Mobile menu
IZBORI ZA NADZORNI ODBOR 2018.: Ivica Močić

IZBORI ZA NADZORNI ODBOR 2018.: Ivica Močić

 
18/11/2018 - 19:43 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk
Produžite svoje članstvo za 2019. godinu!

1.  Jeste li član političke stranke i kako gledate na mogući upliv politike u sam rad kluba, s obzirom na to da je Grad ipak još uvijek većinski vlasnik Hajduka?

Nisam pripadnik, barem ne aktivni, niti jedne stranke i mislim da politici nije mjesto u sportu, posebno u vrhunskom. Znači politika na nižim razinama da pruži nekakav input malim sportskim kolektivima da se mogu održavati i funkcionirati, ali u sportu, u klubu kao što je Hajduk, u profesionalnom, mislim da politika ne bi trebala imati mjesta.

2.  Koji su parametri kojima bi na kraju mandata ocjenjivali svoj rad u NO?

Ako budem izabran u Nadzorni odbor, ako kolege i ja budemo postigli da NO zajedno sa svim strukturama u klubu, a posebno upravom, možemo izaći čista obraza, s čistim rezultatima, transparentno prema svim sudionicima u procesu stvaranja rezultata jednog kolektiva kao što je Hajduk.

3.  Zašto mislite da ste dobar kandidat za NO, koje vještine mislite da su vam prednost za tu ulogu, a gdje mislite da bi se još trebali educirati?

Ove godine “slavim” 50 godina rada u sportu, a posebno u nogometu. U jednom dijelu mog sportskog djelovanja bio sam predsjednik džudo kluba, a sve ostalo je manje-više vezano uz nogomet. Aktivno sam igrao u mlađim kategorijama Hajduka, kasnije sam bio predsjednik, dopredsjednik i član uprave nogometnog kluba GOŠK koji ima fantastičnu omladinsku školu iz koje smo iznjedrili u zadnje vrijeme tri aktualna reprezentativca Hrvatske. Gdje trenutačno ima 250-400 djece, zavisno od ljeta kad još treniraju pretpioniri, pioniri i sve kategorije. Prednost mi je rad s mladima. Drugo, po struci sam diplomirani ekonomist i dugo vremena, praktički 40 godina, radim u gospodarstvu. Znam što je upravljati, a znam što je i nadzirati. Vodio sam tvrtku, a tada sam imao ispod sebe podređene s kojima sam funkcionirao. Međutim, u svemu tome je najbitnije da čovjek pošteno i korektno odradi svoj posao. Kad se okrene iza sebe, da ne ostavlja nikakve mrlje i da misli da može raditi i upravljati određenim resursima koji su mu dani na raspolaganje. A posebno mislim da mi, a sebe smatram takvim, koji smo praktički vezani čitav život uz Hajduk, nećemo u najmanju ruku dozvoliti da se bilo kakav ugovor ili bilo što napravi na štetu Hajduka.

4.  Kako ocjenjujete trenutačno stanje u Hajduku i što biste vi drukčije napravili na mjestu aktualnog NO?

Aktualni Nadzorni odbor je u zadnje vrijeme radio poslove koji čak nisu u njegovoj nadležnosti, tj. dovedeni su u funkciju ili su se sami nametnuli tako da praktički upravljaju klubom. Čak i u vrijeme dok je bio predsjednik, dok nije smijenjen. Smatram da to nije posao Nadzornog odbora. Nadzorni odbor, normalno, treba raditi i funkcionirati prema važećem Statutu i tek ako mu se daju šire ovlasti, može nešto drugo raditi. Međutim, posao Nadzornog odbora bi bilo kontroliranje rada uprave i zaposlenika koji su bave financijama, ugovaranjem premija, ugovora s igračima i sa zaposlenicima kluba koji ovise o rezultatu. Da sam član Nadzornog odbora ili ako postanem član NO-a inzistirat ću da se premije, ugovori, sve... vežu uz rezultat jer ne može u Hajduku netko imati X eura plaću, a da mu se ne postavi uvjet. Napamet govorim, da odigra 30 utakmica, da postigne 15 golova ili ne znam što... Znači, igrači nisu stimulirani za napor i naprezanje već dobiju svoju plaću igrali ili ne igrali. Mislim da to nije dobro u sportu jer mi kad smo bili, dok sam ja igrao i kad smo težili rezultatu da ćemo ići na prvo mjesto ili nešto, bili smo vezani nekakvom obvezom. Moraš odigrati određeni postotak utakmica, ako si igrao napadača, morao si dati određeni broj golova itd. 

5.  Koji bi prioritet NO trebao biti u prvoj godini mandata,  a što bi se sve trebalo napraviti kroz četiri godine?

U prvoj godini mandata, a to je što hitnije, u prvih mjesec-dva sagledati trenutačnu situaciju, dati smjernice kako to ispraviti, a u četiri godine počistiti sve repove, napraviti platformu za buduće poslovanje i za budući Nadzorni odbor kojemu će biti puno lakše raditi. Kod nas se očito to u sportu brka. Hajduk je jedan od prvih pretvorbenih klubova, Hajduk je tvrtka i zna se što je. Moraš ekonomski poslovati. U biti u sportu. Kao prvo, trebali bi imati rezultat. To posebno važi za Hajduk koji mora biti do zadnja tri kola u borbi za prvo mjesto, biti svake godine najmanje u finalu Kupa, odgojiti u svakoj omladinskoj kategoriji, od pionira do kadeta i juniora svake godine za sljedeću. Znači, ako govorimo o pionirima, trener mora izbaciti 5-6 igrača koji će ići u kadete, 5-6 iz kadeta u juniore, iz juniora u drugu momčad, iz druge momčadi za prvu momčad... Jer, nažalost, naša privreda i okruženje u Splitu je takvo da se moramo baviti proizvodnjom igrača i prodajom. Međutim, nisam za to da se obiteljsko srebro, kako bi rekli ljudi, prodaje prisilno. Znači trebali bismo napraviti jednu generaciju kao 1970-ih godina kad smo harali ligom i onda kad igrači budu na vrhuncu, kad uhvati težinu 8-10-15 milijuna eura, da ga se proda. Ovako smo nažalost kao klub prisiljeni prodavati igrače za 200-300-400 tisuća eura i onda po portalima čitati kako je Hajdukov bivši igrač postigao pogodak, sudjelovao hat-trickom u osvajanju prvenstva... Mislim da ste me razumjeli što sam htio reći s tim.

6.  Koliko ste upoznati sa strateškim okvirom Hajduka i kako mislite da bi se trebao implementirati?

Dosta sam uključen u rad Hajduka, ali u naravi, kroz sve što je dostupno kroz medije. Kako ga implementirati? Ne znam što bih rekao. Mislim da bi članovima Nadzornog odbora trebale biti dostupne sve stvari, posebno koje su u interesu i radu kluba. Tako da mi koji smo eventualno budući nadzornici možemo dati konkretnije odgovore na takva pitanja.

7.  Koliko transparentan mora biti rad NO i kako bi vi postigli tu transparentnost?

Sve što nije poslovna tajna trebalo bi biti transparentno. Ja sam za to da, sedam ljudi, sedam različitih osoba, sedam razmišljanja, međutim kad izlazimo u javnost moramo biti jednoglasni bez obzira kako se na dotičnoj sjednici raspravljalo i kakvi su stavovi. Znači, kad idemo prema javnosti trebamo biti zajedno, raditi u interesu Hajduka i ne na kraju mandata ili kad nas netko odluči smijeniti reći: "Ja nisam bio za to". Prvi put kada se na sjednici Nadzornog odbora pokuša donijeti odluka koja nije u interesu Hajduka istupit ću javno i izaći uvjetno rečeno časno iz takvog nadzornog odbora. Znači, sve što je u interesu Hajduka - ja sam za. Bilo koje muljanje, nisam za to i previše volim Hajduka da bih to dozvolio kad sam se već kandidirao. 

8.  Što biste napravili kad biste bili preglasani u odlučivanju u radu NO?

Zavisi kakva je odluka donesena. Ako nije u interesu Hajduka, ja bih odstupio. Normalno, uvažavajući da moje mišljenje ne mora biti ispravno. Ali govorim vam, borit ću se za interes Hajduka, za pošten odnos prema radu samog Hajduka, radu Nadzornog odbora u okviru nogometnih krugova tj. saveza i Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, ako se moje mišljenje ne uvaži, a budem uvjeren da sam u pravu, ja ću odstupiti.

18/11/2018 - 19:43 sati
Klub
Foto: Naš Hajduk