Mobile menu
Na Poljudu otkriven spomenik Frani Matošiću

Na Poljudu otkriven spomenik Frani Matošiću

 
13/2/2021 - 13:59 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr
Obilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani MatošićuObilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani Matošiću
Obilježavanje 110. rođendana: Na Poljudu otkriven spomenik Frani Matošiću

Hajduk je danas sukladno epidemiološkim  mjerama svečano obilježio 110. rođendan Kluba. Sve je počelo tradicionalnom misom zadušnicom za sve preminule nogometaše, trenere, dužnosnike, djelatnike, članove i navijače, koja je održana u crkvi Svetog Ante na Poljudu. 

Potom su predsjednik Uprave Lukša Jakobušić, predsjednik Skupštine Vinko Radovani i kroničar Kluba Jurica Gizdić, položili vijence i zapalili svijeće na spomen ploči poginulim navijačima u Domovinskom ratu koja se nalazi na sjevernoj tribini  te na klupskoj grobnici na groblju Lovrinac u čast svih preminulih hajdukovaca, koji počivaju kako na Lovrincu tako i diljem Hrvatske i svijeta. 

Najsvečaniji dio obilježavanja Hajdukova 110. rođendana bilo je otkrivanje spomenika legendarnom kapetanu Frani Matošiću, nogometašu s najviše odigranih utakmica i postignutih zgoditaka u klupskoj povijesti. Spomenik se nalazi ispred stadiona na Poljudu, a djelo je mladog kipara Davora Kamenjarina

Na početku svečanosti sve nazočne pozdravio je predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić, posebno obitelj Frane Matošića, kćerke Katju Spain i Milojku Reić, gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Matu Omazića, klupske veterane, predstavnike Torcide, Udruge Naš Hajduk, Bilog srca….

U svom govoru je istaknuo ulogu Frane Matošića u klupskoj povijesti, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli izgradnji spomenika. U ime veterana Kluba nazočnima se obratio Ante Ivković, koji je također govorio o veličini  i autoritetu koji je Frane imao kako u Hajduku, tako i u gradu Splitu, u cijeloj Republici Hrvatskoj i šire.

O svom djelu je potom govorio autor spomenika  Davor Kamenjarin, uz zahvalu svima, a na samom kraju svima koji su sudjelovali u ovom projektu u ime obitelji Matošić, zahvalio je njegov unuk Frane – Dražen Spain

Uslijedilo je otkrivanje spomenika Frani Matošiću skidanjem Hajdukove zastave s istog, koji su zajedno obavili Franine kćerke Katja Spain i Milojka Reić, Franin suigrač i prijatelj Bogdan Kragić te predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić. 

U znak sjećanja na današnji dan potom je predsjednik Jakobušić, kćerkama od Frane Matošića, uručio dresove Hajduka, na kojima piše, otraga Frane Matošić, 739 nastupa, 729 zgoditaka, a sprijeda današnji datum, 13. veljače 2021., dan kada je otkriven spomenik njihovu ocu, Hajdukovu velikanu. 

Na samom kraju svečanosti praunuci od Frane Matošića: Ivan, Duje i Frane u ime obitelji u znak zahvalnosti na svemu što je učinio da se postavi spomenik njihovu pradjedu, predsjedniku Uprave Hajduka Lukši Jakobušiću, uručili su monografiju Frane Matošića, pod nazivom Frane Matošić, najveći kapetan i mali odljev spomenika upravo onakvog koji je danas svečano otkriven. 

13/2/2021 - 13:59 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr