što igrači prvenstveno trebaju imati usađeno u svoj genetski kod. Mi u ovakvim uvjetima možemo djelovati edukativno, pokazati im što je sve potrebno ispravno i kvalitetno napraviti u jednom mini ciklusu kako bi na utakmici bili u najoptimalnijem stanju. To se odnosi na pripremu za trening, razgibavanje, istezanje, masažu te na koncu i prehranu, koju je u ovakvim uvjetima lakše kontrolirati i prilagoditi sportašima. 

7/8/2018 - 10:10 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr